v2062 Výživa v podpoře zdraví a sportovní výkonnosti

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
1/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno asynchronně
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Beníčková (cvičící)
Mgr. Adam Wagner (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
Předmět je primárně vypsán pro studenty mimo Fakultu sportovních studií.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 40/40, pouze zareg.: 36/40, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 26/40
Jiné omezení: Minimální počet studentů přihlášených do seminární skupiny je 12.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studenti se seznámi s problematikou sportovní výživy, doplňků stravy a pokusíme se vyvrátit některé mýty v oblasti výživy. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě
- identifikovat rozdíly v doporučeních pro běžnou populaci a sportovce
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- orientovat se v problematice doplňků stravy
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky
  • 2. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
  • 3. Výživové denní dávky
  • 4. Význam prevence - výživa a pohyb dětí a seniorů
  • 5. Výživa sportovců “olympioniků”
  • 6. Zlepší výživa sportovní výkon?
  • 7. Jak balancovat příjem energie při sportování?
  • 8. Vitamíny a minerální látky pro sportovce?
  • 9. Pít musíme, ale kolik a co?
  • 10. Vaření jako prostředek podpory sportovní výkonnosti?
  • 11. Výživové mýty současnosti
  • 12. Je libo doplňky stravy?
  • 13. Výzkumné střípky ze světa sportovní výživy
Literatura
    doporučená literatura
  • KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 156 s. ISBN 978-80-210-9162-7. E-kniha (Flipbook) info
  • KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019. ISBN 978-80-210-9456-7. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
  • WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
Výukové metody
Asynchronní výuka plně online v rámci interaktivní osnovy předmětu. Témata osnovy odpovídají semestrálním týdnům, kde každý týden se zpřístupní jedna příslusná oblast výuky s textovou oporou a dílčími úkoly.
Metody hodnocení
Zápočet je udělován na základě splnění předpokladů níže: Aktivní zapojení do činností v interaktivní osnově a dodržení stanoveného harmonogramu (plnění praktických domácích cvičení a odpovědníků). Aktivní zapojení je hodnoceno kladně na základě splnění alespoň 85 % dílčích činností (kompletní výstupy v počtu 11 ze 13 tematických okruhů). Zpracování předmětových projektů dle zadání v interaktivní osnově (celkem 3) a jejich odevzdání (např. formou příspěvku v diskusním fóru či jinak dle zadání) ve stanoveném termínu.
Studijní opora
https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/v2062/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, podzim 2022, jaro 2023, podzim 2023, jaro 2024, jaro 2025.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/v2062