Určitý integrál Lenka Přibylová 6. března 2007 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Obsah 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 1 -1 1 x dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 7 3 x x2 - 4 dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 2 1 x ln x dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 2 0 sin2 x cos x dx . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Počítáme určitý integrál z polynomu na intervalu -2, 1 . Polynom je spojitá funkce na celém R, proto můžeme k výpočtu použít Newton-Leibnitzovu větu. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Najdeme primitivní funkci k danému polynomu. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Najdeme primitivní funkci k danému polynomu c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 a zapíšeme ji do hranatých závorek s dolní a horní mezí intervalu. Tento zápis značí odčítání F(1) - F(-2). Integrační konstantu nemusíme psát, protože by se v rozdílu stejně odečetla. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Před dosazováním upravíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Dosadíme do primitivní funkce horní mez c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 a odečteme hodnotu v dolní mezi. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Dostali jsme výsledek, kterým je vždy číslo, protože představuje obsah plochy pod křivkou y = 3x2 + 2x - 9. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. 1 -2 (3x2 +2x-9) dx = 3 x3 3 + 2 x2 2 -9x 1 -2 = x3 + x2 - 9x 1 -2 = 1 + 1 - 9 - (-8 + 4 + 18) = -7 - 14 = -21 Proč je určitý integrál záporný? c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -2 (3x2 + 2x - 9) dx. y x0 -2 1 y = 3x2 + 2x - 9 Graf funkce je pod osou x, proto v integrálním součtu n i=1 f (i)xi je f (i) záporné číslo. Integrální součet je tedy záporný a také jeho limita ­ určitý integrál ­ je záporné číslo. Obsah útvaru omezeného osou x a křivkou na daném intervalu je tedy absolutní hodnota určitého integrálu: S = 21. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -1 1 x dx. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 1 -1 1 x dx. Funkce není na intervalu spojitá, jelikož v bodě 0 není definovaná. Určitý integrál neexistuje. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 Funkce není definovaná a spojitá v bodech, kde je jmenovatel nulový: x2 - 4 = 0. Není tedy definovaná v bodech 2 a -2. Na celém intervalu 3, 7 je tedy funkce definovaná a spojitá, můžeme proto použít Newton-Leibnitzovu formuli. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 Jde o ryze lomenou funkci. V čitateli vytvoříme derivaci jmenovatele (x2 - 4) = 2x. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 Použijeme vzorec f (x) f (x) dx = ln |f (x)|. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 Dosadíme horní mez: 72 - 4 = 45 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 a dolní mez: 32 - 4 = 5 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 Při úpravě použijeme vzorec pro práci s logaritmy: ln a - ln b = ln a b c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 7 3 x x2 - 4 dx. 7 3 x x2 - 4 dx = 1 2 7 3 2x x2 - 4 dx = 1 2 ln |x2 - 4| 7 3 = 1 2 ln 45 - 1 2 ln 5 = 1 2 ln 9 = ln 3 a další vzorec a ln b = ln ba . c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Funkce je součinem polynomu a logaritmické funkce. Tyto funkce jsou na intervalu 1, 2 spojité. Použijeme Newton-Leibnitzovu formuli. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Primitivní funkci hledáme per partes pomocí vzorce u v dx = u v - u v dx kde u = ln x a v = x. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Primitivní funkci hledáme per partes pomocí vzorce u v dx = u v - u v dx kde u = ln x a v = x. První část vzorce u v už je součástí primitivní funkce, proto ji musíme zapsat do hranatých závorek. Druhá část je určitý integrál, musíme tedy psát meze. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Dosadíme horní mez a odečteme hodnotu v dolní mezi. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Najdeme primitivní funkci. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 1 x ln x dx. 2 1 x ln x dx = u = ln x u = 1 x v = x v = x2 2 = x2 2 ln x 2 1 - 2 1 x2 2 1 x dx = 4 2 ln 2 - 1 2 ln 1 - 1 2 2 1 x dx = 2 ln 2 - 1 2 x2 2 2 1 = 2 ln 2 - 1 2 2 - 1 2 = 2 ln 2 - 3 4 Upravíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Funkce je spojitá na celém R, tedy i na intervalu 0, 2 . Můžeme použít Newton-Leibnitzovu formuli. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Primitivní funkci nalezneme pomocí substituce t = sin x, protože jde o funkci goniometrickou typu R(sin x) cos x. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Diferencujeme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Dosadíme. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Pro původní proměnnou x integrujeme na intervalu 0, 2 . Při přechodu k proměnné t musíme spolu s proměnnou x změnit i její interval integrace, protože t 0, 1 . c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Integrujeme v proměnné t. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × Najděte 2 0 sin2 x cos x dx. 2 0 sin2 xcos x dx = sin x = t cos x dx = dt t1 = sin 0 = 0 t2 = sin 2 = 1 = 0 1 t2 dt = t3 3 1 0 = 1 3 Dosadíme meze proměnné t. Získáváme tedy výsledek aniž bychom se vraceli k původní proměnné. c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 × KONEC c Robert Mařík a Lenka Přibylová, 2007 ×