Studium na MU - Diskusní fórum k přijímacímu řízení 2012 - Diskuse
Žaneta Roncová,
dodatočne prijatie a rozvrh
kompresor- dodatočne prijatie a rozvrh
Dobrý den, chcela by som sa spýtať, bola som dodatočne prijatá na hospodársku politiku ale už som zapísaná na nemecký jazyk a literatúru, rada by som si to skombinovala do dvojoboru, takže s tvorením rozvrhu musím počkať až kým budem oficiálne zapísaná aj na hospodársku politiku?
26. 8. 2012 22:17.28, , učo- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
Dobrý deň, medzifakultné kombinácie nie je možné vytvárať ľubovoľne. Medzifakultné kombinácie sú vopred určené, a prihlášku si zakladáte priamo do takejto kombinácie. Vaše dva odbory nie je možné skombinovať do jedného dvojodboru. Ak máte záujem o štúdium oboch odborov, môžete si ich zapísať oba a študovať oba ako samostatné jednoodborové štúdiá (v ČR je to bezplatne). Rozhodnutie je tak na Vás.
26. 8. 2012 22:24.16, Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
takže by to vyzeralo ako študium dvoch univerzít? dvojnásobný počet skúšok, seminárov etc...?
26. 8. 2012 23:24.45, , učo- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
Přesně tak.
26. 8. 2012 23:52.46, Jan Kadlec (StudO RMU), učo 358378
Žaneta Roncová,
viem, že je to veľmi individuálne ale tak všeobecne, dá sa to zvládať? je asi
strašne veľa študentov, ktorí to tak majú a je to bez problémov však?
strašne veľa študentov, ktorí to tak majú a je to bez problémov však?
kompresor
- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
Je to pomerne bežné, že študenti študujú dva odbory zároveň. Musíte ale počítať s tým, že budete mať skutočne akoby dvojnásobok "práce" - semináre, zápočty, skúšky. Takisto môže nastať situácia, že sa vám niektoré predmety budú v rozvrhu prekrývať (treba si tak dať pozor na zostavovanie rozvrhu). Pre predstavu si môžete prejsť študijné katalógy oboch odborov a porovnať, koľko predmetov vás na ktorom odbore čaká.
27. 8. 2012 06:36.28, Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
ďakujem, hádam sa rozhodnem správne :) ale ešte by som sa chcela spýtať, ak by som si dajme tomu tú germanistiku pridala až o rok, budem už za štúdium platiť? A ak by som sa rozhodla len pre tú hospodársku politiku, rozvrh si môžem zostaviť až po zápise? a dokedy ho musím mať hotový? Zápis na germanistike musím zrušiť písomne?
27. 8. 2012 21:41.52, , učo- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
Zanechanie štúdia sa rieši vždy písomne, zaslaním "oznámenia o zanechaní štúdia". Vzor týchto dokumentov sa dá nájsť na webe danej fakulty (pre FF tu -> http://www.phil.muni.cz/wff/home/studium/informace/predpisy-a-navody/formulare-zadosti) Ak sa zapíšete na HoPo, registrovať predmety a tvoriť rozvrh môžete až po zápise, až potom vám študijné odd. aktivuje toto nové štúdium v IS. Ad platenie. To je pomerne široká otázka. Obecne je štúdium na verejných VŠ v ČR stále bezplatné. Pričom v Bc. štúdiu máte nárok na bezplatnú dobu štúdia 3+1 rok (3*365 dní). Pokiaľ túto dobu presiahnete, bude vám vymeraný poplatok za "predĺženú" dobu štúdia (výška sa líši v závislosti od fakulty, príp. ak. roku, aktuálne čiastky sú dostupné tu -> http://www.muni.cz/study/attributes/tuition_fees_info/) Viac o poplatkoch je napísané tu -> http://www.muni.cz/admission/about/fees Modelový príklad pre vás. Zapíšete sa na HoPo, germanistiku nateraz zanecháte. O rok vás znovu prijmú na germanistiku, a zapíšete sa aj na ňu. Máte dve súčasné Bc. štúdiá. HoPo skončíte v štandardnej dobe, 6 semestrov (cca 3 roky). Bezplatne. Na Ger budete v tej dobe v 4. semestri, a budete tak končiť o rok neskôr. Nič neplatíte. Skúste si keď tak preštudovať tie informácie k poplatkom a spôsob výmeru, je to tam spracované pomerne pekne. Takisto je fajn osnova spracovaná bývalou študijnou poradkyňou, sl. Kudrovou, odkaz tu -> http://poradci.muni.cz/dokumenty/poplatky/interaktivni-osnova
28. 8. 2012 09:42.16, Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
ďakujem veľmi pekne za super a vyčerpávajúcu odpoveď :) ale ešte by som sa chcela spýtať, že ked som sa rozhodla zanechať študium na filozofickej fakulte a chcem si požiadať o ISIC kartu (pre ekon-spr. fakultu), tak už mi to nejde pretože na filozofickej sa mi po zápise automaticky vytvorila žiadosť o tuto kartu a už je pravdepodobne vystavená...mam počkať kým FF dostane moju žiadosť o zanechanie štúdia a potom žiadať o ISIC cez ESF? a to už budem platiť plnu sumu?
5. 9. 2012 22:32.56, , učo- Re: dodatočne prijatie a rozvrh
ISIC si pokojne vyzdvihnite na FF. Karta tam na vás už čaká, do tlače išla ešte v júli. Karta nie je viazaná na fakultu, ale na univerzitu (je tam len "Masarykova univerzita"). Takže netreba vymýšľať iné riešenie. Stačí si kartu objednať v OC, pokojne pod FF, zaplatiť, podpísať PO a BOZP (viď http://www.phil.muni.cz/plonedata/wff/prijimaci-rizeni/2012_2013/Informace%20pro%20prvaky/zakladni_informace.doc) a prísť na SO FF. Platíte len 150Kč (prvý ISIC).
5. 9. 2012 22:45.35, Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351
Žaneta Roncová,
V OC pod FF nejde zaplatiť platobnou kartou? Pod ESF mi to dalo na výber tri
možnosti platby a pod FF len prevodným príkazom.
možnosti platby a pod FF len prevodným príkazom.
Bohužiaľ, je to tak.
Objednávka pod ESF umožňuje aj platbu kartou, pod FF len bankovým prevodom.
Ak to neponáhľa, pokojne uhraďte poplatok keď budete v ČR (napr. priamym vkladom
na prepážke KB, príp. prevodom z cz účtu).