ODMĚŇOVÁNÍ SEMINÁŘ 10 čtvrtek 26.4.2007 Odměňování (– vnější) Peněžní odměny: n mzda, plat (nebo jiné formy peněžního odměňování) Nepeněžní odměny: n povýšení n formální uznání (pochvaly) n zaměstnanecké výhody n vzdělávání Co se odměňuje? Mzdové formy Základní: n časová mzda a plat n úkolová mzda n podílová/provizní mzda n mzdy za očekávané výsledky práce n mzda za znalosti a dovednosti Dodatkové: n odměna za úsporu času n prémie n osobní ohodnocení/příplatek n odměňování zlepšovacích návrhů n podíly na výsledcích hospodaření organizace n zaměstnanecké akcie n Scanlonův systém n příplatky n ostatní výplaty Časová vs. úkolová mzda n V poslední době lze ve vyspělých zemích pozorovat dvě poněkud protichůdné tendence. Jde jednak o určitý posun od úkolové mzdy k časové mzdě, jednak o úsilí více propojit odměnu s pracovním výkonem. Čím si vysvětlujete tyto tendence? Lze obě tendence nějak sladit? Odměňování v centru pozornosti n V českých organizacích je odměňování pracovníků v centru pozornosti vedení organizací i pracovníků a stále bývá považováno za nejdůležitější oblast personální práce a nejdůležitější nástroj motivování pracovníků. Proč tomu tak je? Utajování informací n Některé organizace uplatňují politiku utajování informací o výši odměn jednotlivých pracovníků, jiné nikoliv. Zvažte důvody utajování informací před ostatními pracovníky organizace i důvody utajování informací před konkurencí či veřejností. Zvažte i důvody neutajování. Jaké to má výhody a nevýhody? Hodnocení práce = nástroj zajišťující, aby se požadavky, náročnost, složitost práce na pracovním místě odrazili v diferenciaci odměny pracovníka = systematické určování hodnoty každé práce či pracovní funkce ve vztahu k jiným pracím či pracovním funkcím v organizaci Bodovací metoda n slouží k hodnocení práce --> odměňování n je v současnosti nejrozšířenější n je poměrně jednoduchá a transparentní n vytváří bodové škály pro určité typy pozic (manažerské, dělnické) n flexibilní n jakmile je jednou vytvořena, netrvá hodnocení dlouho Bodovací metoda - postup 1. Vyberte, které práce budou zařazeny do manažerské a které do dělnické stupnice 2. Vyberte klíčové pracovní místo (klíčová pozice) 3. Vyberte placené faktory (kritéria hodnocení) 4. Vytvořte subfaktory 5. Přiřaďte subfaktorům detailní popisy 6. Přiřaďte každému z faktorů a subfaktorů váhy (body) odrážející jejich subjektivní důležitost 7. Stanovte bodové hodnoty pro všechny profese daného typu Příklad bodového hodnocení Převod bodového hodnocení do mzdového tarifu Doporučená literatura: n Koubek, J. Řízení lidských zdrojů. Základy moderní personalistiky. Kapitola 10 (str.265 a dál…) 3.vyd.Praha: Management Press. 2005. ISBN 80-7261-033-3 n a ostatní povinná a doporučená literatura…