Integrace iracionálních funkcí Lenka Přibylová 6. března 2007 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Obsah 2x + 1 x dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 1 x + x1/4 dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Funkce obsahuje odmocninu z lineárního členu, c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c proto zavedeme substituci t = 2x + 1. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Umocníme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Vyjádříme inverzní substituci. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Diferencujeme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Upravíme složený zlomek na jednoduchý. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Jde o neryze lomenou racionální funkci, proto bud'podělíme, nebo upravíme na polynom + ryze lomená funkce. V tomto případě je jednodušší doplnit v čitateli jmenovatel, tj. -1 + 1, c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c a rozdělit na 2 zlomky. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c a rozdělit na 2 zlomky. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Integrujeme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2x + 1 x dx. 2x + 1 x dx = 2x + 1 = t 2x + 1 = t2 x = t2 - 1 2 dx = t dt = t t2-1 2 t dt = 2 t2 t2 - 1 dt = 2 t2 - 1 + 1 t2 - 1 dt = 2 1 dt + 2 1 t2 - 1 dt = 2t - 2 2 ln 1 + t 1 - t + c = 2 2x + 1 - ln 1 + 2x + 1 1 - 2x + 1 + c Upravíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Funkce obsahuje druhou a čtvrtou odmocninu z x, proto hledáme jejich nejmenší společný násobek, číslo 4. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Zavedeme substituci t = 4 x. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Umocníme, čímž vyjádříme inverzní substituci. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Diferencujeme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Upravíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Dostáváme neryze lomenou racionální funkci. Před podělením si můžeme všimnout, že lze krátit t (ve jmenovateli t můžeme vytknout). c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + cDělíme: t2 : (t + 1) = t - 1 + 1 t + 1 -(t2 + t) - t -(-t - 1) 1 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Sčítance integrujeme každý zvlášt'. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Integrujeme podle vzorců. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 x + x1/4 dx. 1 x + 4 x dx = 4 x = t x = t4 dx = 4t3 dt = 1 t4 + 4 t4 4t3 dt = 4 t3 t2 + t dt = 4 t2 t + 1 dt = 4 t - 1 + 1 t + 1 dt = 4 t dt - 4 dt + 4 1 t + 1 dt = 4 t2 2 - 4t + 4 ln |t + 1| + c = 2 x - 4 4 x + ln( 4 x + 1)4 + c Dosadíme původní proměnnou. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × KONEC c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 ×