Dehydratace
Dehydratační reakce probíhá E1 mechanismem ve třech krocích. Při kyselé katalýze nejprve dochází k protonaci OH skupiny a poté k odštěpení vody. Vzniká tak intermediární karbokationt jako meziprodukt. V konečné fázi dojde k odštěpení protonu H+ a dochází ke vzniku π-vazby alkenu. Reakce probíhá podle Zajcevova pravidla, které říká, že přednostně vznikají takové alkeny, které na dvojné vazbě obsahují více alkylových zbytků. Jako hlavní produkt reakce tak vzniká termodynamicky stálejší alken.
Nejsnadněji podléhají dehydratačním reakcím alkoholy, u kterých se při reakci vzniklá dvojná vazba může zapojit do konjugovaného systému dvojných vazeb, a také terciární alkoholy, u kterých vznikají relativně stabilizované terciární karbokationty. Primární a sekundární alkoholy vyžadují pro průběh reakce drastičtější podmínky. Jako nejčastější dehydratační činidlo se používá kyselina sírová.