Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Výživa


Vegetariánská výživa

Vegetariánská výživa je výživa s výrazným omezením živočišných potravin (angl. vegan, vegetarian = vegetarián, vegetariánský)

Veganská výživa je výživa s důsledným vylučováním živočišných potravin.

Nevýhody vegetariánství

  1. chybění esenciálních složek výživy, které nejsou v rostlinných zdrojích: vitamín D, B12, vyšší nenasycené mastné kyseliny, taurin.
  2. nedostatek esenciálních složek výživy, které jsou v rostlinách v malé míře: esenciální aminokyseliny, karnitin, vápník.
  3. nedostatek esenciálních složek výživy, které se bez živočišných složek hůře utilizují: Fe (vstřebávání brzdí kyselina fytová z obilí a sóji, ale vitamín C z rostlin zlepšuje utilizaci), Ca, Zn (kyselina oxaloctová vláknin a kyselina fytová inhibují absorpci).

Výhody

Výhody mírného vegetariánství v dospělosti s dostatkem esenciálních složek potravin z rostlinných zdrojů a redukcí příjmu lipidů, cholesterolu ze živočišných zdrojů (lakto-vegetariánství, lakto-ovo-vegetariánství) spočívají v prevenci onemocnění:

  • krevní hypertenze, aterosklerosa (ischemická choroba)
  • obezita
  • diabetes mellitus
  • onkologická onemocnění
prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.kolektiv |
Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2015

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.