Ekonomika organizací Seminář č. 11 Příklad 1 Pořizovací cena a odpisová skupina dlouhodobého hmotného majetku hotelu je tato: Osobní automobil – 400 000 Kč – odpisová skupina 2 Sporák – 80 000 Kč – odpisová skupina 2 Klimatizace – 200 000 Kč – odpisová skupina 3 Budova – 3 500 000 Kč – odpisová skupina 6 Stanovte účetní a daňové odpisy tohoto majetku v případě, že se podnikatel rozhodne majetek odepisovat lineárně. Neberte v potaz možnosti odepisovat majetek rychleji, které jsou uvedeny v zákoně č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů (např. par. 30a nebo par. 31 odst. 4) Bude mít na výši odpisů vliv, že budova byla pořízena v lednu, sporák v dubnu, klimatizace v listopadu a osobní automobil v prosinci? Příklad 2 Kuchyně v hotelové restauraci je schopna vyprodukovat za hodinu v průměru 100 obědů. Je v provozu celoročně (365 dní) v rámci otevírací doby 11.00 – 23.00 (12 hodin). 15% disponibilního časového fondu se plánuje na prostoje. Vypočtěte výrobní kapacitu a zhodnoťte její využití v roce 2007, kdy podnik prodal 223 380 obědů Příklad 3 Pro kuchyni (především zařízení kuchyně) v restauraci platí následující údaje: Pracovní doba - týden 365 dní á 12 hodin Každé pondělí zavřeno – 52 dní Zavřeno na štědrý den – 1 den Průměrná doba nečinnosti zařízení v průběhu dne díky údržbě na čištění – 2 hodiny Průměrná doba prostojů – 20% nominálního časového fondu Jak vysoký je nominální časový fond zařízení kuchyně restaurace? Kolik hodin využitelného časového fondu má podnik k využití (absolutně a relativně ve vztahu k nominálnímu časovému fondu)?