RV2BP_2ACH Selected Topics of Chemistry and Biochemistry - Applied Chemistry

Faculty of Education
Spring 2007
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Irena Plucková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.
Department of Physics, Chemistry and Vocational Education – Faculty of Education
Contact Person: Helena Pelcová
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získání základních vědomostí o problematice využití chemických přípravků v domácnosti. Dále pak osvojení jejich správného používání. Důležité je i vytvoření základního kladného postoje k ochraně zdraví a přírody při nakládání s takovými přípravky.
Syllabus (in Czech)
  • 1. VYUŽITÍ, ZPRACOVANÍ A UCHOVÁVÁNÍ POTRAVIN 1.1 Úvod 1.2 Energetická a výživová hlediska potravy 1.3 Potraviny rostlinného původu 1.2.1 Ovoce – cizokrajné ovoce, ovoce u nás pěstované – eko výhody a rizika, obsah vitaminů 1.2.2 Zelenina – cizokrajná, u nás pěstovaná – eko výhody a rizika, obsah vitaminů 1.2.2.1 Druhy zeleniny a její pěstování – ekologické postupy pěstování, chemická hnojiva 1.2.2.2 Uchovávání zeleniny – s ohledem na zachování vitamínů 1.2.2.3 Konzervace zeleniny – zdraví prospěšná (př.kvašení – podstata), rizika umělých konzervantů (E) 1.2.3.1 Uchovávání hub – otravy houbami, plísně – zdravot.rizika 1.4 Potraviny živočišného původu - zpracování, uchovávání a konzervace masa – konzervační látky (E) – zdravotní rizika, karcinogeny 2. KOSMETlKA 2.1 Úvod 2.2 Základní údaje o kůži, vlasech a nehtech 2.3 Přehled aplikačních forem kosmetických přípravků a jejich uplatnění 2.4 Základní pleťové přípravky – příprava, receptury 2.5 Opalovací přípravky 2.6 Vlasové přípravky 2.7 Péče o ruce a nohy 2.8 Vonné přípravky, příprava tinktury 2.9 Repelentní přípravky 3 TEXTIL 3.1 Úvod 3.2 Rozdělení textilních vláken, jejich vlastnosti a určování 3.3 Barvení textilií, vlny – použití přírod. a chemických barviv- zdravot. rizika, alergie 3.4 Namáčení, praní textilních výrobků, bělení textilií – chemická podstata 3.4 Prací prostředky, mycí prostředky – chemická podstata 3.5 Odstraňování skvrn na textiliích 3.6. Textile, prací a mycí prostředky a alergie 5 KOŽENÉ VÝROBKY A KOŽESINY 5.1 Úvod 5.2 Histologie kůže a kožešin 5.2 Chemické složení kůže 5.3 Základní chemické a fyzikálně chemické procesy 6 NÁTĚROVÉ HMOTY 6.1 Úvod 6.2 Druhy nátěrových hmot a jejich základ 6.3 Nátěrové hmoty a ochrana životního 6.5 Zacházení s nátěrovými hmotami 6.9 Chyby a závady při aplikaci nátěrových hmot 6.10 Jak využít obaly od nátěrových hmot 6.11 Bezpečnost a hygiena práce 7. LEPIDLA 7.1 Úvod, zdravotní rizika 7.2 Dělení a výběr lepidel 8. LÉKY V DOMÁCNOSTI 8.1 Úvod, zdravotní rizika - uložení léků 8.2.Expirační doba, likvidace léků 8.3 Antibiotika a sulfonamidy 8.4 Další běžně používaná léčiva 8.5 Vitaminové preparáty a doplňky potravy 8.6 Alternativní léčba (byliny, homeopatika, diety, půst, ...)
Literature
  • VEČEŘA, Zdeněk. Chemie pro všechny. SNTL Praha 1990. ISBN 80-03-00500-0.
Assessment methods (in Czech)
Bezkontaktní výuka. Studenti nastudují témata podle osnovy. Jedno z nich si vyberou a zpracuji seminarni praci v rozsahu 10 normovanych stran, kterou ulozi do studijnich materialu tohoto predmetu a pote obdrzi/neobdrzi zapocet.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Spring 2006, Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012.
  • Enrolment Statistics (Spring 2007, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/spring2007/RV2BP_2ACH