C7900 Lehká biotechnologie

Přírodovědecká fakulta
podzim 2017
Rozsah
2/0/0. 2 kr. (příf plus uk plus > 4). Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: k.
Vyučující
doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc. (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.
Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Po 18. 9. až Pá 15. 12. Čt 9:00–10:50 C05/114
Předpoklady
Biochemie I a II
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Přehled speciálních biotechnologických výrob. Obecné základy produkce. Typické příklady.
Osnova
  • 1. Biotechnologie a její místo mezi ostatními výrobními postupy. Charakteristické rysy, srovnání s chemickými metodami. Výrobní prostředky biotechnologie. Produkce a hromadění metabolitů. Výběr producentů, aspekty, preferované vlastnosti. Ekonomika výroby a její ovlivnění, vztahy mezi zúčastněnými procesy.
  • 2. Obecné rysy fermentačních výrob, typy kultivací, speciální podmínky. Zavádění výrob, optimalisace podmínek a jejich udržování.
  • 3. Vitaminy, způsoby produkce. Výroba kys. askorbové.
  • 4. Produkce karotenů, riboflavinu a vitaminu B12.
  • 5. Aminokyseliny, producenti, biochemický princip jejich tvorby a hromadění. Výroba lysinu a kyseliny glutamové, užití.
  • 6. Terapeutika a farmaceuticky významné látky. Produkce antibiotik. Penicilin, etapy vývoje produkčních podmínek. Biosyntetické dráhy, ovlivnění produkce. Polosyntetické peniciliny. Tetracykliny.
  • 7. Fermentační výroba antimetabolitů a dalších látek užívaných při léčbě rakoviny.
  • 8. Dextran, produkce, podmínky, výroba a užití. Jiné mikrobiální polysacharidy, přehled, vlastnosti, producenti. Výroba a užití.
  • 9. Transformace steroidů, charakteristické rysy, typické reakce. Obecný průběh výrob, deriváty a jejich užití.
  • 10. Produkce organických rozpouštědel a dalších látek pro chemický a famaceutický průmysl. Butanol a aceton, 2,3-butandiol, fenylacetylkarbinol.
  • 11. Průmyslové enzymy. Producenti, podmínky a vliv prostředí na produkci. Výroba bakteriálních a plísňových amyláz a proteáz, užití. Glukosaoxidáza, produkce a užití.
  • 12. Ketonické kvašení, charakteristika, metabolity.
  • 13. Produkce tuků, význam, producenti, obecné rysy výrob a isolace.
  • 14. Mikrobiální insekticidy, producenti, obecné a speciální podmínky, význam a užití. Růstové regulátory, produkce giberelinů.
Literatura
  • Moo-Young, M.: Comprehensive Biotechnology, Pergamon Press, Oxford 1989
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Ústní zkouška nebo kolokvium.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován jednou za dva roky.
Nebude vyučován v P2002.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 1999, podzim 2000, podzim 2001, podzim 2016, podzim 2020.