Jazyk 2 Španělština
Obecné informace
Základní informace o předmětu a zkoušce je možno nalézt také na internetových stránkých Centra jazykového vzdělávání na ESF:
Předpoklady: středně pokročilá znalost obecné španělštiny.
Hlavní cíle kurzu jsou:
- osvojení si odborného obchodního a ekonomického jazyka
- prohloubení znalosti obecného jazyka
- schopnost porozumět odbornému textu
- zvládnutí méně náročných forem obchodní korespondence
Studenti by měli dosáhnout úrovně B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.
Po absolvování kurzu bude odborný jazyk otevřeným systémem, který bude student moci rozvíjet podle svého profesního zaměření.
Osnova:
1. Repaso de las lecciones 9 - 11 (FIESTA).
Español comercial: Los tipos de sociedades.
2. L 12 - plusquamperfecto.
Tema de conversación: En un restaurante.
Español comercial: Creación de una empresa.
3. L 12 - concordania de tiempos.
Tema de conversación: Comidas y bebidas espanolas.
Español comercial: Contratos de trabajo.
4. L 13 - condicional.
Tema de conversación: Cine, teatro o~vídeo....
Español comercial: El mundo laboral.
5. L 13 - sin + infinitivo, volver a + infinitivo, artículos.
Tema de conversación: Cultura y cine.
Español comercial: El comercio.
6. L 14 - estar + participio.
Tema de conversación: Monumentos y sitios de interés.
Español comercial: Publicidad y ventas I.
7. L 14 - llevar + gerundio, después de + infinitivo, posición de los adjetivos.
Tema de conversación: La Espana de los curiosos.
Español comercial: Publicidad y ventas II.
8. L 15 - subjuntivo.
Tema de conversación: Espana y sus autonomías.
Español comercial: La banca I.
9. L 15 - subjuntivo - continuación.
Tema de conversación: Gobierno espanol/regiones.
Español comercial: La Banca II.
10. L 15 - ir + gerundio, preposiciones.
Tema de conversación: América latina.
Español comercial: Calidad de emleo y riesgos laborales I.
11. L 15 - repaso.
Tema de conversación: América Latina - continuación.
Español comercial: Calidad de emleo y riesgos laborales II.
12. Repaso L 12 - 15.
Español comercial: Repaso.
Zkouška: skládá se z písemné a ústní části
- 60% úspěšnost v písemné části zkoušky je podmínkou pro připuštění k ústní části
- požaduje se alespoň 60% úspěšnost u~ústní zkoušky, která spočívá v porozumění čtenému odbornému textu a následné diskusi na téma textu.
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání (tj. používání nedovolených pomůcek, taháků, komunikačních prostředků, focení testů mobilními telefony, domlouvání se s jinými studenty během zkoušky), přeruší učitel zkoušku a podle závažnosti přestupku udělí klasifikaci do ISu F, nebo FF, případně i FFF.
Literatura:
a) Povinná: Iriarte Romero, Emilio - Núnez Pérez, Emilia. Empresa siglo XXI. 2008. ISBN 978-84-9848-041-2. Králová, Jana - Krbcová, Milada - Dekanová, Alena - Chacón Gil, Pablo. Fiesta. 1. vyd. Plzeň : FRAUS, 2000. 219 s. ISBN 80-7238-085-0.
b) Doporučená: Palomino, María Ángeles. Técnicas de correo comercial. Madrid : Edelsa, 1997. 1 magnetof. ISBN 84-7711-186-3. Prada, Marisa de. - Bovet, Montserrat. Hablando de Negocios. Segunda ed. Madrid : Edelsa, 1993. 159 s. ISBN 84-7711-069-7. Prokopová, Libuše. Španělština pro samouky :klíč, slovník. 1. vyd. Praha : LEDA, 1994. 119 s. ISBN 80-901664-9-0. Macíková, Olga - Hlavičková, Vlasta - Špíglová, Věra. Španělsko-český a česko-španělský hospodářský slovník. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2003. 426 s. ISBN 80-7238-261-6.
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/1456/podzim2012/MKJ_JSJ2/um/vocabulario_ESF.doc
Následující