bk902 Výživa v prevenci

Fakulta sportovních studií
jaro 2011
Rozsah
0/8. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk902/vol: Pá 20. 5. 10:00–12:00 E34/203 - seminární místnost, Pá 10. 6. 10:40–12:00 E34/203 - seminární místnost, Pá 24. 6. 10:00–12:00 E34/203 - seminární místnost, J. Juříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/20
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s rolí výživy při zajištění správné funkce organismu.
Osnova
  • 1. Výživové normy - energetická potřeba organismu.
  • 2.Metody hodnocení výživy.
  • 3. Malnutrice, rozdělení.
  • 4. Podvýživa, marasmus, kwashiorkor, marasmický kwashiorkor.
  • 5. Specifické deficience: endemická struma, xeroftalmie.
  • 6. Nutriční anémie, nutriční osteopénie.
  • 7. Beri-beri, nedostatek riboflavinu, pelagra.
  • 8. Kurděje a jin příznaky nedostatku vitaminu C.
  • 9. Nadměrná výživa, otylost, obezita.
  • 10. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.
  • 11. Metody zjišťování výživového stavu.
  • 12. Antropometrická vyšetření - teoreticky.
  • 13. Antropometrická vyšetření - prakticky.
Literatura
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Výukové metody
seminář - praktické cvičení
Metody hodnocení
Předmět bude ukončen zápočtem. Pro získání zápočtu je třeba úspěšně napsat zápočtovou písemku.
Informace učitele
written test
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2012.