np2403 Food supplements

Faculty of Sports Studies
Autumn 2018
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (lecturer)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Supplier department: Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Timetable
Mon 15:00–15:50 B11/311
  • Timetable of Seminar Groups:
np2403/01: Tue 14:00–14:50 E34/203 - seminární místnost, M. Kumstát
Prerequisites (in Czech)
absolvování předmětů s tematikou výživy člověka, fyziologie výživy.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim of the course is to define the role of dietary supplements in human nutrition; the course is focused on nutritional supplements useful in the prevention of noncommunicable diseases; students will learn about the possibilities of ditary supplementation of different population groups (healthy population, athletes and individuals with disordered eating habits, with nutritional deficiency, etc.); students wil be able to work with the acquired information on nutritional supplements and aqcuire professional competence of selected supplements to apply the knowledge in practice.
Learning outcomes
After completeing the course student will be able to:
- define dietary supplements and orientate in food supplements legislation
- distinguish health and nutrition claims used with dietary supplements
- recommend the use of dietary supplements in the primary and secondary prevention of non-communicable diseases or different population groups (children, adolescents, adults, seniors)
Syllabus
  • Legislative framework of dietary supplements on the Czech market. Health and nutrition claims used on dietary supplements
  • Classification of supplements according to the selected criteria, characteristics, forms, effect
  • The use of nutritional supplements in primary and secondary prevention of chronic diseases
  • The use of diatary suplements in different population groups (children, adolescents, adults, seniors)
  • The use of diatary suplements in different population groups (athletes)
  • The use of diatary suplements in people with nutritional deficiencies, malnutrition, disordered eating
  • The use of diatary suplements in people with intolerance to nutritional substances
Literature
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).
  • Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).
  • Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.
  • Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
  • Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).
  • Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).
  • Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).
  • Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.
  • Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).
  • Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.
  • Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.
  • Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.
  • Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.
  • Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.
  • Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).
Teaching methods
lectures, seminars.
Assessment methods
- active participation in seminar classes (2 excused absences)
- a preparation of supplementation plan of specific group, litarature review, scientific level- presentation of the project at seminar, evaluation using grades A–F
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is also listed under the following terms Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/autumn2018/np2403