Derivace - základní pravidla Lenka Pnbylová 6. března 2007 Obsah y = x5 - x3 + 1 ....................... 3 y = 2x4 + a/x + -...................... 6 x y = (x +2) sin x ...................... 11 y = 31nxarctgx....................... 15 Derivujte y = x5 — x3 + 1.1 y' = (x5 -x3 + iy ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x5 — x3 + 1.1 y' = (x5-x3 + iy = (x5y-(x3y + (iy • Funkcejeve tvaru součtu. • Derivace součtuje součet derivací. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x5 — x3 + 1.1 y' = (x5 - x3 + 1)' = (x5)' - (x3)' + (1)' = 5x4 - 3x2 • První dva členy derivujeme podle vzorce (x™)' = nxn ľ • Derivace konstanty je 0. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 2x4 + y/x -\—. y' = [2x4 + y/i + -x ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 2x4 + y/x -\—. / = hx4 + yfx + 1) = (2X4)' + (VS)' + ß) • Funkce je ve tvaru součtu. • Derivace součtuje součet derivací. ©Robert Marik a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 2x4 + y/x -\—. y'= (2x4 + y/x-+^\ = (2X4)' + (y/X-)' + = 2(x4y + (xiy + (x-1y • Konstantu v prvním členu lze vytknout. • Všechny členy přepíšeme do tvaru xn . ©Robert Mafík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 2x4 + y/x -\—. y' = UxA + yfx + ±) = (2x4)' + (VS)' + ß) = 2(x4)' + (x*)' + (x"1)' = 2 • 4x3 + iaT* + (-1) • x nV __ ^^n—l Cleny derivujeme podle vzorce (xn) = nx ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 2x4 + y/x -\—. y' = UxA + yfx + -M = (2x4)' + (VS)' + ß) = 2(x4)' + (x*)' + (x"1)' = 2 • 4x3 + -x-i + (-1) • x = 8xd 1 1 2^ Výsledek upravíme. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = (x2 + 2) sin x. I y' = I (x2 + 2)sinx ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = (x2 + 2) sin x. I y' = I (x2 + 2)sinx Funkce je ve tvaru součinu. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = (x2 + 2) sin x. • =((*> +2)*,* j = (x2 + 2)'sinx + (x2 +2) (sin x)' Součin derivujeme podle pravidla j [f(x)g(x)]' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x. __________^J BEI El IB IBB ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 Q Derivujte y = (x2 + 2) sin x. I y' = í (x2 + 2)sinx = (x2 +2)'sinx+ (x2 +2) (sin x)' = 2xsinx + (x2 + 2)cosx. Červeně označený člen derivujeme jako součet, přičemž derivace konstanty je 0. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 3 In x arctg x. I y' = í 3 In x arctg x ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 3 In x arctg x. I y1 = í 3 In x arctg x = 3 í In xarctg x \ytkneme-li konstantu, je funkce ve tvaru součinu. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 3 In x arctg x. I y1 = í 3 In x arctg x = 3 í In xarctg x = 3 í (In x)'arctg x + In x(arctg x)' Součin derivujeme podle pravidla lf(x)g(x)]' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x). ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = 3 In x arctg x. I y1 = í 3 In x arctg x = 3 í In xarctg x 3 í (In x)'arctg x + In x(arctg x)' X 1 -\- X Elementární funkce derivujeme podle vzorců. El El B 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + l y = „2 \ ' X+l ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + 1 y = „2 \ ' X+1 Funkce je ve tvaru podílu. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + 1 y = x2 y (x2y(x + í)-x2(x + iy x+í {x+lf Podíl derivujeme podle pravidla f(x) f'(x)g(x) - f(x)g'(x) g2 (x) } ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + 1 y = 2 \' (Jl\i (x2y(x + i)-x2(x + iy x+íj (x+1)2 2x(x+ 1) -x2l (x+ 1)2 Jednotlivé členy derivujeme podle základních vzorců. El El B 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + 1 y = x2 y (x2y(x + i)-x2(x + iy x+íj (x+1)2 2x(x+l)-x2l 2x2 + 2x-x2 x2 + 2x (x + 1)2 (x + 1)2 (x + 1)2 Výsledek upravíme. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + l x + l ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y xe x + ľ ■>/ xex i y x + í Funkce je ve tvaru podílu. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y xe x + ľ ■>/ xex i y x + í (xex)'(x + í) -xex(x+iy (x + 1)2 Podíl derivujeme podle pravidla f(x) f'(x)g(x) - f(x)g'(x) g2 (x) } ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y xe x + ľ ■>/ xex i y x + í (xex)'(x + í) -xex(x+iy (x + 1)2 (ex + xex)(x + 1) — xexí (x + 1)2 Červený člen derivujeme jako součin podle pravidla lf(x)g(x)]' = f'(x)g(x)+f(x)g'(x). ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Derivujte y = x + 1 (xex)'(x + í) -xex(x+iy (x + 1)2 x + 1 (ex + xex)(x + 1) — xexí (x+ 1)2 exx + ex + exx? + xe21 — xex ex(x2 + x + 1) (x+ 1)2 (x+1)2 Výsledek upravíme. ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20071