Ekonomika organizací Seminář č. 6 Příklad 1 Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku). Příklad 2 V návaznosti na příklad 1 určete které funkce budou plnit jednotliví pracovníci managementu. Dále naznačte, které konkrétní úkoly budou v rámci příslušných funkcí plnit. Příklad 3 Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Změní se nějak výpočet pokud víte, že pracovníci managementu mají dvakrát vyšší mzdy (souhrnně) než výkonní zaměstnanci? Rozvaha Aktiva Pasiva___________ Dlouhodobý majetek Vlastní kapitál Pozemky 20 Základní kapitál 100 Stroje a zařízení 15 Zisk 20 Budovy 45 Oběžný majetek Cizí kapitál Materiál na skladě 135 Rezervy 20 Pohledávky 35 Bankovní úvěr 130 Běžný účet 20________ _- z toho krátkodobý BÚ 50__ Aktiva celkem 270 Pasiva celkem 270 Výkaz zisků a ztrát Tržby za prodané výrobky 2000 Spotřeba materiálu 1800 Osobní náklady 120 Odpisy 20 Tržby za prodaný materiál 20___ Provozní hospodářský výsledek 80 Nákladové úroky 54,4___ HV z finančních operací -54,4__ HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmů (22%) 5,6____ Hospodářský výsledek po zdanění (Zisk) 20