Soukromý zemědělec Zemědělský podnikatel se rozhoduje mezi těmito navzájem se vylučujícími způsoby hospodaření: V1: Produkce sadbových brambor V2: Produkce osiva krmného obilí V3: Běžná produkce v oblasti V4: Chov masného skotu Při rozhodování přihlíží především k těmto kritériím: K1: Dosažitelný zisk K2: Vstupní náklady na produkci K3: Náročnost na práci K4: Rizikovost produkce Ocenění těchto kritérií pro jednotlivé varianty hospodaření jsou uvedena v níže uvedené tabulce, v níž ukazatele K1 a K2 (zisk a náklady) jsou vyjádřeny v mil. Kč. Kvalitativní kritérium K3 (náročnost na práci) je ohodnoceno pomocí tříbodové stupnice. Rizikovost produkce je dána v procentech, která vyjadřují maximální možnou odchylku od očekávaného zisku. Soukromý zemědělec přisuzuje stejnou důležitost všem uvedeným kritériím. Varianta K1 Zisk (mil. Kč) K2 Náklady (mil. Kč) K3 Náročnost (body) K4 Rizikovost (%) Váha 0,25 0,25 0,25 0,25 V1 0,9 1,9 3 17 V2 0,7 1,8 2 11 V3 0,6 1,7 2 5 V4 0,5 1,4 1 7 Úkol: Určete, který ze zamýšlených způsobů hospodaření by byl pro soukromého zemědělce nejvýhodnější?