//(Manihot esculenta)//, užitková rostlina přinášející škrobnaté jedlé hlízy. Patří do čeledi pryšcovitých //(Euphorbiaceae)//. Planě se vyskytuje v tropických oblastech od povodí Amazonky po Mexiko. Je to jednodomý až pět metrů vysoký polokeř. Jeho drobné žluté nebo červené *květy skládají bohatá květenství. Na jednu rostlinu připadá 5–10 hlíz; jedna hlíza dosahuje obvykle 0,5–2 kg hmotnosti, výjimečně ale až 20 kg. Povrch hlíz je světle béžový až bílý; dřeň je bílá, narůžovělá nebo nažloutlá. Hlízy obsahují škrob a jednoduché cukry, nízké procento tuku a *bílkovin; z vitamínů je v nich přítomen zejména C a betakaroten; z prvků má významné zastoupení vápník. Při zpracování hlíz může docházet k enzymatickému uvolnění jedovatého kyanovodíku (hydrolitickým působením enzymu linázy na kyanogenní glykosid manihotassin). Pro konzumaci se používají vařené hlízy, nebo sušené a mleté na mouku. Mladé stonky se konzumují jako zelenina. Pletina stonků a listů jsou bohatá na latex, který je průmyslově využíván, stejně jako škrob z hlíz. $K domestikaci manioku došlo v Jižní Americe před zhruba sedmi tisíci lety; archeologické nálezy se mimo jiné opírají o charakteristický tvar škrobových zrn manioku, odlišný od ostatních škrobnatých rostlin. Maniok se v současnosti pěstuje v tropických oblastech celého světa. Celosvětovou produkcí je mezi škrobnatými rostlinami maniok na druhém místě hned po *bramborách. Největšími světovými producenty manioku jsou Angola, Brazílie, Čína, Ghana, Indie, Indonésie, Kongo, Mozambik, Nigérie, Tanzanie, Thajsko a Uganda. (Petr Bureš)