Substituční metoda Lenka Přibylová 6. března 2007 B B ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 2007 Q Obsah íe2x+7dx................................ 3 /' xe1-*2 dx................................ 11 /___________dx 19 J (2 + x)^/l + x H El 13 133 ©Robert Marík a Lenka Přibylová, 20070 Vypočtěte / e2x+7 dx ] ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Vypočtěte / e2x+7 dx ] e2x+7dx Vnitřní složka je 2x + 7. Vypočtěte / e2x+7 dx ] e2x+7dx = 2x + 7 = t Zavedeme substituci 2x + 7 = t. ^^WBBirWffl^ä^nTäTOB^öva^Cn7^ Vypočtěte / e2x+7 dx 1 je2x+7dx = 2x + 7 = t 2dx = dř Nalezneme vztah mezi dx a dř. ^^RBHMSHHňBHlBMByWWI^IB^ Vypočtěte / e2x+7 dx ] e2x+7dx 2x + 7 = t 2dx = dř 1 , dx = - dř 2 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Vypočtěte / e2x+7 dx ] e2x+7dx 2x + 7 = t 2dx = dř 1 , dx = - dř 2 éldt Dosadíme substituci. ^^WBBIrWflHňMWBrWByWvIr^lB^ Vypočtěte / e2x+7 dx ] 2x + 7 = t [e2x+7dx = 2dx = dŕ 1 , dx = - dŕ 2 1 t = / é\dt Integrujeme. ^^WBBirWffl^ä^nTäTOB^öva^Cn7^ Vypočtěte / e2x+7 dx ] e2x+7dx = 2x + 7 = t 2dx = dř 1 , dx = - dř 2 1 t 1 2 = -ť +c= -ez + c = I éldt Použijeme substituci k návratu k proměnné x. Došli jsme k témuž výsledku jako při použití vztahu / f(ax + b) dx = -F(ax + b). Vypočtěte / xe1 x dx. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Vypočtěte / xe1 x dx. xe x dx Výraz je součinem polynomu a složené exponenciální funkce. Vypočtěte / xe1 x dx. xe1 x dx \-xl = t I Zkusíme substituovat za vnitřní složku složené funkce e1 x EEl El 13 133---------------------------- ©Robert Mank a LeTvľSTO5^3va^Cn7^ Vypočtěte / xe1' -*2 dx. 1 / xe1^x dx l-x2 = -2xdx = = t dŕ Hledáme vztah mezi diferenciály. Derivujeme obě strany substituce. Vypočtěte / xe1 x áx. xe \-xl dx 1 x2 = t -2xdx = dŕ 1 , xdx = — dŕ 2 Vyjádříme odsud výraz x dx, který figuruje uvnitř integrálu. ^^WBB!^ffl!l!ňM!!l!ffl!By!Wa^Cn7^ Vypočtěte / xe1 x dx. xe l-x2 = t -%2dx -2xdx = dŕ 1 , xdx = — dŕ 2 -\ I e*dt Dosadíme. ^^RBHMSHHňBHlBMByWWI^IB^ Vypočtěte / xe1 x dx. xe \-xA dx 1 - xl = t -2xdx = dŕ 1 , xdx = — dŕ 2 = -\ I e*dt = --r + c Vypočtěte integrál pomocí vzorce. ^^WBBirWffl^ä^nTäTOB^öva^Cn7^ Vypočtěte / xe1 x dx. xe \-xA dx 1 - xl = t -2xdx = dŕ 1 , xdx = — dŕ 2 = -\ I e*dt = --r + c = --e1 x +c Použijeme substituci pro návrat k původní proměnné. ^^WBB!^ffl!l!ňM!!l!ffl!By!Wa^Cn7^ Vypojte /(2 + x)V_-dx ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 20071 Vypojte /(2 + x)1v_-dx dx (2 + x)^/l+x Příklady s odmocninou z lineárního členu řešíme vždy druhou substituční metodou. Zbavujeme se tak nepříjemné odmocniny. Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)Vl+x dx = Vl+x = ŕ Zavedeme proto substituci ŕ = Vi +x. ^^WBBIMBHňMWBffllB^BW^IB^ Vypočtěte (2 + x)VTT :dx (2 + x)VU~. dx = Odmocninu vždy převedeme umocněním na tvar bez odmocniny, přecházíme takto vlastně k inverzní funkci. Bl Bl MTBi™™ irikoherf Manka leT^PTír^W—^j Vypočtěte (2 + x)VTT ■.dx (2 + x)VU~. Vl + x = t dx = l + x = x = t2 - t2 -1 Inverzní funkce bude v přepisu také třeba. ^^RH!l?^W5rT^äTéŕí5áTŕTByTöva^B0,^ Vypočtěte (2 + x)VTT ■.dx (2 + x)VU~. Vl+X = t dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi Hledáme vztah mezi diferenciály. Derivujeme obě strany inverzní substituce. ^^^fflB!^M!Bwffi!WBa^^^y^Wf Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)^/l+x Vl+X = ŕ dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi (2 + t2-l) Všechny výrazy s x zaměníme pomocí substituce za ekvivalentní výrazy s ŕ. Nejdříve použijeme za x inverzní substituce. Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)Vl+x Vl + x = t dx = 1 + x = t2 x = t2 - 1 dx = 2ŕdŕ (2 + ŕ2-l)ŕ Odmocnina odpovídá t. ^^WBBi^Wffl^^Rn5^RíB^5v^Cn^ Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)^/l+x Vl+X = ŕ dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi (2 + t2-l)t ■2tdt Diferenciál také substituujeme. Všechny členy s x jsme nahradili. ^^WBBI^WM^ffilli^WB^W^Cn^ Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)Vl+x Vl+x = ŕ dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi (2 + t2-l)t ■2tdt = 2 1 + r2 dí Zkrátíme a konstantu převedeme před integrál. ^^WBBi^Wffl^^Rn5^RíB^5v^Cn^ Vypočtěte (2 + x)Vl + x dx (2 + x)^/l+x Vl+X = t dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi 1 (2 + ŕ2-l)ŕ = 2 arctg ŕ + c •2ŕdŕ = 2 1 + ŕ2 dŕ Integrujeme. ^^WBBi^Wffl^^Rn5^RíB^5v^Cn^ Vypočtěte (2 + x)VTT ■.dx (2 + x)VU~. Vl+X = t dx = 1 + x = t2 x = t2-l dx = lidi t2-l)t ■2tdt = 2 1 + r2 dí = 2 arctg t + c = 2 arctg Vl + x + c Navrátíme se k původní proměnné. ^^WBBi^Wffl^^Rn5^RíB^5v^Cn^