Základy firemních financí Cvičení 6. Kalkulace nákladů I § klasifikace nákladů § kategorizace metod a technik kalkulací nákladů § absorpční kalkulační metody § kalkulace prostým dělením § kalkulace dělením s poměrnými čísly § kalkulace metodou procenta režie Klasifikace nákladů § Výrobní náklady § Přímý materiál (suroviny a polotovary identifikovatelné ve výrobku) § Přímá práce (osobní náklady na výrobní dělníky) § Ostatní přímé náklady (přímá energie, přímé odpisy) § Výrobní režie § Nepřímý materiál (spojovací materiál, maziva) § Nepřímá práce (mistr, manipulační dělník, kvalitáři) § Ostatní výrobní režie (osvětlení a odpisy výrobní haly) § Nevýrobní náklady § Prodejní režie (reklama, doprava, obchodní cesty, obchodní provize) § Administrativní režie (vedení, sekretariáty, účetnictví, vrátný) Metody a techniky kalkulací nákladů n Absorpční kalkulační metody § kalkulace prostým dělením § kalkulace dělením s poměrnými čísly § kalkulace metodou procenta režie n Metoda ABC (Activity Based Costing) n Metoda variabilních nákladů n Speciální kalkulační metody Absorpční kalkulační metody (metody úplných výrobních nákladů) n snaha každému výrobku přiřadit (alokovat) část režie n po sečtení s přímými výrobními náklady -> úplné výrobní náklady ! Usilují o přiřazení všech nákladů na výrobek beze zbytku, tedy včetně nákladů režijních (exaktně vlastně nepřiřaditelných). Z toho plynou i rizika chyby metody z titulu nepřesně přiřazených režií. Absorpční kalkulační metody § kalkulace prostým dělením § homogenní výrobní program, resp. jediný výrobek § bez chyby metody § N[C]/Q = N[P]/Q + N[N]/Q § kalkulace dělením s poměrnými čísly § obecný výrobní program, resp. více výrobků § chyba metody § předpokládá existenci jediného parametru, který je schopen dokonale odlišit jednotlivé výrobky § kalkulace metodou procenta režie § obecný výrobní program, resp. více výrobků § chyba metody § více parametrů Příklady n Prosté dělení: Vypočítejte hodnotu N[C] na jeden kus výrobku, když: Dělení s poměrnými čísly IIa: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky, parametrem je délka výrobku. Dělení s poměrnými čísly IIb: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky, parametrem je délka výrobku. Dělení s poměrnými čísly IIIa: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky, parametrem je hmotnost výrobku. Dělení s poměrnými čísly IIIb: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky, parametrem je hmotnost výrobku. Procento režie n Slabou stránkou kalkulace dělením s poměrnými čísly je skutečnost, že předpokládá rozvrhnutí všech režií podle stejného (jediného) parametru. Ten bývá v praxi typicky technického či technologického charakteru (délka, váha) a jeho relevantnost je v případě režie výrobní snadno přijatelná. U jiných režií (správní, odbytové, zásobovací) však již tento předpoklad zpravidla splněn není. n Kalkulační metoda procenta režie proto zavádí právě tolik parametrů, resp. rozvrhových základen (RZ[i]), kolik je režií k rozvrhování. Standardně se u této metody používají jako rozvrhové základny přímé náklady. n Přiřazení rozvrhových základen k daným typům režie je většinou dáno tradicí a zkušenostmi s daným způsobem organizace výroby. U neautomatizované výroby se tak např. standardně předpokládá, že pro rozvržení výrobní režie je jako rozvrhová základna relevantní materiál přímý. Procento režie IVa: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky. Přiřazení rozvrhových základen k režiím je následující: MAT[P] pro R[V] a MZDY[P] pro R[S]. Procento režie IVb: Vypočtěte hodnotu N[C] na jeden kus produkce pro zadání podle tabulky. Přiřazení rozvrhových základen k režiím je následující: MAT[P] pro R[V] a MZDY[P] pro R[S].