Pílil od láhve k láhvi, pilně pil,# pilněji než včela přenášejíc pyl.# $ # Není to pivo, kdo je na vině,# píli a vůli utápí kvůli medovině.# $ # Vysvětlivky# **medovina** (řecky: //methy//, staroindicky: //madhu//, „opojný nápoj, víno“), alkoholický nápoj vznikající fermentací medového roztoku (medu, vody, bylin a koření). Medovina obohacená o koření (vanilka, zázvor, muškátový oříšek atd.) se označuje jako //metheglin//. Ovocná medovina vzniká v případě, že je část vody nahrazena čerstvě vylisovanou ovocnou šťávou, takto vzniklý nápoj bývá nazýván //melomela//. Rozličné varianty medoviny se objevují napříč kulturami. Nejstarší doklad medového nápoje pochází z období kolem roku 7 000 př. n. l. z Číny (provincie Che-nan); jednalo se o fermentovaný nápoj z medu, rýže a ovoce. Počátky výroby medoviny v Evropě jsou datovány do období neolitu.# **pivo**, nápoj s nízkým obsahem alkoholu, vyráběný z praženého ječmene, který se po přípravě máčením a zahříváním, kdy se oddělují zrna od plev a uvolňují se přírodní cukry obsažené v rostlině, suší v sušicí peci; vzniklý slad se rozemele na prášek, smíchá se s horkou vodou, tím vzniká rmut a po čeření sladina. Sladina se vaří s chmelem, který dodá nejen hořkost a aroma, ale také pivo konzervuje. Takto vzniklá mladina se poté zchladí, smíchá se s kvasinkami a nechá se kvasit, čeřit a zrát. Při kvašení se cukry mění na alkohol a oxid uhličitý. Různé druhy piva se pak liší typem kvasinek a odlišnou dobou kvašení. Někdy jsou při výrobě piva užívány i jiné suroviny jako pšenice, rýže, kukuřice a mnoho typů dochucovadel. Pivo má obvykle 2–4 % alkoholu. Výroba a požívání piva má dlouhou tradici. Například v Sumeru patřilo již ve 3. tisíciletí př. n. l. k běžným nápojům; vařilo se nejméně osm druhů piv ječmenných, osm druhů pšeničných a tři druhy míchaných piv. Pivo bylo dokonce součástí každodenní naturální mzdy pro muže i ženy. V //Eposu o Gilgamešovi// se z divocha Enkidua stal civilizovaný člověk teprve po požití piva a chlebových placek a po milování s nevěstkou: „Nevěstka ústa svá otevřela / a pravila k Enkiduovi: / ,Jez chléb, Enkidu, / to patří k žití! / A pivo pij, jak zvykem je v zemi!‘ / Chléb jedl Enkidu, / až do plna syta / a piva pil / sedmero džbánků. / Rozjařila se mysl jeho a počal zpívat. / Zaplesalo srdce jeho, / tvář se mu rozzářila. / Omyl vodou / své zarostlé tělo, / pomazal olejem, / v člověka se změnil.“