ESF:BKH_EKOR Ekonomika organizací - Informace o předmětu
BKH_EKOR Ekonomika organizací
Ekonomicko-správní fakultapodzim 2023
- Rozsah
- 26/0/0. tutorial 12 hodin. 8 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D. (přednášející)
Ing. Petr Mikuš, Ph.D. (pomocník) - Garance
- doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová
Dodavatelské pracoviště: Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta - Předpoklady
- FORMA(K)
Předmět je určen pro 2. ročník kombinovaného studia studentů Ekonomicko-správní fakulty.
Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty oboru Analytický chemik - manažer chemické laboratoře.
Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty - oboru Fyzika a management.
Předmět je určen pro studenty prezenčního studia Přírodovědecké fakulty - oboru Matematika - ekonomie. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika a řízení nestátních neziskových organizací (program ESF, B-HPS)
- Finance (program ESF, B-FIN)
- Management sportu (program FSpS, B-TV)
- Podniková ekonomika a management (program ESF, B-PEM)
- Regionální rozvoj a cestovní ruch (program ESF, B-RRCR)
- Veřejná ekonomika a správa (program ESF, B-VES)
- Cíle předmětu
- Předmět Ekonomika organizací je vstupní, relativně samostatnou částí výuky základů podnikové ekonomiky. Seznamuje s předmětem a metodami zkoumání a popisu v podnikovém hospodářství a výstavbou podniku. Objasňuje cíle podniku, členění podnikohospodářských výrobních faktorů a jejich vzájemné vazby. Zaměřuje se na obecné otázky podnikové ekonomiky a hospodářského dění v podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví, či na jeho ziskovou či neziskovou orientaci. Spolu s navazujícím předmětem Nauka o podniku, kde předmětem výkladu jsou základní podnikové funkce a činnosti, poskytuje komplexní pohled na podnik. Cílem kurzu je získání základních teoretických a praktických poznatků výstavby podniku.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu by student měl být schopen:
- interpretovat strukturu podnikohospodářských výrobních faktorů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání
- identifikovat různé typy a formy podniků
- rozumět příčinám a formám sdružování podnikatelských subjektů
- analyzovat vývoj podniku a charakterizovat jednotlivé fáze jeho životního cyklu
Poznatky získané v tomto kurzu jsou rozvíjeny v navazujícícm předmětu Podniková ekonomika, kde předmětem studia jsou základní podnikové činnosti a funkce. Společně je tak poskytován komplexní pohled na podnik.
- Osnova
- 1. Organizace jako součást národního hospodářství a předmět podnikového hospodářství
- 2. Životní cyklus organizace
- 3. Právní formy organizace
- 4. Živnostenské podnikání a malé a střední organizace
- 5. Výrobní faktory v organizaci
- 6. Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
- 7. Plánování a rozhodování v organizaci
- 8. Organizování a kontrola v organizaci
- 9. Odměňování pracovníků a pracovní výkon
- 10. Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory organizace
- 11. Funkce organizace
- 12. Sdružování organizací
- Literatura
- povinná literatura
- SUCHÁNEK, Petr a David ŠPAČEK. Ekonomika organizací. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, 153 s. 1. info
- WÖHE, Günter a Eva KISLINGEROVÁ. Úvod do podnikového hospodářství. Translated by Zuzana Maňasová. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007, xxix, 928. ISBN 9788071798972. info
- doporučená literatura
- NOVOTNÝ, Jiří. Nauka o podniku- výstavba podniku. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2007, 213 s. ISBN 978-80-7380-071-0. info
- SYNEK, Miloslav a Eva KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. 6. přeprac. a dopl. vyd. V Praze: C.H. Beck, 2015, xxviii, 52. ISBN 9788074002748. info
- NOVOTNÝ, Jiří a Petr SUCHÁNEK. Nauka o podniku I. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2004, 164 s. 1. ISBN 80-210-3333-9. info
- DOCKERY, Doug a Laureen KNUDSEN. Modern Business Management: Creating a Built-to-Change Organization. 1st ed. edition. Apress, 2018. ISBN 1-4842-3260-7. info
- Výukové metody
- Výuka probíhá formou přednášek, které jsou teoretickou přípravou studentů v rámci jednotlivých probíraných témat (dle osnovy). Tato teoretická příprava se následně aplikuje v rámci POTů, kde studenti řeší praktické problémy podniku v souladu s příslušným problémovým tématem, který si vyberou. Téma POTu přitom nemusí být zcela shodné s probíraným tématem. Kromě teoretických znalostí se tak studenti naučí řešit vybraný (typizovaný) problém z organizační praxe a získají tak také praktické dovednosti.
- Metody hodnocení
- Podmínky úspěšného ukončení předmětu:
zpracování POTu a absolvování dvou průběžných on-line testů (limit 60% na každý test).
Zkouška: jednovariantní test, 20 otázek. Limit pro úspěšné absolvování je 60%.
Jakékoli opisování, zaznamenávání nebo vynášení testů, používání nedovolených pomůcek jakož i komunikačních prostředků nebo jiné narušování objektivity zkoušky (zápočtu) bude považováno za nesplnění podmínek k ukončení předmětu a za hrubé porušení studijních předpisů. Následkem toho uzavře vyučující zkoušku (zápočet) hodnocením v ISu známkou "F" a děkan zahájí disciplinární řízení, jehož výsledkem může být až ukončení studia. - Informace učitele
Doporučená literatura/recommended literature:1. Mugler, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I – III. ZčU, Plzeň, 1997 - 1998
2. Veber. J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Grada, Praha, 2005, ISBN 80-247-1069-2.
3. Wöhe, G. Úvod do podnikového hospodářství. C. H. Beck, Praha, 1995 ISBN 80-7079-981-1.
4. Žák, M. a kol. Velká ekonomická encyklopedie. 2. rozšířené vyd., Linde, Praha, 2002, ISBN 80-7201-381-5.
5. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v platném znění
6. Zákon č. 513/1991 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) v platném znění
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 12 hodin.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/podzim2023/BKH_EKOR