SEKCE C - ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL Oddíl 28 - Výroba strojů a zařízení j. n. 1 ZADÁNÍ PROJEKTU 9 1.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 9 1.2 PŘEDMĚT ČINNOSTI A VÝROBNÍ PROGRAM 9 1.2.1 Předmět činnosti 9 1.3 VÝROBNÍ PROGRAM 9 1.4 OBJEM PRODUKCE 10 1.5 KAPACITNÍ A VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY 10 1.6 TECHNICKO-EKONOMICKÉ PARAMETRY PŘEDSTAVITELŮ VÝROBNÍHO PROGRAMU 11 2 VÝROBNÍ FUNKCE 13 2.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O VÝROBĚ 13 2.2 PLÁNOVÁNÍ VÝROBKOVÉ POLITIKY 13 2.3 PLÁNOVÁNÍ VÝROBNÍHO PROGRAMU A PRODUKČNÍCH CÍLŮ 14 2.4 PŘÍPRAVA VÝROBY 15 2.4.1 Konstrukční a technologická příprava 15 2.4.2 Plánování výrobních kapacit 16 2.5 VÝROBA 16 2.6 VSTUPY A ZDROJE PROCESU A CHARAKTERISTIKA VÝSTUPU 16 2.7 VÝROBNÍ PROCES 17 2.8 VÝVOJ A INOVACE PRODUKTŮ 18 2.9 ŘÍZENÍ JAKOSTI 19 2.10 CERTIFIKACE 20 2.11 SCHÉMA VÝROBNÍHO ÚTVARU 20 2.12 PŘEDPISY PRO OBLAST VÝROBNÍ FUNKCE 21 7 TECHNICKÁ FUNKCE 66 7.1 PŘEHLED DÍLČÍCH FUNKCÍ: 66 7.2 POŘIZOVÁNÍ HMOTNÝCH INVESTIC 66 7.3 SPRÁVA A EVIDENCE INVESTIČNÍHO MAJETKU 67 7.4 ÚDRŽBA A OPRAVY INVESTIČNÍHO MAJETKU 67 7.5 SPRÁVA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ – IT TECHNIK 68 7.6 INFORMAČNÍ SYSTÉM – ERP 68 7.7 PŘEDPISY PRO TECHNICKOU FUNKCI 69 Sekce C Zpracovatelský průmysl Oddíl 16: Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků, kromě nábytku 1 Zadání 7 1.1 Základní údaje 7 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 7 1.1.1 Předmět činnosti 7 1.1.2 Výrobní program 8 1.3 Objem produkce 8 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 9 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 9 1.1.3 Třívrstvé hranoly 9 1.1.4 Euro okna 10 1.1.5 Euro dveře 10 2 Výrobní funkce 12 2.1 Rozdělení kompetencí 12 2.2 Plánování výrobkové politiky 13 2.3 Řízení výroby 14 2.3.1 Charakteristika výrobního procesu 15 2.3.2 Výrobní proces 15 2.3.3 Vstupy a zdroje procesů a charakteristika výstupu 17 2.3.4 Uvolňování zakázky 18 2.3.5 Centralizované přiřazování zakázek 18 2.3.6 Specifické formy řízení výroby 19 2.4 Vývoj a inovace výrobků 19 2.5 Řízení jakosti 20 2.6 Předpisy pro oblast výrobní funkce 23 2.7 Použitá literatura 23 7 Technická funkce 78 7.1 Útvar informačních technologií 78 7.1.1 Informační strategie 80 7.2 Pořizování hmotných investic 80 7.3 Správa a evidence investičního majetku 81 7.4 Údržba a oprava investičního majetku 82 7.4.1 Běžná údržba 82 7.4.2 Opravy 83 7.4.3 Údržba budov a pozemku 83 7.4.4 Údržba vozového parku 84 7.4.5 Energie 84 7.5 Předpisy pro technickou funkci 85 7.5.1 Obecně závazné právní předpisy 85 7.5.2 Vnitropodnikové směrnice 85 7.6 Použitá literatura 86 16.23 Výroba ostatních výrobků stavebního truhlářství a tesařství 1 Zadání 6 1.1 Základní údaje 6 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 6 1.3 Objem produkce 6 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 7 1.5 Technologické parametry představitele výrobního programu 7 2 Schéma hlavních podnikových procesů 9 3 Výrobní funkce 10 3.1 Plánování výrobkové politiky 10 3.2 Plánování výrobního programu 11 3.2.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 11 3.2.2 Příprava výroby 11 3.2.3 Plánování výrobních kapacit 12 3.3 Vývoj a inovace produktů 14 3.4 Výroba produktů 14 3.4.1 Organizační typ výroby 14 3.4.2 Výrobní typ 15 3.4.3 Vstupy a zdroje procesu a charakteristika výstupu 15 3.5 Řízení jakosti 17 3.6 Legislativa výrobní funkce 19 8 Technická funkce 63 8.1 Pořizování hmotných a nehmotných investic 63 8.2 Správa a evidence investičního majetku 64 8.2.1 Správa informačního systému 65 8.3 Údržba a opravy investičního majetku 66 8.3.1 Směrnice 66 8.3.2 Právní předpisy 66 Sekce C Zpracovatelský průmysl 23 Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků 1 ZADÁNÍ PROJEKTU 6 1.1 Základní údaje 6 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 6 1.3 Objem produkce 7 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 8 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 10 1.5.1 Láhve na pivo 10 1.5.2 Láhve na víno 11 1.5.3 Láhve na alkohol 12 1.5.4 Láhve na nealkoholické nápoje 13 1.6 Organizační struktura společnosti 14 1.7 Schéma hlavních podnikových procesů 15 2 VÝROBNÁ FUNKCIA 16 2.1 Základné údaje o výrobe 16 2.2 Plánovanie výrobkovej politiky 17 2.3 Plánovanie výrobného programu 18 2.3.1 Plánovanie výrobného programu a produkčných cieľov 18 2.3.2 Príprava výroby (výrobného procesu) 18 2.3.3 Plánovanie výrobných kapacít 19 2.4 Vývoj a inovácie produktov 19 2.5 Výroba produktu 20 2.6 Riadenie akosti 22 7 TECHNICKÁ FUNKCE 75 7.1 Úsek pořízení, evidence a správy majetku 75 7.2 Úsek IT 77 7.3 Úsek oprav a údržby 78 7.4 Úsek úklidu – externě 79 7.5 Úsek zabezpečení majetku 79 7.6 Předpisy a směrnice pro technickou oblast 80 28.93 Výroba strojů na výrobu potravin, nápojů a zpracování tabáku 1 Zadání projektu 8 1.1 Základní údaje 8 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 8 1.2.1 Předmět činnosti 8 1.2.2 Výrobní program 8 1.3 Objem produkce 9 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 9 1.4.1 Kapacitní charakteristiky: 9 1.4.2 Plánované výkonové charakteristiky: 10 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 10 1.5.1 Horkovzdušné trouby 10 1.5.2 Myčky nádobí 11 1.6 Schéma hlavních podnikových procesů 14 2 Výrobní funkce 15 2.1 Plánování výrobkové politiky 15 2.2 Plánování výrobního programu 16 2.2.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 16 2.2.2 Příprava výroby 18 2.2.3 Plánování výrobních kapacit 19 2.3 Vývoj a inovace produktů 19 2.4 Výroba produktů 20 2.4.1 Organizační typ z hlediska plynulosti, organizace a opakovanosti výroby 20 2.4.2 Vstupy do výroby 21 2.4.3 Výrobní postup 23 2.5 Řízení jakosti 24 2.5.1 Běžné nástroje zajištění jakosti produkce 25 2.5.2 Zavádění systémů řízení jakosti 25 2.6 Předpisy a směrnice pro oblast výrobní funkce 26 7 Technická funkce 77 7.1 Správa dlhodobého majetku 77 7.1.1 Obstarávanie dlhodobého majetku 78 7.1.2 Evidencia a správa dlhodobého majetku 78 7.1.3 Predaj nadbytočného dlhodobého majetku 79 7.2 Správa informačných technológii 79 7.3 Oprava a údržba dlhodobého majetku 81 7.4 Predpisy a smernice pre oblasť technickej funkcie: 82 25.11 Výroba kovových konstrukcí a jejich dílů 1 ZADÁNÍ 7 1.1 Základní údaje 7 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 7 1.3 Objem produkce 9 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 9 1.5 Technicko-ekonomické parametry hlavních představitelů výrobního programu 10 1.5.1 Kartotéky 10 1.5.2 Šatní skříně 10 1.5.3 Spisové skříně 11 1.5.4 Individuální výroba 11 1.5.5 Systémy policových regálů 11 1.5.6 Systémy paletových regálů 12 1.5.7 Systémy mobilních regálů 12 2 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA 13 3 SCHÉMA HLAVNÍCH VNITROPODNIKOVÝCH PROCESŮ 14 4 SCHÉMA VÝROBNÍCH PROCESŮ 15 5 VÝROBNÍ FUNKCE 16 5.1 Produktové portfolio 16 5.2 Plánování výrobkové politiky 16 5.3 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 17 5.4 Příprava výroby 18 5.5 Plánování výrobních zdrojů 19 5.5.1 Suroviny 19 5.5.2 Technologie 20 5.5.3 Pracovníci 20 5.6 Vývoj a inovace produktů 20 5.6.1 Inovace 21 5.6.2 Vývoj nových výrobků 21 5.7 Výroba 23 5.7.1 Organizační typ výroby 23 5.7.2 Výrobní typ 23 5.7.3 Divize DIKOV 24 5.7.3.2 26 5.7.4 Divize DINAB 29 5.7.5 Divize DIREG 29 5.8 Vedení skladu 30 5.9 Řízení jakosti 30 5.9.1 Systém kontinuální monitoringu 30 5.9.2 Náhodné kontroly 31 5.9.3 Near Miss Detection 31 5.10 Předpisy a směrnice relevantní pro výrobní funkci 31 9 TECHNICKÁ FUNKCE 68 9.1 Správa informačních technologií podniku 68 9.1.1 Podnikový informační systém 69 9.1.2 Servis a uživatelská podpora vnitropodnikových elektrotechnických zařízení 69 9.1.3 Vývoj a obsluha webových stránek podniku 70 9.1.4 Funkčnost vnitřní sítě a internetového spojení 70 9.1.5 Zálohování a bezpečnost informací 70 9.2 Vnitřní a vnější bezpečnost podniku 71 9.2.1 Kontrola osob 71 9.2.2 Kontrola areálu 72 9.2.3 Kontrola bezpečnosti práce 72 9.2.4 Kontrola vozidel 72 9.3 Správa a údržba majetku 73 9.3.1 Správa a evidence investičního majetku 73 9.3.2 Údržba a opravy investičního majetku 74 9.3.3 Údržba investičního majetku 74 9.3.4 Opravy investičního majetku 74 9.4 Řízení investic 75 9.4.1 Pořizování DHIM 75 9.4.2 Pořizování KHIM 76 9.4.3 Pořizování DNIM 76 9.5 Předpisy a směrnice relevantní pro technickou funkci 77 · pivovarnictví a sladovnictví 1 Zadání 6 1.1 Předmět činnosti 6 1.1.1 Hlavní činnost 6 1.1.2 Vedlejší činnost 6 1.2 Klasifikace podle CZ-NACE 7 1.3 Výrobní program 8 1.4 Objem produkce 8 1.5 Kapacitní charakteristiky 8 1.6 Plánované výkonové charakteristiky: 9 1.7 Právní forma 9 1.8 Technicko-ekonomické parametry 10 2 Organizační struktura 11 3 Schéma hlavních podnikových procesů 12 4 Výrobní funkce 13 4.1 Základní údaje o výrobě 13 4.2 Plánování výrobkové politiky 13 4.3 Plánování výrobního programu 13 4.3.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 13 4.3.2 Plánování výroby 14 4.3.3 Plánování výrobních kapacit 15 4.4 Vývoj a inovace produktů 16 4.5 Výroba produktů 17 4.5.1 Postup výroby 17 4.5.2 Postup stáčení 18 4.6 Řízení jakosti 19 4.7 Předpisy ve výrobní funkci 20 4.8 Směrnice 21 4.9 Seznam použité literatury 21 9 Technická funkce 75 9.1 Pořizování hmotných a nehmotných investic 75 9.2 Správa a evidence investičního majetku 76 9.3 Údržba a opravy majetku 76 9.4 Prodej nadbytečného dlouhodobého majetku 77 9.5 Správa výpočetní techniky 77 9.5.1 ERP systém a jeho funkce 77 9.5.2 Způsob tvorby informační strategie 78 9.6 Předpisy pro technickou funkci 78 9.7 Směrnice 79 9.8 Organizace úseku IT 79 9.9 Literatura 79 Sekce D Zpracovatelský průmysl Podsekce DN Zpracovatelský průmysl 1 Organizačná štruktúra 6 2 Zadanie projektu 7 2.1 Základní údaje 7 1.1 Předmět činnosti a výrobní program 7 2.1.1 Předmět činnosti 7 2.1.2 Výrobní program 7 2.2 Objem produkce 7 1.2 Kapacitní a výkonové charakteristiky 7 2.3 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 9 2.3.1 Akustická kytara 9 2.3.2 Elektrická kytara 9 3 Výrobní funkce 11 3.1 Plánování výrobkové politky 12 3.2 Plánování výrobního programu 12 3.2.1 Dlouhodobé plánování 12 3.2.2 Střednědobé plánování 13 3.2.3 Krátkodobé plánování 13 3.3 Vývoj a inovace produktů 14 3.4 Výroba 14 3.4.1 Výroba akustických kytar 14 3.4.2 Výroba elektrických kytar 16 3.5 Řízení jakosti 17 3.6 Obecně závazné právní předpisy a směrnice 21 3.6.1 Obecně závazné právní předpisy 21 3.6.2 Směrnice 21 3.7 Zdroje výrobní funkce 21 8 TECHNICKÁ FUNKCIA 83 8.1 OBSTARÁVANIE DLHODOBÉHO MAJETKU 84 8.1.1 EVIDENCIA A SPRÁVA DLHODOBÉHO MAJETKU 85 8.1.2 OPRAVA A ÚDRŽBA DLHODOBÉHO MAJETKU 87 8.1.3 PREDAJ NADBYTOČNÉHO DLHODOBÉHO MAJETKU 89 8.2 SPRÁVA INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ 89 8.2.1 Servis počítačov a vnútropodnikovej siete 90 8.2.2 Vnútropodnikový systém a webové stránky spoločnosti 90 8.3 Ostraha a kontrola 92 8.4 Legislatíva a smernice 93 8.5 Zdroje technickej funkcie: 94 1083 Zpracování čaje a kávy 4637 Velkoobchod s kávou, čajem, kakaem a kořením Obsah 1. Zadanie projektu 3 1.1 Základné údaje 3 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 3 Předmět činnosti: dovoz, zpracování a prodej kávy 3 1.3 Objem produkcie 3 1.4 Kapacitné a výrobkové kapacity 3 1.5 Technicko-ekonomické parametre predstaviteľov výrobného procesu 4 3. Výrobní funkce 6 3.1 Schéma organizace a popis funkcí 6 3.2 Plánování výrobkové politiky 7 3.3 Plán výrobního programu 7 3.4 Příprava výroby 8 3.5 Plánování výrobních kapacit 8 3.6 Výrobní cíle 9 3.7 Organizační typ výroby 9 3.8 Výrobní typ 9 3.9 Vstupy a zdroje procesu, charakteristika výstupu 9 3.10 Fáze výroby 10 3.10.1 Pražení 10 3.10.2 Tvorba směsí 10 3.10.3 Mletí 10 3.10.4 Balení 10 3.11 Řízení jakosti 11 3.12 Vývoj a inovace produktů a výrobních procesů 11 3.13 Zpracování odpadů 13 Předpisy 14 Směrnice 14 ZDROJE: 15 8 Technická funkcia 45 8.1 Obstarávanie hmotného majetku 45 8.1.1 Rozširovacie investície 46 8.1.2 Obnovovacie investície 46 8.2 Správa a evidencia dlhodobého majetku 47 8.2.1 Správa nehnuteľností 47 8.2.2 Správa výpočtovej techniky 47 8.3 Údržba a opravy investičného majetku 47 sekce C Zpracovatelský průmysl Podsekce 11 Výroba nápojů 11.05 a 11.06 1 ZADÁNÍ PROJEKTU 7 1.1 Základní údaje 7 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 7 1.3 Objem produkce 7 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 8 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 9 2 Organizační struktura společnosti 11 3 Schéma hlavních výrobních procesů podniku (výroba sladu a piva) 12 4 Výrobní funkce 13 4.1 Organizační struktura výrobního útvaru 13 4.2 Výrobková politika 14 4.2.1 Jádro výrobkové politiky 15 4.2.2 Okrajové oblasti výrobkové politiky 16 4.3 Plánování výrobního programu 17 4.3.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 17 4.3.2 Příprava výrobního procesu 18 4.3.3 Plánování výrobních kapacit 20 4.4 Vývoj a inovace produktů 20 4.4.1 Inovace produktů 21 4.4.2 Inovace technologií 21 4.5 Výroba produktu 21 4.5.1 Výroba sladu 21 4.5.2 Výroba piva 22 4.5.3 Stáčení 23 4.5.4 Nakládání s odpady 23 4.6 Řízení jakosti 23 4.7 Předpisy pro oblast výrobní funkce 24 4.7.1 Obecně závazné právní předpisy 24 4.7.2 Směrnice podniku 25 4.8 Zdroje 25 9 Technická funkce 67 9.1 Soupis činností útvaru 67 9.2 Technický útvar 68 9.3 Pořizování hmotných investic 68 9.4 Evidence a správa dlouhodobého majetku 69 9.5 Oprava a údržba dlouhodobého majetku 70 9.6 Prodej dlouhodobého majetku 71 9.7 Správa informačního systému a výpočetních technologií 71 9.7.1 Podnikový informační systém 71 9.8 Předpisy pro oblast technické funkce 72 9.8.1 Obecně závazné právní předpisy 72 9.8.2 Směrnice podniku 72 9.9 Zdroje 73 Sekce C Zpracovatelský průmysl Podsekce 11 Výroba nápojů Obsah Autoři: 2 1 Zadání projektu 9 1.1. Základní údaje 9 1.2. Předmět činnosti a výrobní program 9 1.2.1. Předmět činnosti 9 1.2.2. Výrobní program 9 1.3. Objem produkce 10 1.4. Kapacitní a výkonové charakteristiky 10 1.5. Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 10 2 Základní schémata 12 2.1 Základní schéma podnikových procesů 12 2.2 Základní schéma produkčních procesů 13 3 Výrobní funkce 14 3.1 Plánování výrobkové politiky 14 3.2 Plánování výrobního programu 15 3.2.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 15 3.2.2 Příprava výroby 17 3.2.3 Plánování výrobních kapacit 18 3.3 Vývoj a inovace produktů 19 3.4 Výroba produktů 20 3.4.1 Organizační a výrobní typ 20 3.4.2 Vstupy a zdroje procesu a charakteristika výstupu 20 3.4.3 Výrobní proces 21 3.5 Řízení jakosti 23 3.6 Předpisy pro oblast výrobní funkce 24 3.6.1Obecně závazné právní předpisy 24 3.6.2 Směrnice 25 3.7 Zdroje výrobní funkce: 26 8 Technická funkce 69 8.1 Pořizování hmotných a nehmotných investic 69 8.2 Správa a evidence majetku 70 8.3 Údržba a oprava dlouhodobého majetku 71 8.4 Správa informačních technologií 72 8.5 Předpisy pro oblast technické funkce 73 8.5.1 Obecně závazné právní předpisy 73 8.5.2 Směrnice 73 8.6 Zdroje technické funkce: 73 Sekce D Zpracovatelský průmysl Podsekce DA Výroba potravinářských výrobků a nápojů, 1. ZADÁNÍ PROJEKTU 3 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PODNIKU 3 1.2. PŘEDMĚT ČINNOSTI A VÝROBNÍ PROGRAM 3 1.3. OBJEM PRODUKCE 4 1.4. KAPACITNÍ A VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY 4 1.5. TECHNICKO-EKONOMICKÉ PARAMETRY PŘEDSTAVITELŮ VÝROBNÍHO PROGRAMU 5 2. ZÁKLADNÍ SCHÉMA PODNIKOVÝCH PROCESŮ 7 3. VÝROBNÍ FUNKCE 8 3.1. VÝROBNÝ ÚTVAR 8 3.2. PLÁNOVANIE VÝROBKOVEJ POLITIKY 8 3.3. ODDELENIE VÝROBY 9 3.3.1. PLÁNOVÁNÍ VÝROBNÍHO PROGRAMU 9 3.4. ODDELENÍ VÝVOJE 15 3.5. VÝROBA 16 3.5.1. VÝROBNÉ A ORGANIZAČNÉ TYPY VÝROBY 16 3.5.2. VÝROBNÝ PROCES CIGÁR 16 3.5.3. VÝROBNÝ PROCES CIGARIET 17 3.6. ODDELENIE KONTROLY KVALITY 18 3.6.1. KONTROLA VSTUPOV DO VÝROBY 18 3.6.2. KONTROLA VÝSTUPOV Z VÝROBY A OBALOV 20 3.6.3. HACCP 21 3.7. PŘEDPISY PRO OBLAST VÝROBNÍ FUNKCE 22 8. TECHNICKÁ FUNKCE 89 8.1. OBSTARÁVANIE HMOTNÉHO A NEHMOTNÉHO INVESTIČNÉHO MAJETKU 90 8.2. SPRÁVA A EVIDENCIA MAJETKU 92 8.3. ÚDRŽBA A OPRAVY HMOTNÉHO MAJETKU 93 8.4. PREDAJ NADBYTOČNÉHO MAJETKU 94 8.5. SPRÁVA IT (DITA PŘIKRYLOVÁ) 94 8.6. PREDPISY PRE OBLASŤ TECHNICKEJ FUNKCIE 95 Sekce C – Zpracovatelský průmysl Oddíl 10 – Výroba potravinářských výrobků Sekce G - Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel Oddíl 47 - Maloobchod, kromě motorových vozidel 1 ZADÁNÍ 6 1.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 6 1.2 PŘEDMĚT ČINNOSTI A VÝROBNÍ PROGRAM 6 1.3 OBJEM PRODUKCE 7 1.4 KAPACITNÍ A VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY 7 1.5 TECHNICKO-EKONOMICKÉ PARAMETRY PŘEDSTAVITELŮ VÝROBNÍHO PROGRAMU 7 2 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PODNIKU 13 3 VÝROBNÍ FUNKCE 14 3.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O VÝROBĚ 14 3.2 PLÁNOVÁNÍ VÝROBKOVÉ POLITIKY 14 3.2.1 Plánování sortimentu 14 3.3 PLÁNOVÁNÍ VÝROBNÍHO PROGRAMU 14 3.3.1 Plánování a řízení výroby 14 3.4 PŘÍPRAVA VÝROBY 15 3.4.1 Plánování výrobních kapacit 15 3.4.2 Balení 16 3.5 VÝVOJ A INOVACE PRODUKTŮ 16 3.6 VÝROBA 17 3.6.1 Výroba tvrdých a polotvrdých sýrů 17 3.6.1.1 Výrobní proces 17 3.6.2 Strojní vybavení 18 3.6.2.1 Vstupní suroviny 18 3.6.3 Výroba tavených sýrů 19 3.6.3.1 Výrobní proces 19 3.6.3.2 Strojní vybavení 19 3.6.3.3 Vstupní suroviny 20 3.6.4 Výroba plísňových sýrů 20 3.6.4.1 Výrobní proces 20 3.6.4.2 Strojní vybavení 21 3.6.4.3 Vstupní suroviny 21 3.6.5 Výroba sušené syrovátky 21 3.6.5.1 Výrobní proces 21 3.6.5.2 Strojní vybavení 22 3.6.5.3 Vstupní suroviny 22 3.7 ŘÍZENÍ JAKOSTI 22 3.7.1 Postup zjištění jakosti produkce 23 3.7.2 Vlastnosti produkce 23 3.7.3 Certifikace 24 3.7.4 Hygienické předpisy 24 3.7.4.1 Právní předpisy evropských společenství 24 3.7.4.2 Národní právní předpisy 25 3.7.5 Směrnice 26 3.8 ZDROJE: 26 8 TECHNICKÁ FUNKCE 82 8.1 POŘIZOVÁNÍ INVESTIC 82 8.2 SPRÁVA A EVIDENCE INVESTIČNÍHO MAJETKU 83 8.3 ÚDRŽBA A OPRAVY INVESTIČNÍHO MAJETKU 84 8.4 SPRÁVA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 85 8.5 SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY A SMĚRNICE 87 8.6 ZDROJE: 87 : 23 - Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků 23.1 - Výroba skla a skleněných výrobků 1 Zadání projektu 6 1.1 Základní údaje 6 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 6 1.3 Plánovaný objem produkce 7 1.4 Plánované kapacitní a výkonové charakteristiky 7 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 7 1.5.1 Sklenené výrobky pre domácnosť 8 1.5.2 Sklenené výrobky pre reštauračné a hotelové zariadenia 10 1.5.3 Priemyselné sklo 11 2 Výrobná funkcia 12 2.1 Plánovanie výrobkovej politiky 13 2.2 Plánovanie výrobného programu 14 2.2.1 Plánovanie výrobného programu a produkčných cieľov 14 2.2.2 Príprava výrobného procesu 15 2.2.3 Plánovanie výroby v podnikovém systéme 16 2.2.4 Plánovanie výrobných kapacít (zdrojov) 16 2.3 Vývoj a inovácia produktov 17 2.4 Výroba 18 2.4.1 Výrobný typ 18 2.4.2 Vstupy do výroby, zdroje procesu a charakteristika výstupu 19 2.4.3 Výrobný proces 20 2.5 Riadenie akosti v oblasti výroby 24 2.5.1 Možné príčiny kontaminácie a vzniku chybných výrobkov 25 2.5.2 Kontrola akosti 26 2.5.3 Politika kvality 28 2.5.4 Zavedenie ISO 28 2.6 Organizácia oddelenia výroby 29 2.7 Predpisy pre oblasť výrobnej funkcie 29 2.7.1 Záväzné právne predpisy 29 2.7.2 Smernice 30 2.7.3 Ďalšie normy 31 2.8 Zdroje 31 7 Technická funkce 96 7.1 Pořizování hmotných investic 96 7.2 Správa a evidence investičního majetku 97 7.3 Údržba a opravy investičního majetku 98 7.3.1 Údržba a opravy výrobních strojů 98 7.3.2 Údržba a opravy budov 98 7.3.3 Bezpečnost 99 7.3.4 Ochrana majetku 99 7.3.5 Úklid 99 7.4 IT podpora 100 7.4.1 Podnikový informační systém 100 7.4.2 Organizační schéma Technického oddělení 102 7.5 Předpisy pro oblast technické funkce 102 7.5.1 Závazné právní předpisy 102 7.5.2 Směrnice 102 7.6 Zdroje 103 Sekce D Zpracovatelský průmysl Podsekce DB Výroba textilií, textilních a oděvních výrobků Obsah 1. Zadání 7 1.1. Základní údaje 7 1.2. Předmět činnosti a výrobní program 7 1.3. Objem produkce 8 1.4. Kapacitní a výkonové charakteristiky 8 1.5. Představitelé výrobního programu 10 1.6. Technické parametry výrobků 11 1.7. Stanovení cílové skupiny 12 2. Schéma hlavních podnikových procesů 13 3. Výrobní funkce 14 3.1. Základní údaje o výrobě 14 3.2. Plánování výrobkové politiky 15 3.3. Plánování výrobního programu 16 3.3.1. Plánování výrobního programu a operativní kvantity výroby 16 3.3.2. Příprava výroby 17 3.3.3. Plánování výrobních kapacit 17 3.4. Vývoj a inovace produktů 18 3.5. Výroba 20 3.5.1. Organizační typy výroby 20 3.5.2. Výrobní týmy a jejich vytváření 20 3.5.3. Výrobní typy 21 3.5.4. Vstupy a zdroje procesu a charakteristika výstupu 21 3.5.5. Odpad 21 3.6. Kontrola jakosti 21 3.7. Předpisy pro oblast výrobní funkce 22 3.7.1. Obecně závazné právní předpisy 22 3.7.2. Směrnice 22 3.7.3. Další normy 23 3.8. Literatura 23 8. Technická funkce 72 8.1. Pořizování hmotných a nehmotných investic 72 8.2. Správa a evidence dlouhodobého majetku 73 8.3. Údržba a opravy dlouhodobého majetku 73 8.4. Prodej dlouhodobého majetku 74 8.5. Správa informačního systému a výpočetní techniky 74 8.6. Obecně závazné právní předpisy pro technickou oblast 75 8.6.1. Interní předpisy 75 8.7. Literatura 76 Sekce: D Zpracovatelský průmysl Podsekce: DK Výroba a opravy strojů a zařízení J. N. Oddíl: 29 – Výroba a opravy strojů a zařízení J. N. OBSAH 1 Zadání projektu 5 1.1 Základní údaje 5 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 5 1.3 Objem produkce 6 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 6 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 7 2 Systém řízení podniku 9 2.1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA 9 2.2 ZAKLADNÍ SCHÉMA PODNIKOVÝCH PROCESŮ 10 3 Výrobná funkcia 11 3.1 ZÁKLADNÉ ÚDAJE O VÝROBE 11 3.2 PLÁNOVANIE VÝROBKOVEJ POLITIKY 12 3.3 PLÁNOVANIE VÝROBNÉHO PROGRAMU 13 3.3.1 Plánovanie výrobného programu a produkčných cieľov 13 3.3.2 Príprava výroby 14 3.3.3 Plánovanie výrobných kapacít 15 3.4 VÝVOJ A INOVÁCIE PRODUKTOV A PROCESOV 16 3.5 VÝROBA 17 3.5.1 Organizačný typ výroby 17 3.5.2 Výrobný typ 17 3.5.3 Vstupy a zdroje procesov 17 3.5.4 Výrobný proces 18 3.5.5 Organizácia práce na najnižšej úrovni 19 3.6 SCHÉMA VÝROBNÉHO PROCESU A KOMENTÁR 20 3.7 RIADENIE AKOSTI VO VÝROBE 21 3.8 PREDPISY PRE OBLASŤ VÝROBNEJ FUNKCIE 21 3.8.1 Všeobecne záväzné predpisy 21 3.8.2 Smernice a normy 22 ZDROJE 22 8 Technická funkcia 83 8.1 OBSTARÁVANIE DLHODOBÉHO MAJETKU 83 8.2 EVIDENCIA A SPRÁVA DLHODOBÉHO MAJETKU 84 8.3 ÚDRŽBA A OPRAVA DLHODOBÉHO MAJETKU 84 8.4 PREDAJ NADBYTOČNÉHO DLHODOBÉHO MAJETKU 85 8.5 SPRÁVA INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ 85 8.6 ORGANIZÁCIA ODDELENIA IT A TECHNICKÉHO ODDELENIA 88 8.7 PREDPISY PRE OBLASŤ TECHNICKEJ FUNKCIE 89 8.7.1 Všeobecne záväzné predpisy 89 8.7.2 Smernice a normy 89 ZDROJE 89 CZ-NACE: Sekce C - Zpracovatelský průmysl Oddíl - 10 - Výroba potravinářských výrobků Obsah 1 Zadání projektu 7 1.1 Základní údaje 7 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 7 1.2.1 Předmět činnosti 7 1.2.2 Výrobní program 7 1.3 Objem produkce 8 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 8 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 9 1.5.1 Čokoládové produkty 9 1.5.2 Polotovary pro výrobu lentilek 10 2 Výrobní funkce 11 2.1 Základné údaje o výrobe 11 2.2 Plánovanie výrobkovej politiky 11 2.2.1 Obalová politika 12 2.2.2 Politika značky 12 2.2.3 Politika služieb pre zákazníkov 12 2.3 Plánovanie výrobného programu 12 2.4 Príprava výroby 14 2.5 Plánovanie výrobných kapacít 15 2.6 Vývoj a inovácie produktov 15 2.7 Výroba 17 2.7.1 Organizačný typ výroby 17 2.7.2 Výrobný typ 18 2.7.3 Vstupy do výroby 18 2.7.3.1 Personálna oblasť 18 2.7.3.2 Materiálna oblasť 18 2.7.3.3 Technická oblasť 19 2.7.3.4 Energetická oblasť 19 2.8 Výrobní proces 19 2.8.1 Příprava surovin 20 2.8.2 Výroba mliečnej čokolády 20 2.8.3 Výroba orieškovej čokolády a čokolády s orieškovým mixom 21 2.8.4 Výroba čokoládových tyčiniek 21 2.8.5 Výroba čokoládových figúrok 22 2.8.6 Výroba polotovarov pre výrobu lentiliek 22 2.8.7 Balení hotového výrobku 22 2.9 Řízení jakosti v podniku 22 2.9.1 Politika jakosti 23 2.9.2 HACCP – Systém kontroly kritických bodů 23 2.9.3 Zavedení systému ISO 25 2.10 Kontroly a ověřování kvality 26 2.10.1 Četnost kontrol 26 2.10.2 Postup kontrol před výrobou, při výrobě a kontrola hotových výrobků 26 2.10.3 Testování, výsledky a náprava 27 2.11 Právní a interně závazné předpisy související s výrobní funkcí 28 2.12 Organizace výrobního oddělení 30 2.13 Použité zdroje 30 6 Technická funkce 76 6.1 Oddělení správy majetku a budov 76 6.1.1 Správa a evidence dlouhodobého majetku 76 6.1.2 Údržby a opravy dlouhodobého majetku 76 6.1.3 Pořizování dlouhodobého majetku 77 6.1.4 Prodej nepotřebného dlouhodobého majetku 78 6.2 Oddělení IT 78 6.3 Právní a interně závazné předpisy související s technickou funkcí 80 6.4 Organizace Technického úseku 81 6.5 Použité zdroje 81 Sekce D: Zpracovatelský průmysl Podsekce DA: Výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků Oddíl 15: Výroba potravinářských výrobků a nápojů Obsah 1 Zadání projektu 1 1.1 Základní údaje 1 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 1 1.3 Výrobní program 2 1.4 Objem produkce 2 1.5 Kapacitní a výkonové charakteristiky 2 1.6 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 3 2 Schéma hlavních podnikových procesů 5 3 Výrobní funkce 6 3.1 Produkty 6 3.2 Výrobková politika 6 3.3 Plánování výroby 7 3.3.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 7 3.4 Příprava výrobního procesu 9 3.5 Výrobní proces a kapacity výroby 10 3.6 Vývoj a inovace produktů 13 3.6.1 Řády inovací 13 3.7 Řízení jakosti 14 3.7.1 Systém HACCP 14 3.7.2 Kontrola jakosti 15 3.7.3 Zavádění systémů řízení jakosti: přijetí ISO 9001: 2000 16 3.8 Vnitropodnikové směrnice relevantní ve výrobě 18 3.9 Legislativa relevantní ve výrobě 19 8 Technická funkce 62 8.1 Pořizování dlouhodobého majetku 62 8.2 Evidence a správa dlouhodobého majetku 63 8.3 Oprava a údržba dlouhodobého majetku 63 8.4 Správa informačních technologií 64 8.5 Vnitropodnikové směrnice relevantní v oddělení správy majetku 66 Klasifikace podle OKEČ: Sekce D Zpracovatelský průmysl Podsekce DA Výroba potravinářských výrobků 1. Zadání projektu 5 1.1 Základní údaje 5 1.2 Předmět činnosti a výrobní program 5 1.3 Objem produkce 6 1.4 Kapacitní a výkonové charakteristiky 6 1.5 Technicko-ekonomické parametry představitelů výrobního programu 7 1.6 Zdroje 8 2 Základní schéma produkčního procesu 9 3 Výrobní funkce 9 3.1 Plánování výrobkové politiky 9 3.2 Plánování výrobního programu 10 3.3 Vývoj a inovace produktů 12 3.4 Výroba produktů 14 3.5 Řízení jakosti 17 3.6 Předpisy 19 3.7 Zdroje 21 8 Technická funkce společnosti Rocket Puding a.s. 61 8.1 Pořizování investic 61 8.2 Správa a evidence hmotných investic 62 8.3 Údržba a opravy investičního majetku 63 8.4 Úsek IT 64 8.5 Předpisy 67 8.6 Zdroje 69 Klasifikace podle CZNACE: 10.82 – Výroba kakaa, čokolády a cukrovinek 1 ZADÁNÍ 8 1.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 8 1.2 PŘEDMĚT ČINNOSTI A VÝROBNÍ PROGRAM 8 1.3 OBJEM PRODUKCE 9 1.4 KAPACITNÍ A VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY 9 1.5 TECHNICKO-EKONOMICKÉ A TECHNOLOGICKÉ PARAMETRY 10 2 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PODNIKU 12 3 SCHÉMA HLAVNÍHO VÝROBNÍHO PROCESU 13 4 VÝROBNÍ FUNKCE 14 4.1 ORGANIZAČNÍ SCHÉMA VÝROBNÍ FUNKCE 14 4.2 PLÁNOVÁNÍ VÝROBKOVÉ POLITIKY 15 4.3 PLÁNOVÁNÍ VÝROBNÍHO PROGRAMU 16 4.3.1 Plánování výrobního programu a produkčních cílů 16 4.3.2 Příprava výroby 17 4.3.3 Plánování výrobních zdrojů a kapacit 18 4.4 VÝVOJ A INOVACE 19 4.4.1 Inovace produktů 19 4.4.2 Inovace procesů a technologií 20 4.5 VÝROBA PRODUKTŮ 21 4.5.1 Výroba čokolády 21 4.5.2 Výroba polotovarů 22 4.5.3 Výroba tekutých polev 23 4.5.4 Výroba nugety 23 4.5.5 Výroba dražé čokokuliček 23 4.5.6 Výroba bílé čokolády 24 4.5.7 Výroba bonbonů 25 4.5.8 Výroba kokosové a marcipánové tyčinky 25 4.5.9 Výroba fondánu 26 4.5.10 Výroba kakaa a horkých čokolád 26 4.6 ŘÍZENÍ KVALITY 26 4.6.1 Běžné nástroje zajištění kvality produkce 26 4.6.2 Zavádění systémů řízení kvality 28 4.7 PŘEDPISY PRO OBLAST VÝROBNÍ FUNKCE 29 4.7.1 Obecně závazné právní předpisy 29 4.7.2 Směrnice 29 4.8 POUŽITÁ LITERATURA 30 9 TECHNICKÁ FUNKCE 74 9.1 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ODDĚLENÍ INVESTIC A ÚDRŽBY 74 9.2 POŘIZOVÁNÍ HMOTNÝCH A NEHMOTNÝCH INVESTIC 74 9.3 SPRÁVA A EVIDENCE INVESTIČNÍHO MAJETKU 75 9.4 ÚDRŽBA A OPRAVY INVESTIČNÍHO MAJETKU 76 9.5 SPRÁVA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 76 9.6 ZÁVAZNÉ PRÁVNÍ NORMY A VNITROPODNIKOVÉ SMĚRNICE 77 9.7 POUŽITÁ LITERATURA 78 Sekcia C – Spracovateľský priemysel 32 Ostatný spracovateľský priemysel 1 Obsah Zadanie projektu 2 1.1 Základné údaje 2 1.2 Predmet činnosti a výrobný program 2 1.3 Objem produkcie 3 1.4 Kapacitné a výkonové charakteristiky 4 1.5 Technicko-ekonomické parametre predstaviteľov výrobného programu 4 2 Organizační struktura 8 3 Základní schéma podnikových procesů 9 4 Výrobná funkcia 11 4.1 Organizačná štruktúra oddelenia výroby 13 4.2 Plánovanie výrobkovej politiky 13 4.3 Plánovanie výrobného program a produkčných cieľov 14 4.4 Plánovanie objemu výroby a výrobných kapacít 15 4.5 Technická príprava výroby 16 4.6 Vývoj a inovácia produktov 17 4.7 Výrobné procesy 18 4.8 Kontrola kvality 19 4.9 Všeobecne záväzné prácvne predpisy pre výrobnú funkciu 20 4.10 Interné smernice 21 4.11 Zdroje 21 9 Technická funkcia 74 9.1 Pořizování majetku 74 9.2 Správa a evidencia dlhodobého majetku 75 9.3 Údržba a opravy dlhodobého majetku 75 9.4 Predaj nadbytočného majetku 76 9.5 Správa výpočtovej techniky 76 9.6 Predpisy pre oblasť technickej funkcie 77 9.7 Zdroje 78 Výroba zemědělských strojů a nemotorových dopravních vozidel (traktorové a automobilové přívěsy a návěsy) 1 AUTOŘI KAPITOL 5 2 ZADÁNÍ 6 1.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 6 1.2 PŘEDMĚT ČINNOSTI A VÝROBNÍ PROGRAM 6 1.3 OBJEM PRODUKCE 8 1.4 KAPACITNÍ A VÝKONOVÉ CHARAKTERISTIKY 8 1.5 TECHNICKO-EKONOMICKÉ PARAMETRY PŘEDSTAVITELŮ VÝROBNÍHO PROGRAMU 9 3 ZÁKLADNÍ SCHÉMA PODNIKOVÝCH PROCESŮ 11 4 VÝROBNÍ FUNKCE 13 4.1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O VÝROBĚ 13 4.2 PLÁNOVÁNÍ VÝROBKOVÉ POLITIKY 13 4.3 PLÁNOVÁNÍ VÝROBNÍHO PROGRAMU A PRODUKČNÍCH CÍLŮ 14 4.3.1 Využití výrobních kapacit a sezónní vlivy 14 4.4 VÝROBA PRODUKTŮ 15 4.4.1 Typ výroby 15 4.4.2 Příprava výroby 15 4.4.3 Výrobní proces 16 4.4.4 Výrobní faktory 16 4.5 VÝVOJ A INOVACE 17 4.6 POLITIKA JAKOSTI 19 4.6.1 Kontrola kvality 19 4.7 LEGISLATIVA 21 4.8 SMĚRNICE A NORMY 21 4.9 LITERATURA POUŽITÁ PRO VÝROBNÍ FUNKCI 21 9.1 POŘIZOVÁNÍ INVESTIC 64 9.2 SPRÁVA A EVIDENCE INVESTIČNÍHO MAJETKU 65 9.3 ÚDRŽBA A OPRAVY INVESTIČNÍHO MAJETKU 66 9.4 PRODEJ NADBYTEČNÉHO DLOUHODOBÉHO MAJETKU 67 9.5 SPRÁVA VÝPOČETNÍ TECHNIKY 67 9.6 DALŠÍ ČINNOSTI TECHNICKÉHO ÚSEKU 68 9.7 OBECNĚ PLATNÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY 68 9.8 SMĚRNICE 69 9.9 POUŽITÉ ZDROJE 69