Dělení polynomů Lenka Přibylová 6. března 2007 B B ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 2007 Q Obsah (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2) ...................... 3 H El 13 133 ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20070 Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -1 ) : (x+ 2) ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -1 ) : ( +2)= x2 Vydělíme mezi sebou nejvyšší mocniny x : x = x . Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -l):(x + 2)=x2 x3 +2x2 Násobíme zpět (x + 2) • x2 a sepisujeme pod stejné mocniny. Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -l):(x + 2)=x2 x3 +2x2) Od polynomu, který dělíme odečteme tento polynom Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -l):(x + 2)=x2 x3 +2x2) -4x2 +x -1 a tím dostaneme zbytek po dělení polynomem x . Podělte (x3 - 2x2 + x - -1) (x + 2).| = x2- ( x3 -2x2 -(x3+2x2) -4x2 +x +x -1 ):(x + 2) = -1 -4x Budeme dělit dál tento zbytek: -4x2 : x = -4x. Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) (x + 2).| ( x3 -2x2 +x -(x3+2x2) -4x2 +x -4x2 -8x -1 ) : (x + 2)=x2-4x -1 Zpětně násobíme —4x • (x + 2) ^^RBBifnWffl^^énSWnByTôv^Bn^ Podělte (x3 - 2x2 + x -1): (x + 2).| = x2- ( x3 -2x2 +x -1 ):(x + 2) = -4x -( x3 +2x2) -4x2 -( -4x2 +x -8x) 9x -1 -1 a zase od zbytku tento polynom odečteme. Podělte (x3 - 2x2 + x -1): (x + 2).| = x2- ( x3 -2x2 +x -1 ):(x + 2) = -4x+9 -( x3 +2x2) -4x2 -( -4x2 +x -8x) 9x -1 -1 takto pokračujeme ^,5W5BI?^W5rl^áTMt5áTŕíByTöva^B0,^ Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). x3 -2x2 +x -1 x3 +2x2) -4x2 +x -1 -( -4x2 -8x) 9x -1 9x f 18 ] (x+ 2)= x2-4x+9 takto pokračujeme ^^WBBi^Wffl^^Rn5^RíB^5v^Cn^ Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x3 -2x2 +x -1 ) : (x + 2)=x2-4x+9 x3 +2x2) -4x2 +x -1 -( -4x2 -8x) 9x -1 9x +18 -19 dokud lze dělit. V tomto okamžiku už —19 : x nelze dělit, Bi BI MTBi™™ irikohprf Manka I .pTTHTttT^W—^j Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] 19 x3 -2x2 +x -1 ) : (x + 2)=x2-4x+9---------- x3 +2x2) -4x2 +x -1 -( -4x2 -8x) 9x -1 9x +18 -19 proto zapíšeme zbytek k výsledku. ■■■■í6TOHvHffl^rteíEäTŕTByTö,va^^0,^ Podělte (x3 - 2x2 + x - 1) : (x + 2). ] x + 2 19 x3 -2x2 +x -1 ) : (x + 2)=x2-4x+9- x3 +2x2) -4x2 +x -1 -( -4x2 -8x) 9x -1 9x +18 -19 Hotovo. ^^WBBIMBHňMWBffllB^BW^IB^ Konec B B ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 2007 Q