Manifest (1848): „Evropou
obchází strašidlo – strašidlo komunismu“.#
Manifest (2015): „Evropou
obchází strašidlo – strašidlo obezity“.#
$
#
{{http://www.novinky.cz/zena/zdravi/368819-evropu-obchazi-strasak-obezity-problemy-maji-i-cesi.html|http://www.novinky.cz/zena/zdravi/368819-evropu-obchazi-strasak-obezity-problemy-maji-i-cesi.html}}#
$
#
Můj Body Mass Index#
místo aby k dvacítce
kles,#
až ke čtyřicítce se vznes.#
$
#
Jsem usedlý obézní poeta,#
nepomáhá mi ani krabičková
dieta.#
Rozhodl jsem se proto
nezvratně ještě dnes,#
registrovat se na pražský
Obezitologický kongres.#
$
#
Jak by situaci komentoval
paleolitický sběrač-lovec?#
Nejspíš že přichází
lidské evoluce prapodivný konec…#
$
#
Vysvětlivky#
**Body
Mass Index **(z angličtiny, zkratka
BMI), index tělesné hmotnosti. Jde o poměr hmotnosti člověka
(v kilogramech) a druhé mocniny jeho tělesné výšky (v
metrech). BMI zavedl v 19. století belgický matematik,
sociolog a antropolog Lambert Adolphe Jacques Quételet (1796–1874).
Zdravý člověk má BMI mezi 18,5 a 25 kg/m2,
i když některé zdroje považují osobu s BMI nižší
než 20 za osobu s podváhou. Osoba s BMI přes 25 kg/ m2
je chápána jako osoba s nadváhou, osoba s BMI přes 30
kg/ m2
je považována za obézní. BMI nad 40 kg/ m2
je považováno již za riziko vážného onemocnění. Podle
statistických údajů v České republice zápasí 40 %
obyvatel s obezitou. Podle jiných pramenů je 60–65 % Čechů
obézních. Statistiky OSN hovoří o celosvětové epidemii
obezity, ale v postoji k obezitě existují značné kulturní
rozdíly. V kulturách, kde panuje obecně nedostatek potravy,
může být obezita považována za projev dobré životní úrovně
a za znak krásy. V moderní západní kultuře, kde je
nadbytek potravy a bohatí a úspěšní lidé si mohou
dovolit být štíhlí, je obezita vnímána spíše negativně.
U zvířat v přírodních podmínkách je obezita vzácná,
obvyklá je u domácích zvířat, jako je prase, pes nebo
kočka, která mohou být v důsledku zacházení svých
chovatelů překrmená a strádat nedostatkem pohybu.
#
**lovecko-sběračská
ekonomika**, způsob ekonomiky (subsistenčních aktivit), který
zahrnuje vyhledávání a zaopatřování vhodných planě
rostoucích rostlin a divokých živočichů a jejich sběr
a lov, bez významné opory v domestikovaných druzích
živočichů a rostlin. Lovci-sběrači byli relativně mobilní,
aby v daném přírodním prostředí zajistili dostatečné
zdroje pro udržení populace. Populační hustota lovců-sběračů
byla 60krát až 100krát menší než hustota zemědělských
populací. Velikost skupiny se pohybovala mezi 10 a 30 jedinci,
mohli však sezónně vytvářet dočasné větší skupiny nad 100
lidí, pokud byl v dané době dostatek zdrojů. Sídliště
lovců-sběračů byla stálá, dočasná nebo nějaká jejich
kombinace, často byla využívána přírodní útočiště, přičemž
zpravidla platí, že čím byla sídliště stálejší, tím byly
stabilnější a pevnější příbytky. Po více než dva
miliony let evoluce člověka v paleolitu to byla pravděpodobně
jediná ekonomika. Oblasti osídlené lovci-sběrači se od neolitu
neustále zmenšovaly pod tlakem rostoucích zemědělských
a pasteveckých komunit. Lovci-sběrači buď přijali nové
ekonomické modely, nebo se posunuli dále. Oblasti dnes užívané
lovci-sběrači jsou převážně v místech nevhodných pro
zemědělské využití. Pro lovce-sběrače je typická rovnostářská
sociální struktura, což platí především pro mobilnější
skupiny. Mobilita a nutnost nést s sebou svoje věci
nedovoluje kumulaci majetku, který by byl podkladem společenských
nerovností. Obecně pro lovce-sběrače platí dělba práce podle
pohlaví, kdy muži převážně loví a ženy především
sbírají rostlinnou potravu, z této generalizace však
existuje řada výjimek a míra uplatnění této dělby je také
případ od případu jiná. Původní představa (Thomas Hobbes
[1588–1679] aj.), že lovci-sběrači žijí život „osamělý,
chudý, nepříjemný, brutální a krátký“ byla překonána.
Antropologická data naznačují, že lovci-sběrači pracují mnohem
méně a mají mnohem více volného času, než běžný
příslušník industriální společnosti.#
**krabičková dieta**,
jeden z druhů redukčních diet. Funguje na principu
pravidelného dávkování dieteticky upraveného jídla, přičemž
strávník nesmí jíst nic jiného. Cílem je přimět konzumenta,
aby jedl v pravidelných intervalech (zpravidla pětkrát denně)
malé množství „zdravého jídla“ místo toho, aby konzumoval
jen třikrát denně velké porce. Výrobou a rozvozem krabičkových
diet až k „ústům příjemce“ se v blahobytných zemích
euroamerické civilizace zabývají specializované firmy; tento
byznys roste přímo úměrně s rostoucí obezitou.