Ekonomika organizací Organizační struktura Příklad 1 •Seskupte činnosti v níže uvedeném schématu dle funkční a předmětné specializace a naznačte jak by mohla vypadat organizační struktura. Řešení •Seskupení činností do útvarů (organizačních jednotek) dle vzájemné podobnosti, resp. dle principu funkční specializace může vypadat takto: Organizační diagram Řešení Organizační struktura vycházející z tohoto seskupení (tedy struktura respektující funkční specializaci) může vypadat následovně: GENERÁLNÍ ŘEDITEL ÚTVAR VÝVOJE ÚTVAR NÁKUPU ÚTVAR VÝROBY 1 ÚTVAR VÝROBY 2 ÚTVAR VÝROBY 3 ŠTÁBNÍ ÚTVAR ÚTVAR PRODEJE Řešení •Seskupení činností do útvarů (organizačních jednotek) dle výrobků k jejichž realizaci slouží, tedy podle principu předmětné specializace, může vypadat takto: Organizační diagram Řešení Organizační struktura vycházející z tohoto seskupení (tedy struktura respektující předmětnou specializaci) může vypadat následovně: GENERÁLNÍ ŘEDITEL DIVIZE 1 DIVIZE 2 DIVIZE 3 ŠTÁBNÍ ÚTVAR DIVIZE 4 DIVIZE 5 Příklad 2 •Podnik „Hotel, a.s.“ který poskytuje především ubytovací a stravovací služby, je strukturalizován způsobem uvedeným v navazujícím schématu. •Vedoucí odbytu jídel a nápojů ve své oblasti zjistil, že podíl na trhu získává konkurent s obdobnou nabídkou a sortimentem. Protože nabídka se liší nejen cenou, ale i kvalitou zpracování, usuzuje z toho na špatnou práci marketingového oddělení, konkrétně úseku propagace. •Otázka 1: Popište „služební postup“, jak informace o ztrátě trhu dojdou na úsek propagace. Jaké problémy z toho vyplývají? •Otázka 2: Jaké přednosti a nedostatky jsou spojeny s jednoliniovým systémem? • Organizační struktura podniku Organizační diagram Generální ředitel Jídla a nápoje Ubytování Marketing Ekonomický úsek Technický úsek Nákup, skladování, kalkulace Teplá a studená kuchyně Odbyt jídel a nápojů Úklid kuchyně Recepce Prádelna, pokojské Kontrakty, ceny, propagace Účtárna Obsluha a údržba Personalistika Organizační diagram Řešení •Ad otázka 1) Popište „služební postup“, jak informace o ztrátě trhu dojdou na úsek propagace. Jaké problémy z toho vyplývají? Generální ředitel Jídla a nápoje Ubytování Marketing Ekonomický úsek Technický úsek Nákup, skladování, kalkulace Teplá a studená kuchyně Odbyt jídel a nápojů Úklid kuchyně Recepce Prádelna, pokojské Kontrakty, ceny, propagace Účtárna Obsluha a údržba Personalistika Odpověď a) •Popište „služební postup“, jak informace o ztrátě trhu dojdou na úsek propagace. Jaké problémy z toho vyplývají? •Informace půjde z oddělení odbytu jídel a nápojů k vedoucímu střediska jídel a nápojů, od něho ke generálnímu řediteli, od něj k vedoucímu střediska marketingu a od něj dále k vedoucímu propagace. Ad otázka 2) •Jaké přednosti a nedostatky jsou spojeny s jednoliniovým systémem? • •Přednosti jednoliniového systému: •snížení kompetenčních konfliktů •jasné uspořádání vztahů •průhlednost systému •vyloučení ostatních formálních kontaktů a tím upevnění vládnoucích struktur •možnost kontroly a zásahu nadřízených • •Nedostatky jednoliniového systému: •nebezpečí přetížení vyšších úrovní řízení •značná délka a nepohodlnost cest mezi řídícími místy •zhoršení komunikace díky řídícím mezičlánkům •pomalá reakce organizace na okolní změny Příklad 3 •Podnik na zpracování minerálních olejů Minol a.s. má níže uvedenou organizační strukturu: cviko1_6_obr2-1 Otázka 1: Jak se nazývá tato organizační struktura? Otázka 2: Co mohlo přimět vedení firmy „Minol a.s.“ k zavedení této organizační struktury? Řešení •Otázka a) Jak se nazývá tato organizační struktura? •Jedná se o divizionální organizační strukturu, a to na věcném principu (územním), kdy jsou mezičlánky (divize) vytvořeny na druhém článku řízení dle autonomních oblastí. • •Otázka b) Co mohlo přimět vedení firmy „Minol a.s.“ k zavedení této organizační struktury? •Základní důvody jsou zřejmě dva, a to: snaha přiblížit se trhu a snaha lépe koordinovat úkoly v daném teritoriu. •Děkuji za pozornost…