Tay lor ův polynom Lenka Přibylová 6. března 2007 Obsah Najděte T2n(x) pro funkci f (x) = e~x+3 v bodě xq = 3 . . . 3 2 Najděte T±(x) pro funkci f {x) = e~x v bodě xq = 0 . . . . 9 Najděte Tayl. polynom st. 2n pro f(x) = e s+3 v bodě xq = 3. EEI El 13 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 RJ Najděte Tayl. polynom st. 2n pro /(#) = e x+3 v bodě xq = 3. I f(x) = e-*+3 /(3) = 1 Vypočteme funkční hodnotu funkce f(x) v bodě xq: /(3) = e-3+3=e0 = l. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 2n pro /(#) = e x+3 v bodě xq = 3. f(x) = e-*+3 /(3) = 1 /'(*) = e-^-C-l) /'(3) = -l Spočítáme první derivaci. Funkční hodnota se liší pouze znaménkem. EEI El 13 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 RJ Najděte Tayl. polynom st. 2n pro /(#) = e a;+3 v bodě xq = 3. I /(*) = e-x+3 /(3) = 1 /'(*) = e-^^-C-l) /'(3) = -l /"(*) = -e-"*3-(-I) /"(3) = 1 Spočítáme druhou derivaci. Funkční hodnota se od první liší zase pouze znaménkem. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 2n pro /(#) = e a;+3 v bodě xq = 3. I /(*) = e-x+3 /(3) = 1 /'(*) = e-^^-C-l) /'(3) = -l /"(*) = -e-"*3-(-I) /"(3) = 1 /'"(z) = e~x+ó ■ (-1) /'"(3) = -1 Další derivace se budou chovat podobně. Derivace lichého řádu budou mít v bodě xq = 3 hodnotu —1 a sudé +1. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 2n pro /(#) = e a;+3 v bodě xq = 3. I /(*) = e-*+3 /(3) = 1 /'(*) = e-*+3-(-l) /'(3) = -l /"(*)= -e-+3.(-l) /"(3) = 1 f'"(x) = e-x+3 ■ (-1) /'"(3) = -1 Taylorův polynom sudého stupně je tvaru: T2n = 1 + ^-(x - 3) + i (z - 3)2 + ^l(x - 3)3 + ... (x_3)2n-l + _L(x_3)2^ (2n-l)!v ' (2n)! ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro f(x) = e x v počátku. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 Vypočteme funkční hodnotu funkce f(x) v bodě xq: /(O) = e° = 1. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 Spočítáme první derivaci a její funkční hodnotu. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) Druhou derivaci počítáme jako součin. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x\Ax2 -2) Upravíme. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 /"(*) = e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 Dosadíme x = xq = 0. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e^2 /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 f'"(x) = e-*2(-2x)(4x2 - 2) + e~x2(Sx) Třetí derivaci počítáme také jako součin. EEI El 13 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 RJ Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 f'"(x) = e-x2(-2x)(4x2 -2)+e-x2(8x) e~x2 (-8x3 + Í2x) Upravíme. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 /"(*) = e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 f'"(x) = e-x2(-2x)(4x2 -2)+e-x2(8x) e-x2 (-8x3 + 12x) /'"(0)=0 Dosadíme x = xq = 0. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 f'"(x) = e-x2(-2x)(4x2 -2)+e-x2(8x) e-x2 (-8x3 + 12x) /'"(0)=0 /(4)(x) = e-a;2(-2x)(-8x3 + 12x)+ +e~a:2(-24x2 + 12) Čtvrtou derivaci počítáme také jako součin. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 f"(x)= e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-a;2(4x2-2) /"(O) = -2 f'"(x) = e-x2(-2x)(4x2 -2)+e-x2(8x) e-x2 (-8x3 + 12x) f'"(0)=0 /(4)(x) = e-a;2(-2x)(-8x3 + 12x) + +e~x2 (-24x2 + 12) e-a;2(16x4-48x2 + 12) Upravíme. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. /(*) = e- /(O) = 1 /'(*)= e-a'2(-2x) /'(0)=0 /"(*) = e-x\-2x)2 + e-x\-2) e-x2(4x2-2) f"(0) = -2 f'"(x) = e-x2(-2x)(4x2 -2)+e-x2(8x) e-x2 (-8x3 + 12x) /'"(0)=0 /(4)(x) = e-a;2(-2x)(-8x3 + 12x) + +e~a:2(-24x2 + 12) e-a;2(16x4-48x2 + 12) /<4>(0) = 12 Dosadíme x = xq = 0. ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. Víme tedy, že /(O) = 1, /'(O) = 0, /"(O) = -2, /'"(O) = 0, /(4)(0) = 12. EEI El 13 133 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 RJ Najděte Tayl. polynom st. 4 pro /(#) = e x v počátku. Víme tedy, že /(O) = 1, /'(O) = 0, /"(O) = -2, /'"(O) = 0, /(4)(0) = 12. Taylorův polynom 4.stupně v počátku je tedy tvaru: T4 = l + ^(x-0) + ^(x-0)2 + |(x-0)3 + |(x-0)4 1 x~ -+- — x' T4 = í ~2 ' ~4 ©Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 I