Diferenciální rovnice se separovatelnými proměnnými Lenka Baráková 2. listopadu 2005 BEI Q Q ©Lenka Baráková, 2005 q Obsah Řešte diferenciální rovnici y1 = x(2 — y)............... 3 BEI Q Q ©Lenka Baraková, 2005 q Řešte diferenciální rovnici yl = x{2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 BEI Q Q ©Lenka Baráková, 2005 q Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y' = x(2 - y) I Rovnice je separovatelná. f(x) = x, g(y) = y — 2. ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y' = x(2-y) y^2 Před samotnou separací proměnných (tj. podělením funkcí g(y) = y — 2) najdeme konstantní řešení. To splňuje podmínku g(y) = y — 2 = 0. Konstantním řešením je tedy funkce y(x) = 2. 1 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y' = x(2-y) y ^2 y' — = x 2-y Separujeme proměnné pro y ^ 2. gj i b n- ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 ý = x{2-y) y^2 ý J = X 2-y dx = I xdx 2-y Integrujeme. ■ ■ ■ ■ '.'Lni. lUtlli-.l .?»« J Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 ý = x{2-y) y^2 ý J = X 2-y ^ dx = I xdx 2-y -dy = I xdx 2-y Můžeme použít "substituci" y = y(x) dy = y{x)' dx a přejít nalevo k proměnné y. >* Cc)Lenka Baráková, 200b | Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 ý = x{2-y) y^2 ý J = X 2-y ^ dx = I xdx 2-y -dy = xdx 2-y J ln |2 - y\ = x2 + c I Obě strany integrujeme a dostáváme obecné řešení diferenciální rovnice v implicitním tvaru. Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 -ln|2-y| = x2 + c I Budeme se snažit vyjádřit y. ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 -ln|2-y| = x2 + c ln\2-y\ = -x2 + c I Osamostatňujeme y na levé straně, tj. násobíme —1. im-"-caLenka Barákova, Mi Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 -ln|2-y| = x2 + c ln\2-y\ = -x2 + c gln|2-y| _ £-x1+c I Odlogaritmujeme, tj. použijeme inverzní funkci k přirozenému I logaritmu, kterou je exponenciála. Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 -ln|2-y| = x2 + c ln\2-y\ = -x2 + c gln|2-y| _ £-x1+c \2-y\ = e-x2k, k e 1R+ elnC? = 9 Navíc platí e~x2+c = e~%2 ■ ec = e~%2k, přičemž k je nutně kladné. 1 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 -\n\2-y\ = x2 + c ln\2-y\ = -x2 + c gln|2-y| _ £-x1+c \2-y\ = e-x2k, k E 1R+ 2 - y = e-x2k, k e R - {0} Absolutní hodnota je vždy kladná, zrušíme-li ji, dostaneme i záporná čísla. Můžeme to zapsat pomocí konstanty k, kterou povolíme kladnou i zápornou - mimo nuly. ©Lenka Baraková, 200b | Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 - In 12 — y | = x2 + c ln\2-y\ = -x2 + c gln|2-y| _ £-x1+c \2-y\ = e-x2k, k e 1R+ v2, 2 — y = e~x k, k e R - {0} y = 2 - e~*2Á:, A: e R - {0} Vyjádříme y. 1 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 ln|2- 3/1 = x2 + c ln|2- y| = —x2 + c eln|2 -yl = |2- y| = e-x2k, k e R+ 2- -y = e-x2k, teR-{0} y = 2 - e-xlk, tER-{0} y = 2 - e-x2k, Konstantní řešení y = 2 můžeme do tohoto řešení zahrnout - pro k = 0. Dostáváme tak obecné řešení v explicitním tvaru. Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2-e %2k Hledáme partikulární řešení. ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2-e %2k y{-\) = 2-e-{-^2k I Do obecného řešení dosadíme počáteční podmínku. im-caLenka Barákova, Mi Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2- e~%2k y(-l) = 2 - e-(-^2k = 2- e^k = 3 Upravíme. ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2- e~%2k y(-l) = 2 - e-(-^2k = 2- e^k = 3 - e^k = 1 Vyjádříme k. BEI Q B E3 ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2- e~%2k y(-l) = 2 - e-(-^2k = 2- e^k = 3 - e^k = 1 Vyjádříme k. BEI Q Q E3 ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2- e~%2k y(-l) = 2 - e-(-^2k = 2- e^k = 3 - e^k = 1 Vyjádříme k. BEI Q B E3 ©Lenka Baráková, 2005 Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y(x) = 2 - e~^k y(-l) = 2 - e-(~V2k = 2- e"1* = 3 - e^k = 1 ifc—1 e k=-e y(x) = 2 + e~x2e J Dosadíme k do předpisu řešení. Řešte diferenciální rovnici y' = x(2 — y) s počáteční podmínkou y( — 1) = 3 y{x) = 2- e~x'k y{-\) = 2-e-^2k = 2-e-lk = ?, - e~lk = 1 e k=-e y(x) = 2 + e~xZe y{x) = 2 + e~x2+1 Upravíme. ■ ■ ■ ■ CclLenkaUarakova,200i Konec ©Lenka Baráková, 2005 q