ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Anna Packová ÚVOD V roce 2011 přestihl poprvé počet obézních na celém světě počet hladovějících. Od roku 2012 se stoupající trend obezity a nadváhy v dospělé populaci České republiky zastavil, ale přesto máme nejvyšší podíl obézních mužů v Evropě. Podíl dětí s vyšší než normální váhou se stále zvyšuje, což nedává dobré vyhlídky do budoucna, protože 60 % dětí s nadváhou bude v dospělosti obézních. Podle dvou etap mezinárodního šetření HBSC (The Health Behavior in School-aged Children) vzrostl mezi lety 2001-2010 podíl českých 15letých dětí s nadváhou a obezitou o 40 %. Nadváhou nebo obezitou trpí přibližně pětina chlapců a desetina dívek. VÝZNAM A POSLÁNÍ ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ Hlavním úkolem školního stravování je zajistit pro děti kvalitní stravu v době jejich pobytu ve škole. Součástí tohoto úkolu je i výchova ke správné a vyvážené výživě. Musíme děti naučit zdravě jíst, aby se tak stravovaly v dalších letech a byly tím chráněny před mnohými civilizačními chorobami. Posláním školního stravování není jen uvařit oběd, ale připravit ho zdravě a podle výživových doporučení. HISTORIE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ V ČR Školní stravování má v Čechách dlouholetou tradici. Počátky jeho historie sahají do roku 1946. Bylo to období, kdy se obyvatelé států Evropy postižených 2. světovou válkou snažili zacelit válečné rány – postavit znovu rozbitá lidská sídla, obnovit průmysl, školství, kulturu, zdravotnictví, zajistit to, co činí lidský život snazším a smysluplným. Později, jak rostla zaměstnanost žen – matek, rozrůstala se i instituce školního stravování. Nejprve z iniciativy některých škol, později obcí a konečně státu, který vládním usnesením z r. 1960 učinil za školní stravování odpovědným ministerstvo školství. Školní stravování se začalo velice rychle rozrůstat a zhruba v průběhu 70. let minulého století dokázalo zajistit stravování všem dětem, které o ně projevily zájem – a byla jich skutečně naprostá většina. V roce 1989 vyšlo zvláštní číslo časopisu Výživa lidu, věnované školnímu stravování. Z tohoto časopisu se dá čerpat hodně materiálů z historie stravování i poznatky z konce 80. let. Autorka v článku uvádí, že v 80. letech se ve školních jídelnách stravovalo téměř 88% žáků zapsaných ve školách. Rozmach školního stravování přikládá těmto faktorům:  populačnímu a demografickému vývoji, zaměstnanosti matek,  změnám ve školskému systému a řízení školního stravování,  rozvinuté síti školních jídelen. Rok Počet školních jídelen Počet strávníků Počet dětských strávníků Počet žáků Procento stravovaných 1955 4 034 458 958,00 416 666,00 1 639 912,00 25,4% 1960 4 585 692 648,00 630 791,00 1 865 151,00 33,8% 1965 6 250 945 350,00 847 004,00 1 924 767,00 44,0% 1969 7 037 1 029 391,00 920 920,00 1 832 966,00 50,2% 1989 10 641 1 773 023,00 1 404 657,00 2 447 324,00 57,4% 1991 10 133 1 593 580,00 1 381 009,00 2 064 863,00 66,9% 1995 8 957 1 644 235,00 1 332 228,00 2 052 851,00 64,9% 2000 8 876 1 729 857,00 1 375 435,00 1 940 857,00 70,9% 2004 8 892 1 671 488,00 1 315 808,00 1 857 859,00 70,8% ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ČR V SOUČASNOSTI ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ČÍSLECH (2015) Školní stravování denně připravuje zhruba 1 733 686 jídel pro: 1 379 778 jídel pro dětské strávníky  194 590 jídel pro pracovníky škol  159 318 jídel pro cizí strávníky Jídla denně připravuje:  8 454 školních jídelen  6 678 vedoucích školních jídelen 26 893 kuchařů a pracovníků kuchyní 33 759 pracovníků celkem LEGISLATIVA  Školský zákon č. 561/2004  Vyhláška o školním stravování č. 107/2005  Hygienické a bezpečnostní předpisy  Zákoník práce NÁŠ DĚTSKÝ STRÁVNÍK POTRAVINOVÁ PYRAMIDA MZ SPOTŘEBNÍ KOŠ POTRAVIN - STANDARDNÍ LAKTOOVOVEGETARIÁNSKÝ FINANČNÍ NORMATIVY NA POTRAVINY DIETNÍ STRAVOVÁNÍ Ve školních jídelnách též připravujeme dle možností i dietní stravování NUTRIČNÍ DOPORUČENÍ MZ upřednostňuje doporučuje omezovat „PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA“ PODPORUJEME CO TRÁPÍ ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ? 1. Přísné normativy na stanovování počtů pracovníků ve školních jídelnách. 2. Nedostatek finančních prostředků na vzdělávání pracovníků školních jídelen. 3. Nízké finanční ohodnocení jejich práce. 4. Nedostatek personálu – nejsou vyučení kuchaři (odcházejí na lépe placená místa) a rovněž není dostatek vedoucích školních jídelen vzdělaných v oboru. 5. Nízká společenská prestiž ŠS. 6. Mediální dehonestace školního stravování. 7. Snahy mnoha různých subjektů vstupovat „nesystémově do systému“ školního stravování, čímž se narušuje kontinuita a společná snaha zlepšovat jeho úroveň. 8. Je velmi obtížné měnit dosavadní zvyklosti dětských strávníků (vázne spolupráce s rodiči a někdy i se školami). ZÁVĚR AKTIVITY ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ Přes všechna úskalí se však nevzdáváme:  školní stravování se neustále snaží zajišťovat osvětu na poli zdravého stravování  v rámci města Brna i celé ČR se pořádají různé konference a semináře, které mají napomáhat pracovníkům školních jídelen  každoročně se pořádá soutěž o Nejlepší školní oběd – mediálně velmi propagovaná akce  v letošním roce se v Brně opět pokusíme celoplošně nabídnout dětským strávníkům měsíc moderních jídel, která se snaží podporovat současný trend ozdravění školního stravování (před dvěma lety jsme takto zkusili jeden týden a ohlas byl přívětivý) DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST ZDROJE  Internet  ZŠ Bítovská Praha  Školní jídelna při Základní škole, Mendelova, Karviná – Hranice  13. základní škola Plzeň, Habrmannova 45  Základní škola a Mateřská škola BOLATICE  ZŠ TGM Otrokovice  Základní škola, Most, Václava Talicha 1855  Bc. Alena Strosserová