BVPR031p Potraviny rostlinné - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
3/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing Jindřiška Kučerová, PhD (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 8:00–12:10 N02011
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin i základy technologie hlavních potravinářských oborů.
Osnova
  • Zemědělská produkce surovin a potravin rostlinného původu. Přehled zpracovatelských oborů, jejich stručný vývoj a perspektivy. Potraviny údržné a neúdržné. Příčiny neúdržnosti potravin. Nežádoucí změny neúdržných potravin, vlivy mechanické, biochemické a mikrobiologické. Principy konzervace neúdržných potravin. Konzervační metody abiotické a anabiotické. Oxidační změny neúdržných potravin. Zpracování obilovin pro potravinářské účely. Sortiment a hodnocení cereálních potravin. Zpracování olejnin. Sortiment a jakost rostlinných olejů. Brambory jako potravina. Sortiment a hodnocení potravin z brambor. Technologie cukru a škrobu. Sortiment a hodnocení cukru, škrobu a potravinových výrobků z nich. Princip kvasných technologií. Technologie sladu a piva. Sortiment a hodnocení piva. Produkce, sortiment a hodnocení pálenek z ovoce, ovocná vína. Druhy a hodnocení hroznového vína. Ovoce a jeho význam pro výživu člověka. Druhy a odrůdy ovoce našeho i importovaného. Hodnocení jakosti ovoce. Zpracování ovoce na potravinové výrobky. Skladování ovoce pro konzum v syrovém stavu. Zelenina ve výživě člověka. Posklizňová úprava a skladování zeleniny. Sortiment zeleniny a jeho hodnocení. Zpracování zeleniny na zeleninové výrobky. Tzv. bioprodukty.
Literatura
    povinná literatura
  • DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 stran. ISBN 9788074182082. info
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
    doporučená literatura
  • PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
    neurčeno
  • Ingr, I. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno :MZLU, 2001
  • Ingr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999
  • Čepička, M. et al. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT,1995
  • KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010, 159 s. ISBN 9788024728452. info
  • KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 72 s. ISBN 8086153649. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
zkouška
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.