Státní zemědělská a potravinářská inspekce ZÁKLADNÍ PRINCIPY KOMUNIKACE RIZIKA A KRIZOVÉ KOMUNIKACE (Zkušenosti SZPI) ©RNDr. Daniela Kolejková, CSc., 2007 Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce I.ZÁKLADNÍ PRINCIPY KOMUNIKACE (STÁTNÍ SPRÁVA) u OBDOBA KOMERČNÍ SFÉRY u ODLIŠNOSTI: -právní rámec (EU, národní předpisy) -obsah (PR x výsledky činnosti-rozpočet) Státní zemědělská a potravinářská inspekce PRÁVNÍ RÁMEC: - EU – princip: transparentnost + otevřenost - Členské státy – národní předpisy (ČR:106/99) ↓ POVINNOST INFORMOVAT Státní zemědělská a potravinářská inspekce A) Zákonná povinnost ČR:Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím PRAVIDLA: KDO - KOMU JAKÉ-JAKÝM způsobem (obdobně v dalších národních předpisech) Státní zemědělská a potravinářská inspekce B) Povinnost vůči veřejnosti DOBŘE ŘÍZENÁ KOMUNIKACE: - vytváření pozitivního obrazu úřadu - budování důvěryhodnosti - posilování pozice úřadu Státní zemědělská a potravinářská inspekce FUNKČNÍ A FUNGUJÍCÍ KOMUNIKACE = NÁSTROJ PUBLIC RELATIONS Státní zemědělská a potravinářská inspekce OBSAH: -výsledky činnosti (úřady financovány z veřejných rozpočtů!) -informace typu PR (podpora dobrého jména) -rady, doporučení, obecné informace (služba) Státní zemědělská a potravinářská inspekce PROČ KOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? u PRÁVNÍ PŘEDPISY u PR u VÝHODY AKTIVNÍHO ŘÍZENÍ KOMUNIKACE (důvěra, prezentace „nezajímavých“ informací,výhoda v době konfliktů, rizik a krizí, dobré vztahy s médií) Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK KOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? 1.Dodržovat základní principy 2.Vytvořit podmínky (personální, organizační…) Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK NEKOMUNIKOVAT S VEŘEJNOSTÍ? NIKDY: - nevyhýbat se komunikaci! - neříkat no comment! - nelhat !!! Státní zemědělská a potravinářská inspekce 1.PRINCIPY – INFORMACE: -Pravdivé a ověřené (několikrát + přímo u zdroje: zodpovědnost+vlastní kredit) -Jednoduché a srozumitelné (komu?) -Objektivní (pozor na zkreslení!) -Úplné (např. konkrétní identifikace výrobku…) -Včasné a načasované (aktuálnost) Státní zemědělská a potravinářská inspekce 2. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PERSONÁLNÍ: -tiskový mluvčí, útvar pro komunikaci,… -kompetentní osoby -odpovídající pravomoci Státní zemědělská a potravinářská inspekce ORGANIZAČNÍ: KOMPETENCE – jasně vymezené, interní předpis, zásada „jednoho hlasu“ SUBORDINACE - optimální: podléhat přímo nejvyššímu představiteli úřadu, součást top managementu (PŘÍSTUP K INFORMACÍM!) ÚTVAR PRO KOMUNIKACI – zásada „jedné střechy“ (web, prezentace, TZ,TK,..) VLASTNÍ ROZPOČET – není podmínka, ale podstatná výhoda Státní zemědělská a potravinářská inspekce NÁSTROJE: TISKOVÉ ZPRÁVY TISKOVÉ KONFERENCE WEB ČLÁNKY, INTERVIEW BESEDY, PŘEDNÁŠKY, SEMINÁŘE, VELETRHY EXKURZE, KONZULTACE PROPAGAČNÍ MATERIÁLY Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO SE VYPLATÍ? VSTŘÍCNOST DOBRÉ KONTAKTY S NOVINÁŘI KONCEPCE (ČEHO chci docílit a JAK toho chci docílit) Státní zemědělská a potravinářská inspekce JAK ZÍSKAT ZPĚTNOU VAZBU? - denní monitoring tisku - mediální amalýzy - výzkumy veřejného mínění - informace spotřebitelů, podněty, … Státní zemědělská a potravinářská inspekce Nejdůležitější je DŮVĚRA top managementu v kompetentního profesionála – mluvčího úřadu, společnosti, firmy… Bez podpory vedení nelze v této pozici odvádět perfektně práci! Státní zemědělská a potravinářská inspekce Současný stav ve státní správě ČR: Odpovídající pozornost od r. 2000 (zákon o svobodném přístupu k informacím) Změna myšlení, na trhu jsou kompetentní a vzdělaní odborníci. Nedostatek- někdy finanční ohodnocení, někdy stále nedocenění významu komunikace Státní zemědělská a potravinářská inspekce II. KOMUNIKACE RIZIKA RIZIKO = míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví spotřebitele vyplývajícího z nebezpečí a závažnosti tohoto účinku (PŘÍKLAD Z OBLASTI FOOD SAFETY) Státní zemědělská a potravinářská inspekce HODNOCENÍ RIZIKA= vědecky podložený proces skládající se ze čtyř kroků: identifikace nebezpečí, popis nebezpečí, odhadu expozice a popis rizika ŘÍZENÍ RIZIKA= souhrn všech kroků vedoucích k odstranění rizika a k nastolení takového stavu, aby pokud možno nedošlo k opakování rizikové situace KOMUNIKACE RIZIKA= proces poskytování informací o riziku určených veřejnosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce KOMUNIKACE RIZIKA u zhodnotit riziko → komunikovat u řešit riziko → komunikovat u pravdivost, konkrétnost, včasnost u vstřícnost x obezřetnost Státní zemědělská a potravinářská inspekce KOMUNIKUJE-LI SE RIZIKO, NEMUSÍ DOJÍT KE KRIZI! Státní zemědělská a potravinářská inspekce III. KRIZOVÁ KOMUNIKACE KRIZE = mimořádný stav nebo situace, která se vymyká nebo se již vymkla běžnému standardu a současně ohrožuje, již ohrozila nebo ohrozí veřejnost (zdraví, životy, majetky, životní prostředí,…) Státní zemědělská a potravinářská inspekce KDY VZNIKÁ KRIZOVÁ KOMUNIKACE? – komunikace v rámci krizového managementu (výjimečně!) – jiný režim řízení + komunikace - nejčastěji může vyplynout z podcenění symptomů nebo z chybné komunikace rizika !!! - na scéně specialisté Státní zemědělská a potravinářská inspekce KDY JDE O KRIZOVOU KOMUNIKACI? OBECNĚ: SKANDÁL, KONFLIKT, KRIZE, NA DELŠÍ DOBU MEDIÁLNÍ TÉMA DŮSLEDKY: VELMI VÁŽNÉ, POKUD NENÍ ZVLÁDNUTA (panika, chaos, důsledky na životech, zdraví, majetku, dobrém jménu, postavení,… Státní zemědělská a potravinářská inspekce PROTO: snažit se rozpoznat blížící se krizi, správně komunikovat riziko a krizové komunikaci předejít nebo ji alespoň lépe zvládnout! Státní zemědělská a potravinářská inspekce Případová studie č.1: OTRÁVENÁ KAŠE Státní zemědělská a potravinářská inspekce Případová studie č.2: JEDOVATÉ JOGURTY Státní zemědělská a potravinářská inspekce PAMATOVAT: MÉDIA NEJSOU HLOUPÁ, ZTRATIT KREDIT JE VELMI SNADNÉ! Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO OČEKÁVAT: -ATAKY BULVÁRU – snaha „aby nám ten skandál vydržel co nejdéle“ + „výhradní informace“ Rada: nepřiživovat, držet se zpátky, zásada:všem stejně -ZPOLITIZOVÁNÍ A VYUŽITÍ PRO PARCIÁLNÍ CÍLE Rada: vydržet a nenechat se vtáhnout, je-li to marné, najít vhodný trik (Mze..) -ZKRESLOVÁNÍ+KONSTRUKCE… Rada: trvat na svém, potvrzovat jen ověřené Státní zemědělská a potravinářská inspekce CO JEŠTĚ OČEKÁVAT: -SNAHA O MANIPULACI Rada: vydržet, vážit každé slovo, nepodléhat -INTERNÍ „DOBRÉ RADY“ Rada: uvědomovat si stále vlastní kompetence, znalosti, odbornost, nepodléhat Státní zemědělská a potravinářská inspekce NEBEZPEČÍ PŘETRVÁVAJÍCÍ KAUZY: Stres + únava: pokles pozornosti → hromadění chyb ztráta klidu + vstřícnosti → ztráta „tváře“ podléhání provokacím → chyby pochybování o správnosti postupu → pokušení „utéct z boje“ Státní zemědělská a potravinářská inspekce Rady: -podpora top managementu (v krizi komunikuje hlavně šéf!) -tým spolupracovníků -najít čas na vlastní odreagování (mobil…) -pamatovat i na sebe (prodávat svou práci…) Státní zemědělská a potravinářská inspekce Děkuji vám za pozornost, chcete-li cokoli vědět, ptejte se! J