Break-even point analysis Analýza bodu zvratu I. Ing.J.Skorkovský, CSc, Department of Business Management FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATION Masaryk University Brno Czech Republic Grafická reprezentace Costs P x Q F + VC = TC VC F F = Fixed costs = pevné náklady VC = Variable costs = variabilní náklady TC = Total costs = celkové náklady =F+VC Break Even Point = bod zvratu P = prodejní cena Q = počet prodaných kusů BEP- Basic Statements - > česká verze na dalším snímku •Break-Even Point is the amount of product at which total costs are equal to total returns. From this point, the company or project begins to generate profit. •The break-even point, in its classic form, tells you how much product to sell to generate profit. It is a volume indicator. •The break-even point in related currency thus basically means 0. •In the next slides, we present a formula, where it is also possible to incorporate the required rate of profit (in related currency) into the calculation. •As a result, we will shift to the right along the X-axis (sales volume) in the graph and the resulting Q (X pieces) will be higher than at the "classic" break-even point, where the profit is zero. Bod zvratu - Základní pojmy •Bod zvratu odpovídá množství produktu, při kterém se celkové náklady rovnají celkovým výnosům. Od tohoto okamžiku začíná společnost nebo projekt generovat zisk (profit) •Bod zvratu ve své klasické podobě říká, kolik produktu je potřeba prodat, aby se začal generoval zisk. Jde to indikátor objemu prodeje •Bod zvratu pro vybranou měnu má nulový zisk •Na dalších snímcích uvádíme vzorec, kde je možné do výpočtu zapracovat i požadovanou míru zisku (v související měně) •Díky tomu se v grafu posuneme doprava po ose X (objem prodeje) a výsledné Q (X kusů) bude vyšší než na „klasickém“ bodu zvratu, kde je zisk nulový. Calculation I - - > česká verze na dalším snímku •The basic calculation of the break-even point is not complicated. All you have to do is put together the Price, Costs and possibly the Required profit. •However, the challenge is to get to these aggregated variables. The data for partial calculations are obtained utilizing financial analysis, using data from accounting. Good financial management considers the break-even point analysis to be an absolute must. It is not just a “lesson from microeconomics” or “theoretical exercise” Výpočet I. •Základní výpočet bodu zvratu není složitý. Vše co je potřeba udělat je sloučit ve výpočtu parametry : Prodejní cenu, Náklady a případně Požadovaný zisk •Důležité ovšem je získat hodnoty těchto agregovaných proměnných. •Podklady pro dílčí výpočty jsou získávány pomocí finančních analýz s využitím dat z účetnictví. Dobré řízení financí považuje analýzu bodu zvratu za naprostou nutnost. •Není to jen prostá „lekce z mikroekonomie“ nebo „teoretické cvičení“ Calculation II ->českou verzi zde neuvádíme Profit = Price x Quantity of Sold Products - Total Costs = P x Q - TC Total Costs =TC = F+VC x Q Profit = P x Q - (F + VC x Q )= P x Q - F - VC x Q If BEP then Profit=0 (v bodě zvratu je profit nulový) Profit = Q x (P-VC) - F = 0 (vytkneme Q) Q= F/(P-VC) VC- cost for one product unit (náklad na prodej jednoho kusu) F= Fixed costs VC=Variable costs Q=Quantity od sold items P=Price Použité proměnné Simple example •What is the turning point (Break Even Point) in practice, which can be shown in a model example? •Let's imagine that you want to start confectionery production. How do you know how many cakes you have to sell to make a profit? • - Real capacity consideration - Price conditions analysis - List of all costs - Calculations and modeling Let's assume that the total input costs (fixed costs) will be 250000 CZK. Set the selling price of one cake = 750, - CZK (to asi bude super dortík) Variable costs for 1 cake = 300, - CZK •CZK=Czech Crown BEP = 555 cakes [calculation formula: 250000 / (750 – 300)]. Q= F/(P-VC)