//(Theobroma cacao)//, strom z čeledi slézovitých //(Malvaceae)//. Kakaovník původně rostl ve vlhkých tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. *Květy kakaovníku vyrůstají přímo z kmene (kauliflorie). Z oplozených květů vznikají *plody, až 30 cm dlouhé vřetenovité tobolky, za plné zralosti oranžové, purpurové až hnědé barvy. *Semena obsahují 20–40 nafialovělých až hnědavých semen, kakaových bobů.$Rod //Theobroma// zahrnuje přes 20 *druhů, z nichž většina je lokálně využívána k potravinářským účelům. Z pěstitelského hlediska jsou rozlišovány tři hlavní skupiny odrůd kakaovníku: criollo, forastero a trinitario. Criollo (//Theobroma cacao// subspecie //cacao//) je původním typem, k jehož domestikaci došlo v severní části Jižní Ameriky a ve Střední Americe před zhruba 2000 lety, vyznačuje se tenkostěnnými žlutými nebo červenými plody, velkými oválnými semeny bělavé až světle fialové barvy, užívá se k výrobě nejkvalitnější čokolády, má však poněkud nižší výnosy a je náchylný k chorobám, proto je v současnosti pěstován spíše zřídka. Typ Forastero (//Theobroma cacao// subspecie //sphaerocarpum//) pochází z dolní části povodí Amazonky a má silnostěnné, obvykle žluté, plody, zploštělá semena fialové barvy; má vysoké výnosy, a proto je často pěstován ve většině oblastí světa. Typ Trinitario pochází z Trinidadu, kde vznikl zkřížením předchozích dvou typů. Kakaové boby obsahují po sklizni před sušením a fermentací přibližně 35 % vody, 10,5 % sacharidů, 31 % tuku, 8 % *bílkovin, 2,4 % theobrominu, 0,8 % *kofeinu, 5 % polyfenolických látek a zhruba 3% minerálních látek. Vedle kakaového prášku a čokolády se z kakaa získává také kvalitní potravinářský tuk – kakaové máslo. (Petr Bureš)