Sortimentní politika, nákup a cenotvorba
Plánování sortimentu a princip REDUB
Složení sortimentu – základní otázky: Co? V jakém podílu? Proč – cíle
složení a role kategorií?
Plánování sortimentu představuje rozhodování o
to, jaké
produkty a v jakém množství mít k dispozici pro prodej v
jednotlivých prodejnách v určitém čase tak, aby byly naplněny cíle prodejen a bylo dosaženo
spokojenosti zákazníků.
Vychází se z řady ukazatelů:
charakter maloobchodní jednotky/ek - prodejen
segmenty a nákupní preference zákazníků prodejen
cíle prodeje pro prodejny
výše a struktura minulých prodejů za zboží a vývoj,
obrátka SKU
ziskovost kategorií a SKU (případně potenciální ziskovost)
obsah a důvod vratek od zákazníků;
neprodejné zboží,
módní
trendy a novinky,
odhad životního cyklu produktu,
přání zákazníků,
výsledky jednání s dodavateli;
substituovatelnost produktů;
kapacity prodejen a kapacity polic, regálů a dalších výstavních zařízení;
kapacity skladovacích prostorů;
rychlost dodání;
komunikační plán;
odhad sezónnosti;
odhad chování konkurence
Princip REDUB:
při rozhodování o složení sortimentu by mělo být zváženo 5 skutečností:
1. sortiment
obsahuje nejlépe ROTUJÍCÍ, nejvíce
oblíbené produkty
2. v
sortimentu jsou nabízeny i EXTRÉMNÍ volby, které usnadňují proces výběru zákazníka
3. složení
sortimentu vytváří potřebnou hloubku (DEPTH)
4. složení
sortimentu nabízí UNIKÁTNÍ produkty (ve srovnání s konkurencí)
5. sortiment
obsahuje i značkové produkty (BRAND)…značka (jakákoliv) vytváří sounáležitost…pevný bod,
maják