5. seminář: Metody vícekriteriálního rozhodování Příklad 1: Při hodnocení indexu kvality života podle OECD (www.oecd.org/) byly zjišťovány mimo jiné následující údaje: a) příjem domácností [USD] b) výdaje na bydlení [%] c) zaměstnanost [%] d) očekávaná délka života [roky] e) počet vražd na 100 000 obyvatel Jednotlivými variantami byly zvoleny země sousedící s CR: CR, Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko. Hodnoty kritérií pro jednotlivé země jsou uvedeny v tabulce. kritérium varianty příj. dom. výd. na by dl. zaměstn. oč. dél. živ. vraž. CR 16614 26 65 77,7 0,9 Rakousko 27541 22 72 80,7 0,5 Německo 27692 22 71 80,5 0,8 Polsko 14508 26 59 75,2 1,6 Slovensko 15840 24 59 76,3 1,3 • Určete typy jednotlivých kritérií a vyberte nedominované varianty. • Stanovte kolektivně váhy jednotlivých kritérií pomocí Fullerova trojúhelníku. Preference kritérií stanovte hlasováním. • Stanovte váhy kritérií individuálně pomocí Saatyho metody. Výsledky porovnejte. • Pro kolektivně stanovené váhy seřaďte alternativy metodami WSA a TOP-SIS (výpočty můžete provádět v MS Excel, data naleznete v souboru oecd.xlsx) Příklad 2: Stáhněte si z adresy http://nb.vse.cz/ jabloň/ aplikaci SANNA a podle návodu k použití aktivujte v MS Excel. Proveďte znovu úkony z předchozího příkladu s využitím SANNY. Příklad 3: Uvažujte vícekriteriální lineární model z\ = 8x1 + 6x2 + 2x3 —> max Z2 = Sx\ + 4^2 + 5^3 —> min za omezení 4xi + 2x2 + X3 < 36 xi + 2x2 - 2x3 < 12 Xu x2, xs > 0 • Nalezněte simplexovou metodou dílčí optimální řešení • Nalezněte simplexovou metodou kompromisní řešení při agregaci kritérií s váhami v\ = 0, 5 a i>2 = 0, 5. • Nalezněte simplexovou metodou optimální hodnotu prvního kritéria, na-stavíme-li aspirační úroveň pro Z2 na hodnotu 10. Příklad 4: Uvažujme nutriční problém sestavení denního jídelníčku pro 100 osob, přičemž k dispozici máme 9 druhů základních potravin. Složení potravin z hlediska důležitých výživových komponent a jejich ceny (vše přepočteno na lOOg potraviny), viz tabulka: energ. bflk. Fe vit. A vit. C chol cena [kJ] [g] [mg] [jed] [mg] [mg] [Kč] maso vepř. 1200 18,4 3,1 20 0 83 12 máslo 3000 0,6 0,2 2500 0 120 11,2 chleba 1160 7,2 0,8 0 0 1 1,5 brambory 300 1,6 0,6 40 10 0 1,2 jablka 240 0 0,5 60 2 0 1,5 eidam 1260 31,2 0,6 1100 0 71 10,6 kuře 650 20,2 1,5 0 0 57 6 jogurt 450 7 0,2 260 0 11 4,5 jahody 150 0 0,8 60 60 0 12 Nutriční odborníci stanovili, že denní dávka výživy pro dospělého by měla obsahovat minimálně 80 g bílkovin, 15mg železa, 6000 jednotek vitamínu A a 200 mg vitamínu C. Pro zajištění celodenního stravování pro 100 osob máme sestavit optimální skladbu jídelníčku při respektování doporučení nutričních expertů a současně s co nejvyšší energetickou hodnotou, co nejmenším obsahem cholesterolu a za co nejméně peněz, přitom máme k dispozici maximálně 40 kg každé potraviny. Vyzkoušejte různé přístupy vícekriteriálního programování.