Obsah rovinného útvaru mezi dvěma křivkami Robert Mařík a Lenka Přibylová 6. března 2007 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Obsah rovinné plochy omezené spojitými funkcemi y = d(x) a y = h(x), které na intervalu a, b splňují d(x) h(x), a přímkami x = a a x = b: y x0 a b y = h(x) y = d(x) S = b a h(x) - d(x) dx c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = ex a y = e-x pro x [0, 1]. S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × y = ex , y = e-x , x [0, 1], S =?. 10 1 x y S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 Zakreslíme křivky. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × y = ex , y = e-x , x [0, 1], S =?. 10 1 x y S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 Vyjádříme obsah plochy jako určitý integrál. h(x) = ex , d(x) = e-x c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × y = ex , y = e-x , x [0, 1], S =?. 10 1 x y S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 Vypočteme neurčitý integrál. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × y = ex , y = e-x , x [0, 1], S =?. 10 1 x y S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 Vypočítáme určitý integrál pomocí Newtonovy­Leignizovy formule. Dosadíme tedy meze. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × y = ex , y = e-x , x [0, 1], S =?. 10 1 x y S = 1 0 ex - e-x dx = ex + e-x 1 0 = e1 + e-1 - e0 + e0 = e + 1 e - 2 Dopočítáme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 1 - (x - 1)2 = -x 1 - (x2 - 2x + 1) = -x 1 - x2 + 2x - 1 = -x 3x - x2 = 0 (3 - x)x = 0 S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 1 - (x - 1)2 = -x 1 - (x2 - 2x + 1) = -x 1 - x2 + 2x - 1 = -x 3x - x2 = 0 (3 - x)x = 0 S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 ˇ První z křivek je parabola, druhá z křivek je přímka y = -x. ˇ Křivky se protínají v bodě, jehož x-ová splňuje rovnici 1 - (x - 1)2 = -x c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 1 - (x - 1)2 = -x 1 - (x2 - 2x + 1) = -x 1 - x2 + 2x - 1 = -x 3x - x2 = 0 (3 - x)x = 0 S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 Průsečíky křivek jsou body [0, 0] a [3, -3]. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 1 - (x - 1)2 = -x 1 - (x2 - 2x + 1) = -x 1 - x2 + 2x - 1 = -x 3x - x2 = 0 (3 - x)x = 0 30 -3 2 x y y = 1 - (x - 1)2 = 1 - (x2 - 2x + 1) = 2x - x2 = x(2 - x) c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 h(x) = 1 - (x - 1)2 d(x) = -x, protože x + y = 0 y = -x c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 Umocníme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 Upravíme integrand. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 b a f (x) dx = [F(x)]b a = F(b) - F(a) c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 b a f (x) dx = [F(x)]b a = F(b) - F(a) c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Určete obsah množiny mezi křivkami y = 1 - (x - 1)2 a x + y = 0. 30 -3 2 x y S = 3 0 1 - (x - 1)2 - (-x) dx = 3 0 1 - (x2 - 2x + 1) + x dx = 3 0 -x2 + 3x dx = - x3 3 + 3 x2 2 3 0 = - 33 3 + 3 32 2 - - 03 3 + 3 02 2 = -9 + 27 2 = 9 2 Dopočítáme obsah množiny. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Konec c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 ×