FC6205 Metrologie

Pedagogická fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/2/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
JUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová, PhD. (přednášející)
Mgr. Andrea Musilová (pomocník)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
FC6205/Kombi01: So 18. 9. 10:00–11:50 učebna 56, So 9. 10. 12:00–13:50 učebna 56, So 23. 10. 8:00–9:50 učebna 56, So 4. 12. 17:00–18:50 učebna 56, K. Šmejkalová
FC6205/Prez01: Út 21. 9. až Út 14. 12. Út 18:00–19:50 učebna 63, K. Šmejkalová
Předpoklady
FC6200 Úvod do studia - Technické obory
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání přehledných vědomostí o tématu metrologie na vysokoškolské úrovni. Důraz je kladen na logickou stavbu této vědní disciplíny a na získání znalostí a dovedností, potřebných pro výuku odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole. Z těchto důvodů je do konzultací zařazeno větší množství praktických ukázek, diskusních otázek a zdůrazněn vztah probírané látky k praxi, technickým aplikacím, přírodě apod.
Cíle: Vědomosti: Ucelený přehled vědomostí o tématech předmětu metrologie s dŧrazem na vztah probírané látky k praxi, technické vyuţitelnosti, řízení lidských zdrojŧ, efektivity práce apod. Dovednosti: Dokázat charakterizovat jednotlivé pravidla při řízení a zlepšování jakosti. Popsat a vysvětlit postup při řízení kvality v předvýrobních etapách, ve vztahu s dodavateli a ve výrobě. Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku. Postoje: Osvojit si hodnoty objektivity. Prohlubovat si hodnoty související s etikou práce. Upevňovat si smysl pro přesnost. Prohlubovat si hodnoty v souvislosti s bezpečností a hygienou práce, ochranou zdraví a ţivotního prostředí.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
- Základní pojmy a zásady, principy pro řízení a zlepšování jakosti.
- Popsat jednotlivé kroky řízení a zlepšování jakosti.
- Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku.
- Vysvětlit na základě znalosti témat I. a II. konzultací, systém řízení kvality dílčího procesu.
Osnova
  • Sylabus konzultací (po týdnech či blocích): I. Principy pro řízení a zlepšování jakosti. 1. Základní pojmy. Zásady a principy pro řízení a zlepšování jakosti. 2. Koncepce metrologického systému v ČR. II. Metrologie, jako součást řízení kvality. 1. Kvalita výrobku, sluţby a procesu. 2. Koncepce managementu kvality (koncepce podnikových standardŧ, koncepce norem ISO, koncepce TQM). 3. EFQM Model excelence. 4. Management kvality. Přínosy zavedení systému managementu kvality pro zainteresované strany. 5. Dokumentace v systémech managementu kvality. 6. Vrcholový management v systému managementu kvality (…, lidské zdroje v systému managementu kvality, výchova zaměstnancŧ, týmová práce). 7. Ekonomika kvality. 8. Kvalita v předvýrobních etapách. Kvalita vztahŧ s dodavateli. Kvalita ve výrobě. 9. Neustálé zlepšování – princip neustálého zlepšování. 10. Audit. Vybrané pojmy podle normy ČSN EN ISO 19011. Typy audit;.
Literatura
    povinná literatura
  • BLECHARZ, P. Kvalita a zákazník. 1. vydání. Praha: Ekopress, 2015. ISBN 978-80-87865-20-0
    doporučená literatura
  • BECKOVÁ, M. Revize ISO 9001:2015: jak aktualizovat stávající systém managementu kvality?. Praha: Verlag Dashöfer, 2016. ISBN 978-80-87963-22-7.
  • DVOŘÁČKOVÁ, Š., KARÁSEK, J. Strojírenská metrologie I. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2014. ISBN 978-80-7494-129-0.
  • ČASTORÁL, Z. Management kvality a výkonnosti. 1. vyd. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2015. ISBN 978-80-7452-101-0.
  • DVOŘÁČKOVÁ, Š., KARÁSEK, J. Strojírenská metrologie II. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2014. ISBN 978-80-7494-130-6.
Výukové metody
Přednáška, cvičení;
Metody hodnocení
Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět: Základní pojmy a zásady, principy pro řízení a zlepšování jakosti. Popsat jednotlivé kroky řízení a zlepšování jakosti. Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku. Vysvětlit na základě znalosti témat I. a II. konzultací, systém řízení kvality dílčího procesu.
Prezentace konkrétního dílčího systému procesu řízení kvality v souvislosti s technickou a pedagogickou praxí.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Technické obory.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.