hořký aromatický destilát s mírně narkotickými a snad i *afrodiziakálními účinky; připravovaný je z extraktu pelyňku //(Artemisia absinthium)//, rozšířeného v Evropě, Asii, severní Africe a v Americe. Obsahuje seskviterpenoidní hořčiny absinthin a anabsinthin a thujonové silice, které mohou být ve vyšších dávkách toxické.$Ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století byl absint velmi oblíbený ve Francii, delší požívání však vedlo k závislosti a ničilo *zdraví. U tehdejší *generace „*Prokletých básníků“ //(Les poètes maudits)// (Charles *Baudelaire, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine aj.) vyvolával halucinace, které podněcovaly jejich tvorbu, ale po delším užívání vedly k otravě a vážným nervovým poruchám. (Dnes se většinou místo něj pije anýzový likér, tzv. pernod, ten škodí „jenom“ játrům //[*hepar]//.) (Petr Bureš, Jaroslav Malina, Marie Pardyová)