H I S T O R I C K Ý Ú S T A V F I L O Z O F I C K É F A K U L T Y M A S A R Y K O V Y U N I V E R Z I T Y A M A T I C E M O R A V S K Á V Á S S R D E Č N Ě Z V O U N A W O R K S H O P KULTURNÍ DĚJINY PIVA 1 . Ř Í J N A 2 0 2 1 , O D 9 : 3 0 A R N A N O V Á K A 1 , 6 0 2 0 0 B R N O A R E Á L F I L O Z O F I C K É F A K U L T Y M U V rámci tohoto workshopu bychom rádi vytvořili přátelské a tvůrčí prostředí pro diskuze o pivu a jeho roli coby kulturního fenoménu. Na pivo můžeme nahlížet z mnoha pohledů a perspektiv, je to nápoj, který v posledních letech dobývá i země, kde byla pivní kultura doposud spíše raritou a okrajovou záležitostí. Výzkumem piva, které je pevně spjaté s českou kulturou, vzdáváme hold všem, kteří v této nelehké době vytrvali a i nadále se věnují tomuto našemu symbolu. Cílem chystaného workshopu je propojit lidi, kteří vytváří pivní kulturu, fundované znalce se zapálenými milovníky piva, čemuž jsme uzpůsobili i náplň Kulturních dějin piva. Součástí projektu bude přednáškový blok, který představí pohledy vybraných odborníků na různé aspekty pivní problematiky. Tyto přednášky nám znovu umožní si uvědomit, jak široký okruh témat je spojený s pivem a kam až sahá potenciál zkoumání tohoto nápoje. Odbornou část workshopu doplní také doprovodný program, jehož součástí bude ochutnávka piva uvařeného podle historického receptu a také široký výběr pivních specialit a dalších pochutin. Věříme, že toto prostředí bude podnětné pro diskuze mezi všemi, kteří pivo nejenom konzumují či jej vyrábějí, ale především nad ním přemýšlí a rádi se dělí svými nápady s ostatními. Jaké nejkurióznější pivo jste kdy ochutnali? Který pivní styl máte nejraději? Experimentujete či se držíte osvědčené klasiky? Přijďte se 1. října podělit o své zkušenosti, zážitky a myšlenky, budeme se na vás těšit. Workshop je součástí vědeckého projektu specifického výzkumu MUNI/A/1407/2020 Kulturní dějiny piva PŘEDNÁŠKOVÝ BLOK Libor Vykoupil František Ondřej Poupě Libor Zajíc Rauchbier, Kölsch, Gose – historie a současnost německých lokálních pivních stylů Martin Franc Pivo v českém stravování v letech 1945-1970 aneb Lid kontra lékaři Kateřina Svatoňová a Libuše Heczková Pivo v českém filmu: Formální analýza Zdeněk Susa Pivo v české kultuře Jan Němeček Život a pozapomenuté dílo Františka Hejtmánka Radim Brázda Pivo a dietetika v pol. 19. století – Jacob Moleschott a experimentální výzkum účinků piva Jan Šuráň Klášterní pivovary a jejich příspěvek rozvoji pivovarnictví Petr Orálek Příběh zámeckého pivovaru Herold Březnice jako zrcadlo společenských změn v českých zemích Lukáš Provazník Kulturní dějiny craftových pivnic Václav Štursa a Martin Juřička Možnosti a limity rekonstrukce historických receptur (na příkladu díla Františka Ondřeje Poupě) DOPROVODNÝ PROGRAM Mimo přednášky bude také zajištěn bohatý doprovodný program přímo v  areálu fakulty. V  rámci poslední přednášky proběhne také degustace piva uvařeného dle receptu Františka Ondřeje Poupě. Recept pochází z  konce 18. století a na výrobě tohoto piva se podílel kolektiv vědců z  Fakulty chemické VUT v  Brně a Historického ústavu brněnské Masarykovy univerzity. Na nádvoří fakulty bude také přítomno několik stánků vybraných českých pivovarů, kde bude možno degustovat jejich produkty. Mimoto bude také možnost občerstvení. Pro zájemce také připravujeme speciální degustační menu v podobě pochutin, jejichž konzumace je spojená s pivem. PROSÍME ZÁJEMCE, ABY SE NEZÁVAZNĚ PŘIHLÁSILI NA EMAILOVÉ ADRESE ZAJIC.L@MAIL.MUNI.CZ. Zůstaňte s námi v kontaktu na sociálních sítích Facebook: Kulturní dějiny piva Instagram: beer_muni Pro podrobnější informace sledujte také web Historického ústavu FF MU https://historie.phil.muni.cz/aktualne/kalendar- akci/workshop-kulturni-dejiny-piva