//(Amaranthus)//, rod rostlin z čeledi laskavcovitých //(Amaranthaceae)//, zahrnující zhruba 100 převážně jednoletých druhů zpravidla vyššího vzrůstu, původem většinou z Ameriky. Semena laskavců mají moučnatý endosperm, obsahující kromě sacharidů až 16 % *bílkovin a 8 % tuků, a proto jsou využívána jako náhražka obilovin. Pro výrobu mouky i jako listovou zeleninu pěstovali laskavce některá *indiánská etnika již před třemi tisíciletími, později pak zejména *Aztékové*Inkové. *Rituální význam měly u Aztéků obětní figurky uhnětené z těsta připravovaného z lidské krve a laskavcové mouky (viz *kanibalismus). Inkové nazývali laskavec //kiwicha//. V současnosti se laskavce pěstují omezeně v Latinské Americe, Indii, Pákistánu, Tibetu a Číně. Většinou jde o druhy //Amaranthus caudatus, Amaranthus dubius, Amaranthus hypochondriacus//, popřípadě //Amaranthus cruentus//. U nás se výrobky z laskavcové mouky uplatňují při bezlepkové dietě. Kromě potravinářství se laskavce využívají i jako krmivo pro hospodářská zvířata. (Petr Bureš)