FC6813 Oborová legislativa

Pedagogická fakulta
jaro 2020
Rozsah
1/1/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. (cvičící)
Ing. Pavla Stejskalová (cvičící)
PhDr. Mgr. Ing. David Vorel (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
FC6813/Kombi01: So 15. 2. 18:00–19:50 učebna 3, So 22. 2. 14:00–15:50 učebna 3, So 29. 2. 18:00–19:50 učebna 3, So 28. 3. 14:00–15:50 učebna 3, P. Sládek, P. Stejskalová, D. Vorel
FC6813/Prez01: Po 12:00–12:50 laboratoř 84, Čt 19:00–19:50 laboratoř 84, P. Sládek, P. Stejskalová, D. Vorel
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Anotace: Předmět oborová legislativa má umožnit orientaci v národní legislativě a legislativě EU různé právní síly, která souvisí s obchodováním. Cíle: Vědomosti: Ucelený přehled o platné právní úpravě obchodování v národní legislativě. Dovednosti: Kompetence k respektování závaznosti národních předpisů v obchodním podnikání. Postoje: Odpovědný vztah k platné právní úpravě národní legislativy v obchodní problematice. Výstupy: Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět: Uplatnit a respektovat národní legislativu v obchodním podnikání.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
Uplatnit a respektovat národní legislativu v obchodním podnikání.
Osnova
  • 1. Stručná historie vzniku národní potravinářské legislativy a tvorba právních předpisŧ v EU. 2. Současný stav národních předpisŧ v oblasti potravin - Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, jejich uvádění do oběhu a zpŧsobu jejich označování, Zákon o vinohradnictví a vinařství. 3. Zákon o ochraně veřejného zdraví. 4. Ţivnostenský zákon, Zákon o obchodních korporacích. 5. Nový občanský zákoník. 6. Zákon o ochraně spotřebitele. 7. Zákon o svobodném přístupu k informací, včetně navazujících předpisŧ. 8. Zákon o Státní zemědělské inspekci, kontrolní řád. 9. Zákon o České obchodní inspekci. 10. Zákon o obecné bezpečnosti výrobkŧ a informace k dovozu potravin a surovin z EU. 11. Dovoz potravin ze třetích zemí. 12. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF /Rapid Alert Systém for Food and Feed/.
Literatura
  • JOBER, D. a kol. Management prodeje. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 8072265334.
  • LUKOSZOVÁ, X. Nákup a jeho řízení. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 8025101746
  • WEBER, J., Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. 2. vyd. Grada Publishing 2007 978-80-247-1782-1.
Výukové metody
teoretická příprava
Metody hodnocení
závěrečný projekt - podnikatelský záměr pro obchodní podnikání.
Informace učitele
Výše uvedené zákony a vyhlášky Studijní opory: IS MU: http://boss.ped.muni.cz/obchodsluzby/
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2018, jaro 2019, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.