*tafonomický *proces, v jehož rámci rozeznáváme dva typy rozkladu: 1. (anglicky: //decay//) tafonomický proces dekompozice proteinu za přístupu vzduchu; 2. (anglicky: //putrefaction//) bakteriální rozklad proteinu bez přístupu vzduchu, k němuž dochází pouze ve vlhkém a mírném *klimatu. Sucho a teploty pod 4 oC *hnití zabraňují (respektive zabraňují růstu *bakterií). Teploty 15–37 oC znamenají nejlepší podmínky pro bakteriální dekompozici *tkání. Pohřbením mrtvoly se degradace tkání zpomalí, částečně díky nižším teplotám sedimentu, který znemožňuje růst bakterií, ale také díky omezenému přístupu mrchožroutského hmyzu k zdechlině. Také plísně jsou spíše aerobní a jsou tedy omezeny pouze na povrch tělesných pozůstatků. K degradaci tkání dochází zevnitř činností střevních mikroorganismů a z vnějšku, napadením mršiny půdními mikroorganismy. (Michaela Zelinková)