BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011 Adobe Systems Dlouhodobý hmotný majetek a materiál v organizaci •Životnost dlouhodobého hmotného majetku » »Odpisování majetku (1 příklad) » •Kapacita dlouhodobého hmotného majetku » »Výrobní kapacita a její využití (1 příklad) » »Časové fondy v organizaci (1 příklad) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 1 • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Odpisová skupina Doba pořízení Osobní automobil 400 000,- Kč 2 prosinec Sporák 80 000,- Kč 2 duben Klimatizace 200 000,- Kč 3 listopad Budova 3 500 000,- Kč 6 leden Druh dlouhodobého hmotného majetku, pořizovací cena, odpisová skupina a doba jeho pořízení jsou uvedeny níže: Stanovte účetní a daňové odpisy tohoto majetku, když víte, že podnikatel plánuje odepisovat majetek lineárně. (neberte v potaz možnosti rychlejšího odepisování) Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Doba odepisování DHM podle odpisové skupiny: (§30, ods. 1, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Odpisová skupina Doba odepisování odpisová skupina 1 3 roky odpisová skupina 2 5 let odpisová skupina 3 10 let odpisová skupina 4 20 let odpisová skupina 5 30 let odpisová skupina 6 50 let Doba odepisování DHM podle odpisové skupiny: (§30, ods. 1, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast3.aspx#par30 Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Odpisová skupina Pořizovací cena Doba odepisování Roční odpis Osobní automobil skupina 2 400 000,- Kč Sporák skupina 2 80 000,- Kč Klimatizace skupina 3 200 000,- Kč Budova skupina 6 3 500 000,- Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – bez zohlednění doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Odpisová skupina Pořizovací cena Doba odepisování Roční odpis Osobní automobil skupina 2 400 000,- Kč 5 let Sporák skupina 2 80 000,- Kč 5 let Klimatizace skupina 3 200 000,- Kč 10 let Budova skupina 6 3 500 000,- Kč 50 let Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – bez zohlednění doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Odpisová skupina Pořizovací cena Doba odepisování Roční odpis Osobní automobil skupina 2 400 000,- Kč 5 let 80 000,- Kč Sporák skupina 2 80 000,- Kč 5 let 16 000,- Kč Klimatizace skupina 3 200 000,- Kč 10 let 20 000,- Kč Budova skupina 6 3 500 000,- Kč 50 let 70 000,- Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – bez zohlednění doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Doba pořízení Roční odpis Odpis v prvním roce Odpis v posledním roce Osobní automobil 400 000,- Kč prosinec 80 000,- Kč Sporák 80 000,- Kč duben 16 000,- Kč Klimatizace 200 000,- Kč listopad 20 000,- Kč Budova 3 500 000,- Kč leden 70 000,- Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – se zohledněním doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Doba pořízení Roční odpis Odpis v prvním roce Odpis v posledním roce Osobní automobil 400 000,- Kč prosinec (1/12) 80 000,- Kč Sporák 80 000,- Kč duben (9/12) 16 000,- Kč Klimatizace 200 000,- Kč listopad (2/12) 20 000,- Kč Budova 3 500 000,- Kč leden (12/12) 70 000,- Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – se zohledněním doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Doba pořízení Roční odpis Odpis v prvním roce Odpis v posledním roce Osobní automobil 400 000,- Kč prosinec (1/12) 80 000,- Kč 6 667,- Kč Sporák 80 000,- Kč duben (9/12) 16 000,- Kč 12 000,- Kč Klimatizace 200 000,- Kč listopad (2/12) 20 000,- Kč 3 334,- Kč Budova 3 500 000,- Kč leden (12/12) 70 000,- Kč 70 000,- Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – se zohledněním doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Doba pořízení Roční odpis Odpis v prvním roce Odpis v posledním roce Osobní automobil 400 000,- Kč prosinec (1/12) 80 000,- Kč 6 667,- Kč 73 333,- Kč Sporák 80 000,- Kč duben (9/12) 16 000,- Kč 12 000,- Kč 4 000,- Kč Klimatizace 200 000,- Kč listopad (2/12) 20 000,- Kč 3 334,- Kč 16 666,- Kč Budova 3 500 000,- Kč leden (12/12) 70 000,- Kč 70 000,- Kč 0,-Kč Roční účetní odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku – se zohledněním doby zařazení majetku do užívání: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Odpisové sazby pro lineární daňový odpis: (§31, ods. 1, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Odpisová skupina Sazba v prvním roce (%) Sazba v dalších letech (%) odpisová skupina 1 20,00 40,00 odpisová skupina 2 11,00 22,25 odpisová skupina 3 5,50 10,50 odpisová skupina 4 2,15 5,15 odpisová skupina 5 1,40 3,40 odpisová skupina 6 1,02 2,02 Odpisové sazby pro lineární daňový odpis: (§31, ods. 1, Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast3.aspx#par31 Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Pořizovací cena Odpisová skupina Doba pořízení Osobní automobil 400 000,- Kč 2 prosinec Sporák 80 000,- Kč 2 duben Klimatizace 200 000,- Kč 3 listopad Budova 3 500 000,- Kč 6 leden Druh dlouhodobého hmotného majetku, pořizovací cena, odpisová skupina a doba jeho pořízení jsou uvedeny níže: Stanovte účetní a daňové odpisy tohoto majetku, když víte, že podnikatel plánuje odepisovat majetek lineárně. Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Odpisová skupina Pořizovací cena Odpisová sazba (%) – první rok Odpisová sazba (%) – ostatní Osobní automobil skupina 2 400 000,- Kč 11,00% 22,25% Sporák skupina 2 80 000,- Kč 11,00% 22,25% Klimatizace skupina 3 200 000,- Kč 5,50% 10,50% Budova skupina 6 3 500 000,- Kč 1,02% 2,02% Roční daňové odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku v prvním roce odpisování a v ostatních letech doby odpisování: Příklad 1 – řešení • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Dlouhodobí hmotný majetek Odpisová skupina Pořizovací cena Odpisová sazba (%) Roční odpis (Kč) První rok Odpisová sazba (%) Roční odpis (Kč) Ostatní roky Osobní automobil skupina 2 400 000,- Kč 44 000,- Kč (11,00%) 89 000,- Kč (22,25%) Sporák skupina 2 80 000,- Kč 8 800,- Kč (11,00%) 17 800,- Kč (22,25%) Klimatizace skupina 3 200 000,- Kč 11 000,- Kč (5,50%) 21 000,- Kč (10,50%) Budova skupina 6 3 500 000,- Kč 35 700,- Kč (1,02%) 70 700,- Kč (2,02%) Roční daňové odpisy jednotlivých položek dlouhodobého hmotného majetku v prvním roce odpisování a v ostatních letech doby odpisování: Příklad 1 – řešení •Účetní odpisy • •zohledňují dobu pořízení a zařazení dlouhodobého hmotného majetku do užívání •ovlivňují výši účetního zisku • •Daňové odpisy • •vyplívají ze zákona o daní z příjmů •ovlivňují výši zisku z daňového pohledu • (jsou daňově uznatelnými náklady, tedy odčitatelné od daňových příjmů, a tedy ovlivňují daňový základ pro výpočet výšky daně – daňové povinnosti) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= ??? ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hod./den * (100% - 15%) * 100 obědů ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 obědů •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 obědů •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 obědů •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. •= 372 300 obědů ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 obědů •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. •= 372 300 obědů ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení •Kuchyně v hotelové restauraci: • - schopnost produkovat v průměru 100 obědů za hodinu - v provozu celoročně (365 dní) - otevírací doba 11.00 – 23.00 (12 hodin) - plánované prostoje 15% disponibilního časového fondu - •Úkol: • •Vypočtěte výrobní kapacitu. •Zhodnoťte její využití v roce 2007. •V roce 2007 podnik prodal 223 380 obědů. ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. •= 372 300 obědů • •Stupeň využití kapacity: • •= 223 380 obědů / 372 300 obědů • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. •= 372 300 obědů • •Stupeň využití kapacity: • •= 223 380 obědů / 372 300 obědů •= 0,6 (tj. 60%) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 2 – řešení • •Výrobní kapacita • •= 365 dní * 12 hodin/den * (100% - 15%) * 100 •= 4 380 hodin * 85% * 100 obědů/hod. •= 3 723 hodin * 100 obědů/hod. •= 372 300 obědů • •Stupeň využití kapacity: • •= 223 380 obědů / 372 300 obědů •= 0,6 (tj. 60%) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •= ??? ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin – (53 dní * 12 hodin) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin – (53 dní * 12 hodin) = (4 380 – 636) hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin – (53 dní * 12 hodin) = (4 380 – 636) hodin •= 3 744 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= ??? ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin – (53 dní * 12 hodin) = (4 380 – 636) hodin •= 3 744 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – [(365 – 53) pracovních dnů * 2 hodiny] • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí: • •Pracovní doba - 365 dní á 12 hodin •Každé pondělí zavřeno – 52 dní •Zavřeno na štědrý den – 1 den •Doba nečinnosti zařízení díky údržbě na čištění – 2 hodiny/den •Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu • •Úkol: • •Určete nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? •Určete využitelný časový fond podniku? •(absolutně a relativně k nominálnímu časovému fondu) ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • •Relativní podíl • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • •Relativní podíl • •= využitelný časový fond / nominální časový fond • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • •Relativní podíl • •= využitelný časový fond / nominální časový fond •= 2 371,2 hodiny ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz: •= 365 dní = 365 dní * 24 hodin = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby: •= 8 760 hodin – [365 dní * (24 hodin – 12 hodin)] •= 4 380 hodin • •Nominální časový fond • •= kalendářní časový fond – nepracovní dny •= 4 380 hodin – (53 dní * 12 hodin) = (4 380 – 636) hodin •= 3 744 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • •Relativní podíl • •= využitelný časový fond / nominální časový fond •= 2 371,2 hodiny / 3 744 hodin • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Využitelný časový fond • •= nominální časový fond – plánované prostoje •= 3 744 hodin – 624 hodin – (3 744 hodin * 20%) •= 2 371,2 hodin • •Relativní podíl • •= využitelný časový fond / nominální časový fond •= 2 371,2 hodiny / 3 744 hodin •= 0,6333 (tj. 63,33%) • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Příklad 3 – řešení •Kalendářní časový fond • •Nepřetržitý výrobní provoz = 8 760 hodin •Při zohlednění přetržitosti výroby = 4 380 hodin • •Nominální časový fond = 3 744 hodin • •Využitelný časový fond = 2 371,2 hodin • •Relativní podíl = 0,6333 (tj. 63,33%) • ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne Děkuji za pozornost ESF_hlapa_zahlavi-prazdne ESF_hlapa_zahlavi-prazdne