Ekonomika organizací Seminář č. 6 Příklad 1 Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku). Řešení V hotelu musí být zastoupeny všechny výrobní faktory, tzn. výkonná a řídící práce, dlouhodobý majetek a materiál. Dlouhodobý majetek - pozemek - je nutné - budova hotelu (pronajatá nebo vlastní – koupená) – zpravidla spojená s pozemkem – je nutné - parkoviště (možné v rámci budovy nebo pozemku hotelu) – není nutné - zařízení kuchyně (např. sporáky, nádobí, myčka, lednička, mrazák apod.) – je nutné - zařízení restaurace (stoly, židle, barpult, pípa, dekorace, WC, umyvadla, apod.) – je nutné - zařízení baru (viz výše) - je nutné - zařízení hotelu (recepce, postele, stolky, židle, koupelny, WC, vana, umyvadla, TV, apod.) – je nutné. Materiál - osvětlení –je nutné - potraviny – je nutné - nápoje – je nutné - zařízení kuchyně (nože, nádobí, utěrky, apod.) – pokud není dlouhodobým hmotným majetkem – je nutné - zařízení restaurace (stoly, židle, dekorace, koberce, ubrusy, prostírání, atp.) – pokud není dlouhodobým hmotným majetkem – je nutné - zařízení baru (viz výše) – je nutné Výkonná práce - recepční – je nutné - hotelový vrátný – není nutné - pokladník směnárník - – není nutné - pracovník rezervací – není nutné - bagažista – není nutné - dveřník – není nutné - telefonista – není nutné - pracovnice sekretářských služeb – není nutné - hotelová hospodyně – je nutné - pokojská – není nutné - uklízečka – je nutné - šéfkuchař – je nutné - asistent šéfkuchaře (další kuchař) – je nutné - kalkulant – není nutné - kuchyňská hospodyně – není nutné - číšník – je nutné - barman – je nutné - technický pracovník – není nutné Řídící práce Top management - generální ředitel – je nutné - asistent(ka) ředitele – není nutné - sekretářka – není nutné - právník – není nutné - ekonomický ředitel – není nutné - obchodní ředitel – není nutné - prodejní a marketingový ředitel – není nutné - finanční ředitel – není nutné - personální ředitel – není nutné - manažer jakosti – není nutné Provozní management - vedoucí úseku ubytování – není nutné - asistent vedoucího úseku ubytování – není nutné - vedoucí lůžkové části – není nutné - vedoucí stravovacího provozu – není nutné - vedoucí technického úseku – není nutné - vedoucí údržby – není nutné Lze ještě uvažovat v rámci provozního managementu o referentu zásobování a vedoucím skladu (provozní manager), v rámci výkonné práce např. o skladníkovi a v rámci dalších provozů (včetně příslušných pracovníků managementu a výkonných pracovníků) o hotelové prádelně, zahradnictví, ostraze, tiskárně, údržbě a správě počítačové sítě. Z výše uvedeného je zřejmé, že takový podnik jako drobný zřejmě provozovat nepůjde. Příklad 2 V návaznosti na příklad 1 určete které funkce budou plnit jednotliví pracovníci managementu. Dále naznačte, které konkrétní úkoly budou v rámci příslušných funkcí plnit. Řešení Nejprve je nutné si ujasnit, o které pracovníky se jedná. V našem případě jsou to zaměstnanci v rámci výrobního faktoru řídící práce rozdělení do dvou základních skupin top management a provozní management. Z hlediska plnění jednotlivých funkcí je zřejmé, že všichni pracovníci managementu budou vykonávat všechny funkce, tzn. budou stanovovat cíle, plánovat, organizovat, kontrolovat a rozhodovat. Je však na druhou stranu zřejmé, že v rámci plnění jednotlivých funkcí, budou mít různí pracovníci odlišnou (konkrétní) náplň svých funkcí. Příklady jednotlivých pracovníků, včetně konkrétních náplní funkcí mohou být např. takovéto: - generální ředitel – řídí činnost hotelu v souladu se zákony a předpisy, zabezpečuje plnění úkolů, které mu ukládají orgány společnosti a odpovídá za to, tzn. stanovuje cíle (např. zvýšit vytíženost lůžek na 70% za rok, zvýšit obrat hotelu o 10%, zvýšit zisk hotelu o 10%), plánuje (např. tvoří a předkládá obchodní a finanční plán, účetní závěrku, plán změn v obchodní činnosti hotelu apod.), organizuje (např. nechává podřízeným zpracovat podklady svých plánů, nechává vypracovat analýzy vnitřního a vnějšího prostředí, apod.), kontroluje (např. činnost svých přímých podřízených např. asistenta, sekretářky, apod. prostřednictvím např. knihy docházky, přímé kontroly termínů a splnění úkolů apod.) a rozhoduje (např. v rámci operativního řízení – schvaluje ceníky jídel, nápojů, ubytovacích služeb, dohaduje ceny s dodavateli, v rámci strategického řízení – rozhoduje o stanovení konkrétních cílů a strategii hotelu – způsobu – jak jich dosáhnout). - sekretářka – odpovídá za správné a včasné vyřizování administrativní agendy ředitele hotelu, vede evidenci došlé pošty a vykonává další práci dle dispozic ředitele hotelu, tzn. nejvíce realizuje činnost na ní delegovanou, v podstatě nestanovuje cíle (ty stanovuje její nadřízený), neplánuje, resp. plánuje jen svou konkrétní činnost a to tak, aby ji byla schopna zvládnout, nekontroluje (s výjimkou sebekontroly), ale naopak je kontrolována a rozhoduje v rámci svých (omezených) pravomocí (např. kdo dostane jaký dopis, na koho přepojit došlý telefonní hovor apod.) - vedoucí stravovacího provozu – řídí činnost stravovacího provozu (baru a restaurace) v souladu se zákony a předpisy, zabezpečuje plnění úkolů, které mu ukládá generální ředitel a odpovídá za to, tzn. stanovuje cíle (např. zvýšit obrat baru a restaurace o 20%, zvýšit zisk baru a restaurace o 20%, snížit počet krádeží na 1% obratu hotelu), plánuje (např. tvoří a předkládá obchodní a finanční plán stravovacího provozu, kalkulace, plán změn v činnosti stravovacího provozu apod.), organizuje (např. nechává podřízeným zpracovat podklady svých plánů, určuje plán směn, resp. způsob střídání pracovníků v zaměstnání, tvoří plán dovolených, apod.), kontroluje (např. činnost svých přímých podřízených např. číšníků, barmana, kuchaře, apod. prostřednictvím např. knihy docházky, kontroly tržeb a stavu pokladny, kontroly způsobu skladování potravin apod.) a rozhoduje (např. v rámci operativního řízení – kdo si kdy vybere dovolenou, kdo zaskočí za nemocného zaměstnance, o oprávněnosti reklamace zákazníka apod., v rámci strategického řízení – spolupracuje s generálním ředitelem a rozhoduje o stanovení konkrétních cílů a strategii – způsobu – jak jich dosáhnout v rámci stravovacího provozu). Ze tří výše uvedených příkladů plyne, že řídící faktor práce lze v rámci plněných funkcí rozdělit na část, která plní všechny funkce beze zbytku (část managementu – vyšší nebo top-management) a část, která plní pouze některé funkce a část funkcí je u ní plně nebo zčásti potlačena (část technicko-hospodářských pracovníků – nižší management). Je však nutné zdůraznit, že obě tyto skupiny jsou v podniku nutné, i když se mohou překrývat (zejména v rámci drobných a malých podniků, kde dochází ke kumulaci různých zaměstnaneckých pozic, resp. práce). Příklad 3 Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Změní se nějak výpočet pokud víte, že pracovníci managementu mají dvakrát vyšší mzdy (souhrnně) než výkonní zaměstnanci? Rozvaha Aktiva Pasiva___________ Dlouhodobý majetek Vlastní kapitál Pozemky 20 Základní kapitál 100 Stroje a zařízení 15 Zisk 20 Budovy 45 Oběžný majetek Cizí kapitál Materiál na skladě 135 Rezervy 20 Pohledávky 35 Bankovní úvěr 130 Běžný účet 20________ _- z toho krátkodobý BÚ 50__ Aktiva celkem 270 Pasiva celkem 270 Výkaz zisků a ztrát Tržby za prodané výrobky 2000 Spotřeba materiálu 1800 Osobní náklady 120 Odpisy 20 Tržby za prodaný materiál 20___ Provozní hospodářský výsledek 80 Nákladové úroky 54,4___ HV z finančních operací -54,4__ HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmů (22%) 5,6____ Hospodářský výsledek po zdanění (Zisk) 20 Řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost (HVH) je poměrem výstupu a vstupu ve finančním vyjádření. V tomto případě je tak nutné zjistit celkový výstup (celkové výnosy) a ty dělit jednotlivými vstupy (náklady) na výrobní faktory. Vzhledem k tomu, že náklady na výrobní faktor práce je uveden souhrnně, je nutno jeho hodnotově vyjádřenou hospodárnost stanovit také souhrnně: HVH dlouhodobého (hmotného) majetku = celkové výnosy / odpisy = 2020 / 20 = 101 HVH materiálu = celkové výnosy / spotřeba materiálu = 2020 / 1800 = 1,12 HVH práce (celkem) = celkové výnosy / osobní náklady = 2020 / 120 = 16,83 Pokud víme, že pracovníci managementu mají (souhrnně) dvakrát vyšší mzdy než výkonní pracovníci, potom bude hodnotově vyjádřená hospodárnost výkonné a řídící práce následující: HVH výkonné práce = 2020 / 40 = 50,5 HVH řídící práce = 2020 / 80 = 25,25 Z uvedených čísel lze vyčíst náročnost na výrobní faktor organizace, přičemž čím je spočítaná hodnotově vyjádřená hospodárnost nižší, tím je podnik náročnější na příslušný výrobní faktor. V tomto případě je tedy podnik závislý především na materiálu. Hodnotově vyjádřenou hospodárnost lze také sledovat v čase, takže lze sledovat nejen efektivnost jednotlivých výrobních faktorů, ale také změny v náročnosti organizace na jednotlivých výrobních faktorech.