Výběr fakultního vína pro akademický rok 2013/2014 Masarykova Univerzita Ekonomicko-správní fakulta (ESF) STATUT SOUTĚŽE 1. Odborný garant hodnocení Ivo Štorek, vedoucí obchodu, VINICE-HNÁNICE s.r.o. 2. Komise pro výběr vína Komisi pro výběr fakultního vína tvoří Čestné představenstvo a tzv. další členové komise. a. Čestné představenstvo Děkan fakulty – stálý člen - předseda komise Tajemník fakulty - stálý člen Zástupce strategického partnera Zástupce partnera fakulty Zástupce partnera fakulty Děkan fakulty vybere ze skupiny partnerů fakulty společnosti, které budou pro daný ročník pozvány do komise pro výběr vína. Člena komise za partnerskou společnost jmenuje děkan. b. Další členové komise 1. Proděkan fakulty 2. Zástupce Vědecké rady 3. Zástupce Akademického senátu 4. Zástupce Katedry ekonomie 5. Zástupce Katedry veřejné ekonomie 6. Zástupce Katedry regionální ekonomie a správy 7. Zástupce Katedry financí 8. Zástupce Katedry podnikové ekonomie 9. Zástupce Katedry matematiky a práva 10. Zástupce zaměstnanců – neakademiků Osobu proděkana fakulty a zástupce Vědecké rady jako členy komise navrhuje děkan fakulty. Zástupce zaměstnanců – neakademiků jako člena komise navrhuje tajemník fakulty. Vedoucí jednotlivých pracovišť navrhují členy komise (jednoho nebo více). Metodika návrhu členů komise je zcela v kompetenci děkana fakulty, tajemníka fakulty a vedoucích jednotlivých pracovišť. c. Jmenování komise pro výběr fakultního vína Členy komise na základě návrhu jmenuje děkan fakulty a to zpravidla tak, aby každé pracoviště bylo zastoupeno jedním členem. 3. Poslání a cíl (určení) soutěže Soutěž je otevřena pro všechna vína vyrobená z hroznů révy vinné, majících původ v České republice, která splňují podmínky tohoto statutu. Soutěž je určena pro vína, která jsou a budou v nabídce vinařství minimálně v období od 1. 10. 2013 do 30. 6. 2014. Cílem soutěže je vybrat víno pro reprezentativní použití Ekonomicko-správní fakultou, kdy počet lahví v šarži je min. 3000 ks. 4. Pořadatel soutěže Soutěž je pořádána Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy Univerzity, Lipová 41a, 602 00 Brno. Organizátor má právo vyřadit vzorky, které nesplňují tento statut. Odpovědná osoba: Ing. Klára Burýšková, vedoucí oddělení vnějších vztahů a marketingu ESF (tel: 549 49 6377, Klara.Buryskova@econ.muni.cz,) 5. Termín a místo konání Hodnocení proběhne dne 6. června 2013 v Hotelu Rakovec, Brno-Bystrc, Rakovecká 13 (http://www.hotelrakovec.cz/). 6. Minimální množství lahví Soutěžící dodá bezplatně 3 ks lahví (o obsahu 0,75 l, výběr z hroznů 0,5l) do vlastnictví organizátora soutěže pro potřeby senzorického posouzení. Každá láhev musí být soutěžícím označena podle platného vinařského zákona, včetně uvedení ročníku sklizně hroznů. Za žádný přihlášený vzorek se neplatí účastnický poplatek. 7. Podmínky hodnocení Místnost světlá, dobře větraná o teplotě 18-22 °C, zajištěná proti vedlejším vlivům − Nalévání a podávání vín musí probíhat tak, aby degustátor neměl možnost jakkoliv poznat identitu předkládaného vzorku − Degustátor má k dispozici seznam předkládaných vzorků s uvedením evidenčního čísla vzorku, ročníku a kategorie − Degustační sklenice odpovídají typu podle pravidel O.I.V., nebo podobné nebroušené a nepotištěné degustační sklenice na stopce o objemu min. 20 cl. − Pořadí vzorků musí odpovídat pravidlům hodnocení – vína jsou seřazena podle kategorie/ odrůdy a dále podle ročníku (sestupně) a podle obsahu zbytkového cukru (vzestupně) − Dekantace – všechna vína, s výjimkou vín perlivých, jsou degustátorům nalévána z dekantačních karaf. Víno je před podáváním hodnotiteli do karafy nalito takto: o u růžových vín 5 min předem o u bílých vín 10 min předem o u bílých vín starších 3 let 20 min předem o u červených vín 15 min předem o u červených vín starších 4 let 30 min předem − Vína se podávají v teplotách: bílé a růžové víno 10 - 12 °C, červené víno 14 - 16 °C − Degustátor vypisuje na každý vzorek zvláštní hodnotící lístek nebo ukládá hodnocení do speciálního programu v počítači 8. Hodnotící systém Vína, která splnila všechny podmínky tohoto statutu, budou ohodnocena stobodovým systémem mezinárodní unie enologů. Vína jsou přinášena do hodnotícího prostoru nalita v karafách nebo džbánech, z nich jsou nalévána degustátorům do vhodných skleniček. Výsledná známka vznikne jako průměr známek hodnotitelů. Kvalitativní posouzení vína a systém hodnocení U přírodních révových vín – tichých posuzujeme: • Čistotu • Barvu • Vůni • Chuť • celkový dojem Posuzování je vždy anonymní. Cílem je dosáhnout objektivního hodnocení organoleptických vlastností vín. Stobodové hodnocení (maximum je 100 bodů): − vzhled vína max. 15 bodů o čirost max. 5 bodů o barva max. 10 bodů − vůně max. 30 bodů o intenzita max. 8 bodů o čistota max. 6 bodů o harmonie max. 16 bodů − chuť max. 44 bodů o intenzita max. 8 bodů o čistota max. 6 bodů o harmonie max. 22 bodů o perzistence max. 8 bodů − celkový dojem max. 11 bodů 9. Kategorizace vín Přihlášená vína se řadí podle odrůd, stáří a zbytkového cukru. Vína jsou zařazena a hodnocena ve 2 kategoriích: • Bílá vína do 25g zbytkového cukru • Červená vína do 25g zbytkového cukru • Cena jedné lahve by se měla pohybovat v rozmezí 100,- až 200,- Kč/láhev pro koncového spotřebitele • počet lahví v jedné šarži 3000 ks. 10. Hodnotící komise Hodnocení komise řídí předseda komise – děkan ESF. Hodnocení předsedy komise se započítává do celkového hodnocení. 11. Odběr vzorků Odběr vzorků probíhá osobním předáním na určeném místě v termínu od 1. 6. do 4. 6. 2013 Místo předání: Ekonomicko-správní fakulta MU, na adrese: Lipová 41A, 602 00 Brno Kontaktní osoby pro převzetí vín jsou: PhDr. Zdenka Čačová, 549 49 3546, Zdenka.Cacova@econ.muni.cz Ing. Klára Burýšková, 549 49 6377, klara.buryskova@econ.muni.cz 12. Účastníci soutěže a přihláška Návrh na zařazení jednoho vinařství do soutěže může podat každý tzv. další člen komise. Svůj návrh vinařství sdělí organizátorovi soutěže, který provede oslovení vinařství. Organizátor má právo oslovovat vinařství s nabídkou účasti v soutěži i nad rámec návrhů tzv. dalšími členy komise. Do soutěže se jednotlivé firmy přihlašují i bez vyzvání organizátorem elektronicky na adresu Klara.Buryskova@econ.muni.cz 13. Podmínky nákupu vín Vítězná vína budou opatřena etiketou vinařství s přidáním medaile ESF. Tuto medaili vyrobí ESF. Vítězný vinař si medaile odkoupí v ceně 1Kč/ks a opatří jimi lahve. Smluvně bude s vítězným vinařstvím dohodnuto množství lahví, které budou výše uvedenou etiketou označeny, ostatní podmínky prodeje budou upraveny následně. ESF předpokládá minimální odběr 100 lahví bílého vína a 100 lahví červeného vína. Ekonomicko-správní fakulta bude v daném roce toto víno používat jako propagační předmět ESF. V případě, že by se ESF s vítězným vinařem nedohodla na podmínkách prodeje, bude osloven vinař, který v hodnocení skončil jako druhý v pořadí. 14. Způsob zveřejnění výsledků Výsledky soutěže budou uveřejněny na webové prezentaci ESF na adrese www.econ.muni.cz nejpozději do 7 pracovních dní od uskutečnění soutěže.