ukázat vlastnosti anthokyanových barviv v různém pH prostředí
Anthokyanová barviva se v přírodě vyskytují poměrně běžně. Jsou obsažena v mnoha rostlinách – způsobují modrou barvu pomněnek, fialek, červenou barvu růží, vlčích máků atd. Anthokyan je přírodním acidobazickým indikátorem.
Barevná změna je spojena s přeměnou protonizované (v kyselém prostředí) a deprotonizované formy (v zásaditém prostředí). V celé struktuře barviva se uplatňuje systém konjugovaných dvojných vazeb, do něhož se zapojují i volné elektronové páry OH skupin. Při rozdílném pH dochází k odlišnému rozložení konjugovaných dvojných vazeb. Dojde tak i ke změně vlnových délek světla pohlcovaného barvivem a tak ke změně jeho barvy.
kyselina sírová – C (žíravý)
hydroxid draselný – C (žíravý)
Do kádinky nasypeme několik na kousky nakrájených listů červeného zelí. Přidáme 100 ml destilované vody, přivedeme k varu a po 30 min vaření necháme roztok zchladnout na laboratorní teplotu. Do 6 zkumavek si připravíme roztoky o různém pH. K jednotlivým roztokům přidáme po malých dávkách takové množství zelného vývaru, aby barva vzniklého roztoku byla dobře pozorovatelná.
V jednotlivých zkumavkách s rozdílným pH vznikly po přidání zelného vývaru roztoky s různými barvami.
Roztok obsahující antokyanová barviva mění své zbarvení v rozdílném pH.