povzbuzující a lehce euforizující prostředek, připravovaný v jižní a jihovýchodní Asii. Jeho základ tvoří list pepřovníku betelového //(Piper betle)//, potřený jemnou pastou z hašeného vápna z mořských lastur, do něhož je zabalený drcený oříšek arekové palmy (areka betelová, //Areca catechu//), často s dalšími přísadami (kardamom, hřebíček, kafr, muškátový oříšek a květ); řidčeji se používá nehašené vápno a někdy se přidává květenství pepřovníku betelového, *tabák, vzácněji i durman.$V oblasti *Melanésie je žvýkání betelu široce rozšířené. V melanéském *pidginu má betel označení //buai// (z tolaištiny: „srdce“). Nežvýká se samotný ořech betelu, ale směs ořechu betelu, květenství nebo list pepřovníku (v pidginu: //daka//; z tolaištiny: //da ka//) a vápno (v pidginu: //kambang//; z tolaišitny: //kabang//). V horských oblastech *Nové Guineje není vzhledem ke *klimatickým podmínkám k dispozici květenství pepřovníku, a tak příslušníci horských *kultur používají pouze listy pepřovníku. Při žvýkání se nejdříve v ústech rozmělní ořech a následně se přikusuje list nebo květenství pepřovníku obalené vápnem. Směs se nechává dlouhou dobu působit v ústech. K uchovávání vápna se tradičně používaly bohatě zdobené nádoby z různých materiálů (zejména *dřevo a listy) a k nabírání vápna dřevěné a kostěné nástroje. V současnosti *Melanésané uchovávají vápno v plastikových krabičkách nebo igelitových sáčcích. Žvýkání je v Melanésii významným *kulturním prvkem. Melanésané žvýkají neustále; žvýkání je základní složkou *sociálních interakcí; žvýkání je ovšem na některých oficiálních a úředních místech zakázáno //(tambu kaikai buai)//.$V indické kultuře je betelový *svitek *symbolem pohostinnosti a v minulosti jeho žvýkáním smluvní strany stvrzovaly morální, či dokonce právní závaznost dosažené dohody.$Samotný ořech betelu má velmi hořkou chuť, tu zjemňuje květenství nebo list pepřovníku, který také vytváří v ústech charakteristické krvavě červené sliny, rty a jazyk mají následně temně rudou barvu. Žvýkání betelů podporuje trávení, při dlouhodobém užívání dochází k zčernání zubů. Slupka betelového ořechu se často používá k čištění zubů. Před použitím slupky k čištění zubů je nezbytné stáhnout vnější zelenou část slupky a následně slupku změkčit částečným rozmělněním v zubech. Účinnými látkami jsou *alkaloidy arecolin, arecaidin, guvacin a isoguvacin. (Petr Bureš, Jan Filipský, Martin Soukup)