bk1113 Zjišťování výživových zvyklostí

Fakulta sportovních studií
podzim 2012
Rozsah
7/7. 4 kr. Doporučované ukončení: kz. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 14. 9. 10:00–12:15 E34/225 - seminární místnost, Pá 21. 9. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Pá 26. 10. 15:55–17:25 E34/225 - seminární místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk1113/01: Pá 14. 9. 12:25–14:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 5. 10. 10:05–11:35 E34/225 - seminární místnost, Pá 12. 10. 18:30–20:00 E34/225 - seminární místnost, M. Hejmalová
Předpoklady
(! bk305 Zjišťování výživových zvyklostí ) && ! NOW( bk305 Zjišťování výživových zvyklostí )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvykslotí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech.
Osnova
  • 1. Malnutrice. 2. Anémie. 3. Osteoporoza. 4. Alternativní výživové směry. 5. Náboženské přístupy k výživě. 6. Metody zjišťování výživových zvyklsotí. 7. Antropometrická měření.l 8. Nutriční anamnéza. 9. Přístupy k práci s klientem. 10.Záznamové metody. 11.Nutriční SW. 12. Praktické hodnocení.
Literatura
    doporučená literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
  • BRÁZDOVÁ, Z a A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1. vyd. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
  • FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ a Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí. Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, roč. 44, č. 1, s. 14-23. ISSN 1210-7840. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele. Brno: MZ ČR, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
Výukové metody
předmět se skládá z přednášek a seminářů, které jsou povinné.
Metody hodnocení
Povinná docházka na semináře. Povoleny 2 omluvené neúčasti na seminářích. Jako řádná se akceptují omluvenky písemnou nebo osobní formou předány do konce pracovního týdne, ve kterém probíhal daný seminář. Omluvenky přijímá vyučující semináře nebo garant předmětu. Aktivní účast na seminářích. V průběhu semestru budou položeny 3 kontrolní testy s hodnocením procentuelním , pro připuštění ke zkoušce je nutné, aby celkové průměrné procentuelní hodnocení bylo min.70%. Zápočtový test píšou všichni studenti, kteří budou připuštěni ke zkoušce. Studenti, kteří nesplní min.1 položku z výše uvedených, nebudou připuštěni ke zkoušce. Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Ke zpětným omluvám nebude brán zřetel. První a poslední přednáška je povinná pro všehcny studenty.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2013.