FSpS:np2403 Food supplements - Course Information
np2403 Food supplements
Faculty of Sports StudiesAutumn 2018
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (lecturer)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Supplier department: Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies - Timetable
- Mon 15:00–15:50 B11/311
- Timetable of Seminar Groups:
- Prerequisites (in Czech)
- absolvování předmětů s tematikou výživy člověka, fyziologie výživy.
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Applied Kinesiology (Eng.) (programme FSpS, N-TV)
- Applied Kinesiology (programme FSpS, N-TV) (2)
- Course objectives
- The aim of the course is to define the role of dietary supplements in human nutrition; the course is focused on nutritional supplements useful in the prevention of noncommunicable diseases; students will learn about the possibilities of ditary supplementation of different population groups (healthy population, athletes and individuals with disordered eating habits, with nutritional deficiency, etc.); students wil be able to work with the acquired information on nutritional supplements and aqcuire professional competence of selected supplements to apply the knowledge in practice.
- Learning outcomes
- After completeing the course student will be able to:
- define dietary supplements and orientate in food supplements legislation
- distinguish health and nutrition claims used with dietary supplements
- recommend the use of dietary supplements in the primary and secondary prevention of non-communicable diseases or different population groups (children, adolescents, adults, seniors) - Syllabus
- Legislative framework of dietary supplements on the Czech market. Health and nutrition claims used on dietary supplements
- Classification of supplements according to the selected criteria, characteristics, forms, effect
- The use of nutritional supplements in primary and secondary prevention of chronic diseases
- The use of diatary suplements in different population groups (children, adolescents, adults, seniors)
- The use of diatary suplements in different population groups (athletes)
- The use of diatary suplements in people with nutritional deficiencies, malnutrition, disordered eating
- The use of diatary suplements in people with intolerance to nutritional substances
- Literature
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).
- Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).
- Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.
- Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
- Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).
- Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).
- Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).
- Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.
- Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).
- Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.
- Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.
- Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.
- Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.
- Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.
- Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).
- Teaching methods
- lectures, seminars.
- Assessment methods
- - active participation in seminar classes (2 excused absences)
- a preparation of supplementation plan of specific group, litarature review, scientific level- presentation of the project at seminar, evaluation using grades A–F - Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- Study Materials
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/autumn2018/np2403