RV2BP_6VC Human nourishment

Faculty of Education
Spring 2007
Extent and Intensity
0/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Miloslava Marková
Timetable
Tue 12:30–13:15 učebna 27
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Main propose of this subject is obtaining basic knowledge of human nutrition section. During studies is accent put on understanding of basic nourishing recommendation assumed of physiological needs of human organism. Nutrition is envisaged as a very important factor of external environment, which is used not only in creation but also in prevention of disease.
Syllabus (in Czech)
  • Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. Výživová pyramida. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent).
Literature
  • HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
  • FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
  • časopis Výživa
  • FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
  • MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
  • WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
  • KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7
  • TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
  • HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum.
  • FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
  • FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě : co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2004, 206 s. ISBN 8024904187. info
  • FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • FOŘT, Petr. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. Vyd. 1. Praha: METRAMEDIA, 2001, 384 s. ISBN 8023858858. info
  • FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma, 1999, 394 s. ISBN 8072057227. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • FOŘT, Petr. Výživa a sport. 1. vyd. Praha: Olympia, 1990, 141 s. ISBN 80-7033-026-0. info
Assessment methods (in Czech)
Zakončení kolokviem. Docházka do cvičení je povinná.
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013, Spring 2014.
  • Enrolment Statistics (Spring 2007, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/spring2007/RV2BP_6VC