Unité 5 Restauration 1. S´adapter aux traditions 2. Passer commande apéritif, m. aperitiv annotation, f. komentář, připomínka s´attendre à čekat, dočkat se apporetr přinést avoir accès à mít přístup k assiette anglaise druh předkrmu (viz uč. str. 152) bavarder bavit se, povídat si fricassée, f. dušené maso commander objednat frisée, f. druh salátu consister en spočívat v garni s přílohou discuter diskutovat ligne, f. štíhlá linie distinct odlišný, rozdílný salade niçoise salát z Nice (viz uč. str. 152) durer trvat sortir de l´ordinaire neobyčejný, zvláštní; vymykat se průměru faire partie de být součástí, členem saucisson, m. salám hôte, m. hostitel supporter snášet occasion, f. příležitost surveiller hlídat, střežit passer (une) commande objednat trouver najít; shledávat relevé kořeněný, výrazné chuti volaille, f. drůbež 3. Travailler dans la restauration 4. Faire des critiques adroit šikovný accrocher zavěsit bouillir vařit (o potravině) affluer proudit, valit se, hrnout se collectif kolektivní attente, f. očekávání créatif tvůrčí bruyamment hlučně envisager de mít v plánu choquant šokující être en bonne santé mít pevné zdraví considérable značný glisser uklouznout; podstrčit courant d´air, m. průvan gourmand jedlík davantage více gourmet labužník s´éterniser tvrdnout někde (hovor.) héritage, m. dědictví excité v pohybu, zbrklý, nabuzený ingrédient, m. přísada inaccessible nepřístupný horaire, m. jízdní řád, prac. doba majorité, f. většina lier à spojit s moindre nejmenší natal rodný musclé svalnatý rayer škrtnout prétention, f. domýšlivost, okázalost; nárok remuer zamíchat soit buiž; a to, totiž stress, m. stres surprendre překvapit à toute vitesse velmi rychle, na plný plyn