Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa Státní zemědělská a potravinářská inspekce Činnosti: ! Kontrolní – a) zdravotní nezávadnosti - kontrola mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek ( aditiv, reziduí pesticidů…) RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed – Evropský úřad pro bezpečnost potravin http://www.efsa.europa.eu/en.html („In Focus“, „Advisory Forum“) SZPI – „národní kontaktní místo v systému rychlého varování“ VS, HS, ÚKZÚZ b) jakosti – analytických (obsah tuku, cukru…) a senzorických znaků a správnost označení (jakostní třída, doba spotřeby…) http://www.bezpecnostpotravin.cz/ (MZd – ÚZPI – Ústav zem. a potrav.informací) Nové předpisy EU: http://www.bezpecnostpotravin.cz/default.asp?ids=0&ch=68&typ=1&val=52949 ! Laboratorní ! zkoušky - mikrobiologické, chemické, fyzikální a smyslové požadavky Brno – víno, GMO, chemické rozbory http://www.szpi.gov.cz/cze/cinnost/laborator/default.asp?id=54011&chapter=1&cat=2185&preview=&ts=7ec16 b) senzorické zkoušení - osoby http://www.szpi.gov.cz/cze/cinnost/laborator/default.asp?id=54011&chapter=4&cat=2185&preview=&ts=10ec81 Platné metody zkoušení: http://www.szpi.gov.cz/cze/cinnost/laborator/metody_/default.asp?cat=2357&ts=4ec49 Mezilaboratorní porovnávání zkoušek (národní i mezinárodní) ! Certifikační a) víno – víno, ovoce a zelenina – dovoz a vývoz z/do třetích zemí b) potraviny – žádost výrobce (export) ! Mezinárodní vztahy ZÁKON o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů ! Zemědělské výrobky (mimo živočišní) ! Potravinářské výrobky ! Saponátové výrobky (prací, mycí, namáčecí, čisticí nebo avivážní prostředek ) ! Mydlářské výrobky (živočišní nebo rostlinný tuk, použití viz výše mimo aviváž) ! Tabákové výrobky ! +++suroviny pro výše uvedené skupiny ! dodržování legislativy, bezpečnost výrobků, neklamání spotřebitele ! ochrana zapsaného označení původu nebo zeměpisného označení výrobků, potravin nebo surovin anebo tabákových výrobků ! evidence podnikatelů uvádějících do oběhu nebo vyvážejících čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu nebo konzumní brambory ! evidence výrobců saponát. a mydlář. a tabák. výrobků ! schvalování ozařoven (informování orgánů EU) ! ověřování odrůd, původu, cukernatosti a hmotnosti vinných hroznů určených pro výrobu jakostního vína s přívlastkem a vydávání dokladů, ! zatřiďování vín Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích ! Pojmy (potraviny, přídatné látky…..) ! Povinnosti provozovatelů potravinářských výrobků ( mj. ohlašovací, evidence o provedené deratizaci a dezinsekci, stanovení kritických bodů, hygienické požadavky.. . ! Povinnosti výrobců a dovozců přídatných látek neevidovaných, nových potravin určených pro zvláštní výživu, doplňků stravy a potravin pro zvláštní lékařské účely – etiketa – Ministerstvo zdravotnictví (PL, NPproZV,DS) a SZPI (PproZLÚ) ! Ohlašování zásob cukru, fruktózy a izoglukózy ! Ozařování potravin ! Označování potravin – povinnosti (např. identifikace podniku uvádějícího potravinu na trh, název druhu, skupiny, příp. podskupiny…., množství, data spotřeby, způsob skladování, způsob použití, složení, případné ozařování…, ! Uvádění potravin do oběhu (např. potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti, použitelné k jinému než původnímu použití…) ! … Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků: - způsob označování + neklamání neexistujícími účinky nebo vlastnostmi - označení množství + „e“ - datum minimální trvanlivosti a doby použitelnosti - údaje o způsobu použití - údaje o složkách potravin - údaje o přídatných látkách - údaje o látkách určených k aromatizaci - údaje o potravinách nového typu a GMP ZÁKON 452/2001 o ochraně označení původu a zeměpisných označení (název níže označeného území) OP - název oblasti, určitého místa nebo země (dále jen "území") používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže kvalita nebo vlastnosti tohoto zboží jsou výlučně nebo převážně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory Vyhláška č.344/2003, kterou se stanoví požadavky na tabákové výrobky ! Pojmy – druhy tabáku, součásti tabákových výrobků ! Označování obalů ! Varování na obalech – obecné a dodatečné (včetně technických požadavků na varování) ! Požadavky na jakost včetně nedovolených složek Státní veterinární správa České republiky http://www.svscr.cz ! Produkty živočišního původu, zdraví zvířat (chov, přeprava, … - cirkusové zvířata, veřejné zdraví – ochrana území před nákazou) ! Schválené subjekty ! Zákon č. 166/1999 o veterinární péči (105 stran) + základní veterinární požadavky na živočišní produkty + povinnosti osob, které vyrábějí,zpracovávají a uvádějí do oběhu živočišní produkty + prodej zvířat a živočišních produktů v tržnicích a na tržištích + Vnitrostátní přeprava živočišních produktů + Veterinární kontrola + Veterinární vyšetření živočišních produktů + Dovoz zvířat a živočišních produktů + Orgány státní správy ve věcech veterinární péče (MO, MV, obce), orgány veterinární správy a Státní veterinární správa – její úkoly +++ studijní program pro veterinární lékaře Orgány ochrany veřejného zdraví – hygienické stanice http://www.khshk.cz/ ! A) epidemiologie (infekční choroby + dezinsekce a deratizace) ! B) hygiena dětí a dorostu (provozování a provozovny zotavovacích akcí, školních jídelen, sportovních zařízení – hřiště, plovárny…) ! C) hygiena výživy a PBU – nezávadnost potravin, projektová dokumentace a kolaudace potrav. provozů (stravovací služby +hračky, kosmetika, výrobky pro děti do tří let, výrobky určené pro styk s potravinou, pokrmy a materiály pro ně + zkoušky ze znalosti hub) ! D) hygiena komunální (pitná voda, výrobky přicházející do přímého styku s pitnou vodou a chemické látky,koupaliště a sauny, vnitřní prostory budov, činnosti epidemiologicky závažné, hluk, vibrace, neionizující záření, zdravotní rizika, životní prostředí) ! E) hygiena práce (ochrana zdraví při práci – fyz., chem. a biolog. faktory, mikroklimatické podmínky, fyzická a duševní (????) zátěž Zákon č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví ! Hygienické požadavky na pitnou vodu + povinnosti provozovatele veřej. vodovodu ! Povinnosti provozovatelů koupališť a saun ! Hyg. požadavky na – mj. venkovní hrací plochy – provozovatel pískoviště – nezávadnost ! Hyg. požadavky na provoz zdravot. Zařízení a ústavů sociální péče (provozní řád, sterilizace, praní prádla ! Hyg.požadavky na činnosti epidem. závažné a ubytovací služby (prověřování znalostí, zdravotní průkaz,lékárnička, provozní řád,…) ! Povinnosti provozovatelů stravovacích služeb (tepelně neoprac. vejce, syrové maso a ryby,znalosti hub, přibarvování cukrář. Výrobků…) ! Povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora PBÚ (atesty,požadavky pro osoby vyvíjející, vyrábějící a uvádějící na trh kosmetické výrobky – složení a nežádoucí účinky – na adrese podnikatele- veřejně přístupné) ! Ochrana zdraví při práci – 4 kategorie + rizikovost práce ! Infekce, epidemie, nákaza (mj. klíšťata) ! Státní dozor – rozdělení pravomocí a činosti Další leg. předpisy pro hygienické stanice: ! Vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy ve znění vyhlášky č.186/2003 Sb. ! Vyhláška MZ ČR č. 84/2001 Sb. o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let ! Vyhláška 444/2004 Sb., kterou se mění vyhláška MZ ČR č. 26/2001 Sb. o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, o náležitostech žádosti o neuvedení ingredience na obalu kosmetického prostředku a o požadavcích na vzdělání a praxi fyzické osoby odpovědné za výrobu kosmetického prostředku ve znění vyhlášky č. 268/2001 Sb. ! Vyhláška MZ ČR č. 75/2003 Sb. o stanovení ingrediencí kosmetických prostředků ! Vyhláška MZ ČR č. 137/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných kterou se mění vyhláška MZ ČR č.107/2001 Sb. ! Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody